Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hangold össze az étrended az edzésterveddel

A félmaratoni felkészülés alatt, még tudatosabban kell figyelned az étkezésre az edzések mellett.

Pontosan követed az edzéstervet, mert szeretnél magabiztosan odaállni a félmaraton rajtjához? Ha igazán fontos számodra a jó eredmény, hangold össze a táplálkozásodat az edzéseiddel! Miért ne készülhetnél hobbifutóként élsportolókhoz hasonló tudatossággal? 

Étrend igazítása a felkészülési ciklushoz

Amikor elkezded a felkészülést, az első néhány hétben még nem kell extra figyelmet fordítanod a szükséges napi szénhidrátbevitel elérésére. Ebben az időszakban elegendő, ha napi 3-4 g szénhidrátot fogyasztasz testsúly-kilogrammonként (ha rutinosabb versenyző vagy, és már eleve magasabb heti kilométeradaggal indítasz, ennél többre is szükséged lehet). A célverseny közeledtével, ahogy nő a terhelés, az erősebb heteken már érdemes kicsit növelned a szénhidrátbevitelt (kb. 4-5 g/ttkg). Ha az edzéstervben laza hét következik, akkor értelemszerűen a szénhidrátbeviteled is lehet alacsonyabb.

Tervezd a futáshoz!

Ahhoz, hogy a szervezeted jól reagáljon a növekvő edzésintenzitásra, érdemes a táplálkozásodat ehhez igazítani. Nem elég, hogy az egyes hetek edzésterhelése eltér, de a héten belül sem ugyanolyan minden futóedzés, így az étkezések optimális összetétele is más a különböző napokon. Elképzelhető például, hogy le kell cserélned a megszokott hétvégi rántottás reggeliket, ha utána ütemezed a hosszú futásodat. Itt az idő, hogy szintet ugorj a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásról és a sporttáplálkozás, teljesítményfokozás szempontjai is megjelenjenek az étrendedben!


A legtöbb edzéstervben a félmaratont megelőző két hétben alacsonyabb terhelés szerepel. Ebben, az angolul „taper”-nek nevezett időszakban az izmok glikogén raktárai feltöltődhetnek, így a versenyt energiával telve kezdheted. Természetes, ha ezen a két héten kicsit gyarapodik a súlyod, mert a szervezeted a glikogént vízzel együtt tárolja, de érdemes odafigyelni az étkezésedre, hogy ne szedj fel komolyabb súlytöbbletet.

Tipp: A zsír felhalmozódás elkerülése érdekében azt javaslom, hogy ebben az időszakban csökkentsd annyival a napi energiabeviteledet, amennyivel az elégetett kalóriák mennyisége csökken a kevesebb edzés miatt.

2 órát meghaladó edzésterhelésnél már számottevő teljesíményjavulást eredményezhet a szénhidráttöltés. A versenyt megelőző 3 napban emeld meg a szénhidrátbeviteledet 6-10 g/ttkg-ra. Ezeken a napokon a bevitt kalóriák körülbelül 70%-a származzon szénhidrátból. 

Étrend igazítása a különböző típusú edzésekhez

A legtöbb edzéstervben eltérő időtartamú és intenzitású edzések váltják egymást, melyek különböző hatásmechanizmusuk révén máshogy terhelik a szervezetet és segítik a fejlődést. Optimális esetben az étrend is igazodik az edzésfajták váltakozásához, ezáltal elősegíti az adott edzésen való legjobb teljesítményt és a megfelelő regenerálódást.

Minél magasabb az edzés intenzitása, annál inkább szénhidrátokból nyeri a szervezeted az energiát az izmok működéséhez. Egyes sportórák az edzésadatok között a zsírból származó energiafelhasználás arányát is kijlezik a mért pulzusértékek alapján. Ha a te órád is kalkulál ilyen adatot, hasonlítsd össze az értékeket egy könnyű és egy hosszabb lendületes futásnál. 

Alacsony intenzítású edzés

Alacsony intenzitású futás után

A futást követően könnyen emészthető szénhidrátot (kb. 0,4 g/ttkg) és fehérjét (0,1 g/ttkg) érdemes fogyasztanod, ehetsz például valamilyen tejterméket.


Az alacsonyabb intenzitású edzéseidet akár reggel üres gyomorral is végezheted, ha a napirendedbe a hajnali futást tudod legjobban beilleszteni, és nincs olyan szénhidrátanyagcsere-, vagy egyéb problémád, ami miatt az éhgyomorra végzett sportmozgás ellenjavallott.

Könnyebb edzéseknél leginkább a folyadékpótlásra érdemes odafigyelni. 60 percnél rövidebb, laza tempójú futásoknál nincs szüksés szénhidrátpótlásra, optimális esetben ilyen terhelésnél nem merülnek ki a glikogénraktárak, hiszen a zsírból származó energia nagyobb szerepet tölt be az izmok energiaellátásában, mint magasabb intenzitásnál. Akármilyen alacsony a testzsírszázalékod, rendelkezel annyi zsírraktárral, hogy az ilyen típusú edzés ne igényeljen extra energiabevitelt.

Magas intenzitású edzések

Magas intenzitású futás után

Az edzés időtartama valószínűleg nem érte el a 60-90 percet, de a magas intenzitás miatt a szénhidrátraktárakat kimeríthette, ezért nagyon fontos az edzést követő étkezés! Fogyassz a futást követő 30-60 percben szénhidrátot (kb. 0,6 g/ttkg) és fehérjét (kb. 0,15 g/ttkg) gyorsan felszívódó formában. A szükséges szénhidrát és fehérje mennyisége számos tényezőtől függ, érdemes az általános ajánlásokat személyre szabni.


Magas intenzitású edzéseknél (például tempófutás vagy résztáv) nagyon fontos, hogy jól feltöltött glikogénraktárakkal kezdj neki, mert a gyors tempóhoz könnyen hozzáférhető szénhidrátokra van szüksége a szervezetednek. Ha a glikogénraktárak kiürülnek, és nem pótlod a szénhidrátot, óhatatlanul belassulsz, mert a zsírból való energianyerés lassabb folyamat. Ha magas intenzitású edzésed lesz délután, akkor semmiképp ne salátát és húst ebédelj! Míg egy alacsonyabb intenzitású, könnyű futást akár reggel éhgyomorra is végezhetsz, a résztávokat feltétlenül úgy időzítsd, hogy előtte legyen időd/lehetőséged elég szénhidrátot bevinni.

Tipp: Mivel az ilyen edzések időtartama általában nem éri el a másfél órát, nem feltétlenül szükséges az edzés közbeni energiabevitel, ha megfogadtad az előző pontban szereplő tanácsot. Ha kényelmesen megoldható a firssítés (például atlétikapályán résztávozol), akkor ihatsz néhány korty iso italt a pihenőidőben.

Hosszú futások

Hosszú futások után

Az edzést követően minél hamarabb vissza kell töltened a kiürült glikogénraktárakat, ennek érdekében fogyassz lehetőleg 60 percen belül kb. 0,8-1 g/ttkg szénhidrátot és 0,2-0,25 g/ttkg fehérjét. Sok futó iszik ilyenkor fehérjeturmixot, de ez csak akkor jó választás, ha valamilyen szénhidrátforrást, például gyümölcsöt is tartalmaz. Ha pedig gyömbért és bogyós gyümölcsöket is teszel a smoothiedba, akkor szuper regeneráló, gyulladáscsökkentő hatású italt kapsz!


Speciális terhelést jelentenek a szervezetednek az alacsony intenzitás mellett végzett hosszú futások, ezért a hosszú futást megelőző 24 órában figyelj oda, hogy elég szénhidrátot fogyassz.

A feltöltött glikogénraktárak kb. 90 percig tudnak energiát szolgáltatni a futáshoz, tehát itt már indokolt a frissítés, amit így be is gyakorolhatsz a verseny előtt. A félmaratoni távon és a hosszú futások során javasolt frissítésről bővebb információt itt találsz.