Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ne dőlj be a divatdiétáknak!

A divatdiéták jellemzően gyors és tartós eredményt ígérnek, és jó eséllyel az egészségedet kockáztatod a követésükkel. Segítünk, hogy eligazodj!

Akadnak olyan helyzetek, amikor például egy ünnepi alkalom során túl sokat ettünk, és utána kisebb sokkot kapunk a mérlegre állva, vagy olyan események, amikre feltétlenül csúcsformába akarunk kerülni. Ilyenkor sokan őrült fogyókúrába kezdenek egy kis internetes böngészés, a divatmagazinok vagy a szomszédasszony tanácsai alapján. 

Rengeteg opció közül választhat az elszánt fogyókúrázó, nehéz az ígéretesnek tűnő módszerek közül választani. A divatdiéták jellemzően gyors, de tartós eredményt ígérnek, átlátható szabályrendszerrel rendelkeznek, és a diétázó részéről kevés gondolkodást (kalóriaszámolás, étrendtervezés) igényelnek. Ráadásul általában számtalan sikersztori, némileg tuningolt előtte-utána fotó, esetleg egy-egy celeb támasztja alá hatékonyságukatm, pedig jó eséllyel épp az egészségedet teszed kockára ezekkel a módszerekkel, miközben valószínűleg az álomalakodat sem tudod majd hosszú távon megtartani! Nézzük meg, hogy mit ígérnek a divatdiéta irányzatok.

Monodiéták

Ezeket a kúrákat pofon egyszerű követni, hiszen teljesen egyértelműen behatárolják a választható élelmiszerek körét (pl. káposztaleves-, tojás-, grapefruit-kúra).Általában időtartamukat tekintve is beláthatóak, csak 1-2 hétig kell például tojással tömnöd magad, utána újra jöhet a pörkölt nokedlivel, éljen! Az egyik komoly probléma a monodiétákkal, hogy nem támogatják az egészséges táplálkozási szokások elsajátítását. A diétázó várhatóan a kúrát megelőző étkezési szokásaihoz tér vissza, így borítékolható a leadott kilók visszatérése. Másrészt az egyhangú étrend már rövid idő alatt is tápanyaghiányhoz vezethet, amit a futóteljesítményed sem fog meghálálni.

Alacsony szénhidráttartalmú diéták

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerése a ’70-es években kezdődött, az Atkins diéta megjelenésével. Azóta számtalan, a szénhidrátbevitel korlátozására épülő módszer (például South beach, Dukan, stb.) bukkant fel a fogyókúra-piacon. Ezekkel a diétákkal gyorsan lehet fogyni, de a kúra befejezését követően gyakori a visszahízás. Futóknak különösen kerülendők ezek a diéták, hiszen futás közben a szervezeted számára a szénhidrát jelenti az elsődleges energiaforrást. Ha ebből nem viszel be eleget, az a futóteljesítményed visszaeséséhez vezet. Hosszabb távon ennél súlyosabb egészségügyi következményekkel, például szénhidrátanyagcsere-zavarokkal is számolhatsz.

Egyes diétás irányzatok speciális szénhidrátcsökkentett termékeket is kínálnak, jellemzően borsos áron. Ki tudja, mikor jelenik meg az újabb divatdiéta, addig kell maximális haszonra törekedni, amíg lehet… Könnyebb tartani magad a diétához, ha nem kell órákat töltened a konyhában, hanem előrecsomagolt ételeket fogyaszthatsz, de korántsem biztos, hogy így egészségesen fogsz táplálkozni. Ha figyelmesen végigolvasod az élelmiszercímkéket, nagy valószínűséggel rengeteg adalékanyagot és szóját találsz majd. Nem mondanám, hogy ezek egy kiegyensúlyozott étrend legfontosabb alkotóelemei.

Elválasztásra épülő diéták

A különböző tápanyagok, élelmiszercsoportok elválasztására épülő diéták szintén évtizedek óta népszerűek. Biztos nem ismeretlen számodra sem a 90-napos diéta vagy a testkontroll rendszer. Hiába kedveltek ezek a módszerek, minden tudományos alapot nélkülöznek, klinikai vizsgálatok sem igazolták eredményességüket. Vizsgálati eredmények szerint a tápanyagok szétválasztására épülő étrend nem vezet nagyobb mértékű testsúlycsökkenéshez, mint az azonos tápanyagtartalmú, szétválasztást nem alkalmazó diéta. Az említett két módszer délig kizárólag gyümölcsök fogyasztását engedélyezi, ami kifejezetten ellenjavallt bizonyos állapotokban, úgymint inzulinrezisztencia, cukorbetegség, terhesség vagy szoptatás.

Eliminációs diéták

Számos diétás irányzat épül bizonyos élelmiszerek kizárására (például paleo, nyers vegán étrend). Ezeket az étrendeket sokszor nem is kúraszerűen, hanem akár élethosszig követik híveik. Mivel az étrendből kizárt élelmiszerek köre eltérő, ezeknek a diétáknak a táplálkozástudományi megítélése sem egységes. Gyakran teljes élelmiszercsoportok tiltólistán szerepelnek, ezért könnyen tápanyaghiány jelentkezhet, ha nem kellő körültekintéssel állítja össze valaki az étrendjét.

A rettegett jojó

Egy-egy radikális villámdiéta számos negatív mellékhatással járhat, úgy mint tápanyaghiány, emésztési problémák, az izomtömeg csökkenése, fejfájás, szédülés vagy alvászavarok. Ha ez még nem lenne elég, az alacsony kalóriabevitel az anyagcsere lelassulását eredményezheti, így a kúra befejeztével a leadott kilók hamar visszatérhetnek. Ilyenkor jön a következő diéta és a jojó-effektus, ami nem csak lelkileg megerőltető, de a szívet és a kötőszöveteket is megterheli.

Mielőtt belevágsz a kiszemelt fogyókúrába, mérlegeld a veszélyeket. Ha a diéta alapszabályait olvasva úgy érzed, hogy hosszú távon nem tudnád az adott étrendet követni, bele se kezdj! Ha szeretnél megszabadulni néhány kilótól, ne a kampányjellegű megoldásban, hanem életmódváltásban gondolkodj!