Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csak egy cipő kell!

Ha semmi másra nem ruházol be futókarriered kezdetén, egy futócipőre akkor is szükséged lesz. Még az is lehet, hogy nem a színe alapján kellene dönteni.

Csak egy cipőre lesz szükséged, szokták mondani minden kezdő futónak, amikor arról van szó, hogy mi kell a futáshoz. A tapasztaltabb futók ezt általában akkor mondják, ha valakit nagyon rá akarnak venni a futásra. A kezdő futó akkor érzi, hogy valami nem stimmel ezzel az állítással, mikor  besétál egy futóboltba és ott ácsorog a temérdek futócipőt felsorakoztató polcok előtt. "Csak egy futócipő kell? Köszi, de melyik?" - a kérdés teljesen jogos!

A futás egy olcsó sport - hangzik az érvelés a futás mellett. Nos, ez igaz is meg nem is.  Tudom, azt várjátok, hogy most egyszer és mindörökre mondjam meg, melyik a jó futócipő és majd olyat vesztek. Nem a tájékozatlanságom miatt, de ezt nem tudom megmondani, mert a megfelelő futócipő igazi társ, mely igazán új kalandokra kísér el. Nagyon fontos, hogy összepasszoljatok, meglegyen az összhang és az a bizonyos szikra. 

Oké, nem akarom túlmisztifikálni a sztorit, de a megfelelő futócipő kiválasztása nagyon fontos. Én is kipróbáltam több márkát, típust, mire rátaláltam, vagyis inkább Rá találtam. ☺ Amikor anno beleléptem a mostani futócipőmbe, olyan érzés volt, amit még előtte nem éreztem: mintha Bill Bowerman (Nike cég alapítója, aki gofrisütőben készítette atlétái számára az egyedi cipőket) csak az én lábamra készítette volna. De végre térjünk a lényegre, milyen kérdéseket kell feltenni magadnak, amikor cipőt választasz!

Milyen gyakran futok?

Az, hogy egy cipő mennyi futást bír, nem csak rajta múlik, hanem rajtad is. Ha csak most kezded a futást, heti 2-3 alkalommal szeretnél kimenni kocogni egy-egy rövidebb időre, felesleges egy nagyon drága, „profi” cipőre beruháznod. A költséghatékony vásárlás alapja, hogy azt veszed meg, amire tényleg szükséged van, nem költesz felesleges extrákra. Persze ne vedd el a lehetőséget a fejlődéstől, hogy idővel esetleg többet mozogj, de mégsem kell, hogy az első futócipőd egy 40-50 ezer forintos „csodacipő” legyen. Azért ne a régi tornacipődet bányászd elő a szekrény mélyéről, de egy középkategóriás cipő teljesen megfelelő arra a heti pár alkalomra. A gyakoriság azért fontos, mert a futócipő talpának is regenerálódnia kell (akár a matracod az ágyon), ha pedig pihen, lehetősége van erre, és kevésbé gyorsan kopik el. 

Mennyit futok?

Az előző ponttal mindenképpen összefügg, hogy a futás gyakorisága mellett a futás hosszát is figyelembe kell venni. Mivel valószínűleg te sem 2 óra tempófutással kezded ezt a mozgásformát, hanem 20-30 perc laza kocogással, ugyanaz vonatkozik erre a pontra is, akár az előzőre. Itt sem a szakadt tornacipő a nyerő, de nem biztos, hogy a legdrágább cipő a legideálisabb neked. A futócipők világa talán a technikai eszközökéhez hasonlítható leginkább. Ha például csak sms-ezésre és telefonálásra szeretnéd használni a mobilod, miért vennél olyat, amin netezni, videót nézni és zenét hallgatni is lehet? Persze ahogy egyre erősödsz, egyre hosszabbakat futsz, elindulsz akár terepen is, a cipő kérdést is újra kell gondolni! 

Hol futok?

Ez a kérdés azért fontos, mert a talajviszonyok befolyásolják, hogy milyen cipőre van szükséged. Van ugyanis terep- és aszfaltcipő is (persze van félterep-, félverseny- és verseny- és szöges cipő is, de ezek sokkal specifikusabbak). A terepcipő talpa bordázott, melyek remekül kapaszkodnak az egyenetlen, kavicsos, akár durván sáros talajon is. A terepcipőkön belül is van millió verzió. Vannak itt is versenycipők, melyek csillapítása nem olyan jó, de könnyűek, és akik jó technikával és gyorsan futnak, azoknak a legjobb választás. Aztán vannak kimondottan párnázott, vastagabb talpú terepcipők, melyekben nem fogod érezni a nagyobb köveket és sziklák éleit sem. Ha füvön, puha felületen futsz, akkor nem a legpárnázottabb cipőre lesz szükséged. Ha viszont betonon vagy aszfalton futsz, nagy szükség van rá, hogy megvédd az ízületeidet, mert egy-egy futólépésnél a testsúlyod 2-3-szorosa is ránehezedhet a térdedre, bokádra, csípődre, ami komoly egészségi kockázatot jelent. A terepcipő aszfalton azért nem ideális, mert a bordázatot tönkreteszi az aszfalt. Az aszfaltcipő pedig nagyon fog csúszkálni terepen.

Mekkora a testsúlyom?

Sajnos nem lehet a kérdés őszinte megválaszolása nélkül futócipőt venni. Mivel már beszéltünk róla, hogy a testsúlyod többszöröse nehezedik az ízületeidre leérkezés közben, egyáltalán nem mindegy, melyik cipőt választod. Ha kisebb-nagyobb túlsúllyal állsz oda futni (mindenképpen kérd ki először szakember véleményét!!), a sérülés kockázata sokkal nagyobb. Érdemes egy nagyon jól párnázott, nagyon jó csillapítású cipőt választani inkább, hogy elkerüljenek a sérülések. Sajnos nem biztos, hogy azonnal érzed majd, hogy baj van, ezért a túlsúllyal futókat inkább arra biztatom, hogy egy megbízhatóbb, akár drágább cipőben induljanak neki a gyaloglásnak, futásnak.

Szupinál, pronál, neutrál?

Egészségedre! Vagyis tessék? A kifejezések a futóstílusra vonatkoznak, mégpedig arra, hogy futás közben a lábfejed hogyan mozog, merre dől a talajfogás pillanatától, a gördítésen keresztül, egészen az ellépésig.  A pronálás tehát nem más, mint a test természetes rezgéscsillapító rendszere, aminek mértéke és stílusa mindenkinél egyéni. Az egyéni stílust videóra felvéve lehet megállapítani, illetve korábbi futócipők talpának kopásából lehet rá következtetni.

Neutrális

A neutrális stílusnál a futó lábfeje hátulról nézve egyenes vonalban mozog, nem dől se kifelé, se befelé. S formában gördül a talp. Aki így fut, az kissé a sarok külső oldalával érkezik a talajra, majd gördül tovább, és érkezik a lábujjakhoz, majd tolja el magát a talajtól. Ha ilyen a lábad, akkor a normál vagy más néven, a neutrális futócipők között érdemes nézelődni. A képen, narancs színnel jelölt részeken fog jobban kopni az ilyen stílusú futók cipője. Külföldi oldalakon neutral pronation címen találsz majd erről a futóstílusról infókat.

Pronáló

A pronáló stílus azt jelenti, hogy a boka befelé, vagyis egymás felé mozdul el futás közben. A futó, a sarokra érkezést követően, a talpa belső felén gördül, és a nagylábujjakról löki el magát a talajtól.  Ha ilyen a stílusod, akkor a stabil vagy pronáló lábra való cipő lesz ideális. Ha nem túl intenzív a boka befelé dőlése, akkor sok esetben egy neutrális cipő, speciális, egyedi talpbetéttel is megfelelő lehet. De akkor is jó lehet egy neutrális cipő, ha a cipő felső része elég erős, és jól tart. 

Szupináló

A szupináló boka kifelé billen futás közben, a futó a talpa oldalsó részén fut, és inkább a kislábujjak felől tolja el magát a talajtól. Nekik van a legnehezebb dolguk, mert alapvetően a futók csupán 10%-a fut ebben a stílusban. A kis piac miatt alig gyártanak kifejezetten ilyen cipőket.

Szükséges a talpbetét?

Igen, a legjobb, ha van egyedi talpbetéted. Anélkül is tudsz futni, de idővel érdemes beruházni egy minőségi darabra. A futócipőket viszonylag standard elképzelések szerint gyártják, mi futók pedig sokféle anatómiai és biomechanikai adottsággal rendelkezünk. A talpbetét összeköti a futócipőt és a cipő tulajdonosának lábát.

Honnan tudom, hogy milyen a lábam?

Nos, több megoldást szoktak alkalmazni. Bizonyos helyeken megkérnek, hogy mezítláb állj meg valahol, az eladó pedig megnézi, a lábad lenyomatát - ez azért nem egy tökéletes megoldás. Máshol séta közben figyeli a mozgásod a szakember. Ez már egy fokkal jobb, de még mindig nem az igazi. A futómozgás ugyanis merőben eltér a sima ácsorgástól, de még a sétától is. A legmegbízhatóbb tehát az, ha például egy futópadon ellenőrzik a mozgásod, azt videóra felveszik, majd a felvételt lassításban kielemzik. A legjobb üzletekben minden egyes kiválasztott cipőben újra veszik videóra a mozgásodat, és addig keresik a számodra megfelelőt, veszik újra videóra és elemzik a mozgást, amíg el nem érik a viszonylag neutrális mozgásstílust. Fontos még, hogy a lábad hosszát és szélességét is megmérjék a futóboltban!

+ 1 JÓTANÁCS

Hogy egy cipő beválik-e vagy sem, az igazából jó pár lefutott kilométer után bizonyosodik be. Ez mindenkinél így van. Egy-két év alatt kitapasztalod, hogy milyen cipőket kedvelsz távok, terep és futótempó alapján. Már most biztos vagyok benne, hogy több pár futócipőd lesz idővel. 


Szakboltban vásárolj!

El is érkeztünk a legátfogóbb tanácsomhoz, amit ajánlani tudok: szakboltban vásárolj! Nagyon sok futásra szakosodott bolt van, ahol értenek a termékekhez és az adott sportághoz.  A személyes kontakt mindig segít és ne félj, a cipő nem lesz itt drágább, csupán annyival, amennyivel megbízhatóbb. Ha tényleg jó cipőt szeretnél, kérj segítséget! A fenti kérdéseket fogja feltenni a szakember is, melyre már könnyűszerrel fogsz tudni válaszolni, hiszen előtte átgondoltad őket. Sőt, már azt is ki tudod szúrni, ha valaki eladóként nincs teljesen képben!

Neten is vásárolhatok cipőt?

Egy idő után már képes leszel neten keresztül is megvenni a kedvenc cipődet. Új márkát, új típust viszont érdemes mindig felpróbálni élesben.