Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

10 jó tanács a rendszeres úszáshoz

Szuper keresztedzés a futás mellé.

Sokszor írtunk már arról, hogy miért jó keresztedzés az úszás a futás mellett. De arról kevesebb szó esett, hogy mire érdemes figyelni, ha szeretnénk rendszeresen beiktatni az úszást a mindennapjainkba. Összeállítottunk egy 10-es listát a legfontosabbakról.

 

1. A külső szem mindig jó

Mielőtt belevágnál a rendszeres úszóedzésekbe, ajánlott felmérni, hogy milyen formában vagy, és hogy helyes technikával mozogsz-e a vízben. Mi mindenképp azt javasoljuk, hogy keress fel egy szakembert, aki megnézi, hogyan úszol, és esetleg tanácsokat ad, hogyan tudnál javítani a mozgásodon.

 

2. Úszás, ami fejleszt

Ha megvan a helyes technika, akkor fontos, hogy megtaláld azt az úszásnemet vagy úszásnemeket, amiket magabiztosan tudsz kivitelezni. Persze a legegyszerűbb és legnépszerűbb a mellúszás, de érdemes a többi úszásnemben is kipróbálnod magad, mert mindegyik másképp fejleszt. Ajánlott váltogatni az úszásnemeket és a hosszakat. Ha gyengébbnek érzed a lábadat, akkor érdemes olyan hosszokat is úszni deszka segítségével, amikor csak a lábad dolgozik a vízben. Illetve ha karra szeretnél erősíteni, érdemes csak karral dolgozni, hogy az fejlődjön.

 

3. Nem ciki megállni

Ha még csak most fűzöd szorosabbra a kapcsolatodat az úszással, akkor adj időt magatoknak a jó kapcsolat megalapozására. Haladj lépésről-lépésre, először elég csak 25-50 métert megtenned, utána nyugodtan pihenhetsz egy kicsit, majd ismételd meg még néhányszor az oda-vissza úszást a medencében. Ha ez megy, egy idő után le tudsz majd úszni 100-200 métert is egyben. Az első edzéseknél fontos, hogy egy adott távot megállás nélkül tudj leúszni, és ezt meg tudd tenni többször is. Amikor ez már nem túl megerőltető, akkor érdemes az időt is mérni, és közben megpróbálni a technikára is odafigyelni, hogy idővel minél gyorsabban tudj úszni.

 

4. A türelem eredményt terem

Az úszásra is igaz az, mint minden más sportra, hogy a fejlődés abszolút egyéni ütemben történik. Érdemes tehát saját magadra koncentrálni, és nem másokhoz hasonlítani magad. Az első néhány alkalom után, célszerű edzésnaplót és edzéstervet készíteni. Az edzésnaplóban követheted, hogy egy-egy alkalommal mennyit úsztál, és azt mennyi idő alatt teljesítetted, így látni fogod, hogyan fejlődsz. Az edzésterv pedig segít a mindennapi motivációban, és abban, hogy folyamatosan fókuszban tartsd a célkitűzésedet.

 

5. Zuhanyzás előtte és utána

A zuhanyzás az úszóedzés nulladik lépése. Ha nem zuhanyozol le úszás előtt, akkor a testedről minden szennyeződést, izzadságot, sminket és testápoló készítményt, akkor ezek mind a vízbe oldódnak majd. Sajnos ezekkel a szennyeződések mellett baktériumok és egyéb kórokozók is bejuthatnak a vízbe, amelyek az egészségre károsak lehetnek: fertőzéseket okozhatnak, irritálhatják a szemet és az érzékeny bőrt. Ráadásul az úszás előtti zuhanyzás felkészíti a szervezetet a vízzel való hosszabb érintkezésre, és így nem lesz olyan kellemetlen az első pár karcsapás.

 

6. A bemelegítés alap

Akárcsak a futásnál, az úszásnál sem lehet rögtön versenytempóban kezdeni. Fontos az alapos bemelegítés, hogy átmozgasd az izmaidat az edzés elején. Elegendő 300-400 méter lassú tempóban, de lényeges, hogy tényleg jól bemelegítsd a terhelés előtt az izmaidat. Ezzel megalapozod a jó és minőségi edzést, és csökkented a sérülés vagy begörcsölés lehetőségét.

 

7. Ne felejts el inni!

Mivel úszás közben víz vesz körül, könnyebben el lehet feledkezni a test hidratálásáról. Pedig egy intenzív egy-másfél órás edzés közben nem árt gondoskodni a folyadékpótlásról. Vigyél magaddal az edzésekre egy kulacsot, amit a medence partjára le tudsz rakni, és bizonyos hossz-számok teljesítése után belekortyolva tudsz további energiát meríteni.

 

8. Ne vásárolj látatlanban

A futáshoz elengedhetetlen a megfelelő futófelszerelés: lábra tökéletesen passzoló futócipő, a nem kidörzsölő top és futónadrág is. Ugyanilyen fontos kellékek az úsznál az úszószemüveg, az úszósapka és a dressz. Fontos, hogy a szemüveg a szemedre és arcodra illeszkedjen, a sapka ne szorítson, a fürdőruha pedig ne vágjon be sehol. Ezért azt javasoljuk, hogy először mindenképp olyan szemüveget, sapkát, fürdőruhát vásárolj, amit fel is tudsz próbálni. Vannak nagyon jó úszófelszerelést árusító webshopok is, de ilyen helyekről akkor rendelj, ha már van egy bevált modell, ami tényleg passzol rád.

 

9. Tűzz ki egy reális célt magad elé!

Ha elkezdesz egy új sportágat űzni, érdemes úgy belefognod, hogy megfogalmazod, hogy miért csinálod. Érdemes néhány mondatban leírnod, hogy mi a célod a rendszeres úszással. Lehet ez akár fogyás, izomtónus javítás vagy akár egy kitűzött álomtáv, álomverseny. A célmegfogalmazás segít a motiváció fenntartásában: a nagy energiabevitel csak később válik látványos eredménnyé, így hajlamos lehetsz feladni, ha nem lebeg előtted egy konkrét cél.

 

10. Élvezd az úszást!

A vízben görcsösség nélküli mozgás elsajátításához nagyon fontos a türelem, a sietség és kapkodás nélküli próbálkozás, az ellazulás, elengedés mind tudati, mind fizikai szinten. Így tanulod meg a vizet használni, és nem leküzdeni. Ha eljutsz eddig a szintig, akkor már érezni tudod a víz éltető erejét, a lebegés adta relaxációt, a vízben való mozgás könnyedségét és szabadságát.

 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.