Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezek lesznek az új sportágak a tokiói olimpián!

photobac | A sportmászás (ezen belül a gyorsasági mászás, a boulder és a lead szakág) is bekerült az olimpiai sportágak közé

Az egyikben egy magyar versenyzőnek is szurkolhatunk.

Az idei tokiói olimpia sok szempontból történelmi jelentőségű. A koronavírus miatt először egy évvel elhalasztották, most pedig a magas esetszámok miatt nézők nélkül rendezik meg július 23. és augusztus 8. között. Szerencsére történnek pozitív események is: van négy olyan sportág, ami most debütál az olimpián!

A négyévente megrendezett sportesemény eddigi történetének valószínűleg az egyik legfurcsább olimpiája lesz a tokiói. Üres nézőtér és ujjongva szurkolók nélkül kell a sportolóknak helytállniuk idén. De nézzük, hogy az eddig megszokottakon kívül mi az a négy sportág, amivel bővült az olimpiai paletta!

 

Szörfözés

A rövidtávú szörfözés 2021-ben debütál az ötkarikás játékokon. A hullámlovaglás tagadhatatlanul látványos és egyre népszerűbb sportág, sokan életmódként tekintenek rá, de természetesen olyanok is akadnak, akik nem értik, hogyan lehet értékelni ezt a sportot. A pontozásnál egy 5 főből álló bírói testület pontozza a manővereket. Az értékelésnél a versenyzők hullámonként kapnak pontokat minden bírótól 1 és 10 között (két tizedes pontossággal), amelyből kiszámolják az értékek átlagát, ami az adott hullámlovaglás eredménye lesz. Minden értékelésnél csak a 3 középső pont számít, mivel a legmagasabbat és legalacsonyabbat figyelmen kívül hagyják.

A futam alatt nincsen meghatározva, hány hullámot lovagolhat meg a versenyző, ezért a végén nem az összes hullám után kapott pont összessége fog számítani, hanem csak a 2 legmagasabb pontszámé. Egy futam hossza körülbelül 20-35 percet vesz igénybe, a körülményektől függően. A tökéletes hullámlovaglás 10 pontot ér, így a hibátlan futam 20 pontos.

 

Karate

Hivatalosan a karate egy harcművészet, amely a Ryukyu-dinasztia idején Okinawából indult világhódító útjára. Egy karate verseny kata és/vagy kumite versenyszámokból áll.

A katában a sportolók támadó és védekező mozdulatok sorozatát demonstrálják egy virtuális ellenféllel szemben, és többek között az erő, a sebesség, a ritmus, az egyensúly és a folyamatosság alapján értékelik őket, egy pontrendszer segítségével.

A kumitéban két versenyző mérkőzik meg egymással egy 3 perces küzdelemben. Közben pontokat kapnak, ha jó erővel ütnek, rúgnak vagy találják el ellenfelüket. Győztesnek azt a sportolót nyilvánítják, aki a küzdelem végén a több pontot szerezte, vagy aki előbb gyűjtötte össze a 8 pontos előnyt.

Kiért izgulhatunk Tokióban?

Hárspataki Gábor 25 éves sportoló a 75 kilogrammos kategóriában indul majd.

 

Gördeszkázás

A lendületes, fiatalok körében rendkívül népszerű sportággal az olimpia új nézőket szerezhet és új piacot is nyithat magának. A tokiói olimpián 80 versenyző léphet pályára négy gördeszkaszámban: 20-20 versenyző a street-, 20-20 versenyző a parkszámban szerepelhet.

A streetversenyek a gördeszkázás utcai elemeire épülnek, vagyis korlátokon, padkákon kell a versenyzőknek minél kreatívabb trükköket bemutatni.

A parkszám egy speciális medencében zajló verseny, amelyben különböző ugrásokat mutatnak be a deszkások. A sportolók három időzített menetben gördeszkáznak, és olyan tényezőkért kapnak pontot, mint a trükkök nehézsége, a sebesség, a magasság és az eredetiség. Csak a legeredményesebb körüket veszik figyelembe az általános rangsorban.

 

Sportmászás

A sportolók gyorsasági, boulder- és leadmászásban is összemérik erejüket, és a három diszciplínában elért helyezési számaik szorzata alapján alakul ki köztük a végső rangsor. A három versenyszám kellő mértékben különbözik ahhoz, hogy aki az egyikben ügyes, az ne legyen feltétlenül a másiknak is mestere.

A legjobb kondíciót és fizikai állapotot igénylő, épp ezért elsőnek megrendezett gyorsasági mászásban a víváshoz hasonlóan egyenes kieséses rendszerben küzdő felek párokra osztva próbálnak a leggyorsabban felhágni egy 15 méter magas, kapaszkodókkal meghintett fal tetejére, és megnyomni egy gombot.

A boulder szakágban egy 4 méteres falon kialakított kisebb-nagyobb kiszögellések között kialakított pályán kell 4 perc alatt végigmászniuk a versenyzőknek, és két kézzel megérinteniük a kijelölt csúcsot, ráadásul élesben kell kitalálniuk, hogyan és merre ugorjanak, forogjanak és kézzel-lábbal kapaszkodjanak, a falat ugyanis akkor látják először – még az előttük indulók próbálkozásait sem nézhetik, cserébe a 4 percen belül akárhányszor leeshetnek, és újra próbálkozhatnak. Itt egyszerre egy sportoló küzd a fallal, és két lépcsőben, egy selejtezőt követő döntő után alakul ki a végső sorrend.

Így van ez a lead- (nehézségi) mászás esetében is, ahol bonyolult sziklafalon kell a lehető legmagasabbra feljutni az időkereten belül, kötélbiztosítással, ellenben csak egyszer lehet próbálkozni: kis leegyszerűsítéssel mindenki annyi pontot kap, ahány kapaszkodóig eljutott a 40-60 kisebb-nagyobb kiszögellés közül.