Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hibák, amiket ne kövess el félmaratonon

Az első versenyeden kerüld el a tipikus félmaratoni bakikat.

Habár a félmaratoni futás nem bonyolult, hiszen „csak” futni kell, számtalan apró hibán el lehet vérezni a célig vezető több mint 21 kilométeren. 

 

 1. Elfutod az elejét

  Megszólal a rajtduda, megindul a tömeg, jön az adrenalin. Figyelj, mert könnyen visz magával a tömeg tempója és a félmaratoni hangulat. Minden kísértés ellenére, te csak a saját tempódban fuss. A saját tempót a félmaratoni felkészülés során egészen biztosan letesztelted, és ha bármilyen módon mérted az edzéseid eredményét, akkor tisztában lehetsz a kilométereid sebességével vagy a pulzusértékeiddel. A verseny első felében érdemes visszafogottabban futni, biztosra menni. Ha úgy érzed, hogy jól megy a futás, akkor a táv második felében gyorsíthatsz egy picit, és ha még mindig van benned, az utolsó 2-3 kilométert megnyomhatod. 

 2. Valami újat viselsz vagy próbálsz ki a verseny napján

  A legamatőrebb hiba, amit még a profik is sokszor elkövetnek. Ki ne szeretne a legújabb, legszuperebb szerelésében befutni a célba? A befutóképen nem lesz őszinte a mosolyod, ha az új ruhadarab kidörzsöl, lecsúszik, felcsúszik és kényelmetlen lesz. Nem elég otthon felpróbálni az új futócuccot, érdemes előtte 2-3 edzést megcsinálni benne, hogy lásd, tényleg kényelmes-e.  Ugyanez igaz a frissítésre is. A verseny napján semmi újat ne próbálj, csak olyan dologgal frissíts, amit az edzéseken már teszteltél.


 3. Gyorsabban futsz, mint a megszokott vagy megtervezett tempód

  Most szögezzünk le egy fontos dolgot: mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából a versenyen, de azért a legfontosabb mégiscsak az, hogy sikeresen célba érj. Egy félmaraton hosszú, nehéz, és el fogsz fáradni a végére, de jó, ha ez az „élmény” nem a 6. kilométeren jelentkezik majd. A jó félmaratoni eredmény kulcsa a megfelelő versenytempó megtalálása. Az első félmaratonodon válaszd azt a tempót, amiben a hosszú edzéseid alatt azt érezted, hogy simán menne még jó pár kili. Ez általában az edzések könnyű futásainak tempóját jelenti. Használj pulzusmérőt, ha nehezedre esik betartani a lassabb tempójú futást. Pulzus alapon futni azért is jó, mert mindig visszajelzést kapsz, hogy miként üzemel a tested, és pillanatnyilag milyen terhelést bír el. A verseny napján lehet extrém meleg, de történhet bármi más is, ami adott esetben megemelheti a pulzusodat pár ütéssel, ebből adódóan korrigálni kell majd a tempódat is. 

 4. Nem gondoltál a versenynap logisztikájára

  Nem tűnik egy hatalmas dolognak, de ne azon múljon a félmaratonod, hogy nem találod meg a rajtot, vagy későn érsz oda a versenyközpontba a rajtszámodért. Tudod már például, hogyan fogsz a rajtba jutni? Mit fogsz enni és inni a verseny alatt? Hogyan fogod magad összekaparni, ha elfogy a lendület? Egy félmaratont bizony meg kell tervezni, ki kell találnod a verseny előtti és utáni logisztikát, meg kell tervezned a frissítést, és meg kell találnod a motivációd. Hiába készültél szépen, bagatell dolgokon is múlhat a versenyed.

 5. Nem edzettél a távnak megfelelően

  Talán a legtriviálisabb, mégis a végére hagytuk. Sajnos nagyon gyakori jelenség, hogy valaki úgy áll oda a félmaraton rajtjához, hogy nincs mögötte elegendő edzés. Ne hagyd, hogy a futócimborák belevigyenek egy olyan versenybe, amire még nem vagy felkészülve.  Egészen más 10 és 21 kilométert futni. Ha nemrég kezdtél futni, nem kell három hónap tapasztalattal félmaratont teljesítened, ráérsz fél év múlva, jövőre, de akár két év múlva is. Szerencsére rövidebb távú versenyek is vannak, biztosan találsz olyat, amire tisztességesen fel tudsz készülni. Nem szabad elrontanod az első 21 km-es versenyed azzal, hogy ki kell állnod, vagy az erőddel teljesen elkészülve kell bevonszolnod magad a célba.
 
 
A cikkhez felhasznált forrás: womensrunning.com