Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így hat a mentális fáradtság a futóteljesítményre

halfpoint | Mentális fáradtság esetén elcsigázottnak érezhetjük magunkat, és erős hangulatingadozás is felléphet – nem csoda, hogy ilyenkor a futásban sem tudunk úgy teljesíteni, ahogy szeretnénk...

Okok, tünetek és megküzdési stratégiák.

Helytállni és folyamatosan jól teljesíteni az élet több területén szép kihívás, ugyanakkor igencsak megterhelő feladat. Ha egyszerre vagy anya, dolgozó nő és futó, akkor érted, mire gondolunk... A mentális fáradtság jeleit fontos felismerni, mert így hatékonyabban vehetjük fel vele a harcot.

 

Az elmúlt egy évben turbó fokozatra kapcsoltuk a multitasking üzemmódunkat. A nappalinkban vettünk részt a konferenciahívásokban, miközben a gyerek matekháziját ellenőriztük és ebédet készítettünk az egész családnak. A koronavírus okozta új élethelyzetek olyan feladatok elé állítottak bennünket, amelyeket mentálisan is nehéz volt kezelni.

 

Honnan jön a fáradtság?

A tavaszi fáradtság érzését valószínűleg mindenki jól ismeri. Ilyenkor a szervezetünk tartalékai kimerülnek, és egyfajta energiahiányos állapotot tapasztalhatunk meg. De mi van akkor, ha hiába múlnak a hetek, hónapok, a fáradtságunk nem múlik, és azt érezzük, hogy elfogyott a maradék erőnk is? Ilyenkor érdemes utánajárni kimerültségünk okainak. A forrása lehet testi, lelki és mentális eredetű.

A testi fáradtság talán a legegyértelműbb ezek közül; ilyenkor fizikailag energiaszegény állapotba kerülünk, és testi tünetek is jelezhetik, hogy ideje pihennünk. Erre utalhat egy általános fáradtság, csökkent teljesítőképesség, kedvetlenség, de akár alvászavarok is.

Ha lelki fáradtság gyötör, akkor folyamatosan azt érezhetjük, hogy a hangulatunk a béka feneke alatt van. Ilyen érzelmi állapotba kerülhetünk egy érzelmi megrázkódtatás, trauma vagy az életünket érintő váratlan negatív változás után. Hatására érezhetünk reménytelenséget, kilátástalanságot, tanácstalanságot, sőt, megjelenhetnek szorongásos tünetek is.

És, sajnos, a legérdekesebb tény még csak most következik! Tudományos kutatások igazolták, hogy a szervezetünkben a legkomolyabb energiahiányos állapot akkor áll fenn, amikor mentálisan vagyunk fáradtak. Ebben az állapotban már a napi feladataink ellátása is kihívást okoz, és a problémák között felmerülhet a koncentrációzavar, a feledékenység, de akár a motivációhiány is. A szervezetünk is jelez: az immunrendszerünk legyengül, elcsigázottnak, kifacsartnak érezhetjük magunkat. Gyakran megjelenhet egyfajta belső üresség, a korábbi optimista életszemléletet felválhatja a negatív hozzáállás. Intolerancia, kiszámíthatatlan viselkedés, sőt, akár erős hangulatingadozás is figyelmeztető jel lehet a mentálisan fáradtság, energiahiányos állapot esetén.

 

Mentális fáradtság vs. futás

Egy nemrégiben közzétett, sportolók felkészülését elemző kutatás arra az eredményre jutott, hogy a mentális fáradtság nemcsak a kognitív teljesítményen ront, de hatással van a versenyzők állóképességére is. Azt tapasztalták, hogy bár a mentálisan fáradt sportolók is képesek voltak ugyanazt az eredményt nyújtani, mint mentálisan energikusabb társaik, de ehhez a teljesítményhez nagyobb fizikai erőfeszítésre volt szükségük.

Mit jelent ez a gyakorlatban egy hobbifutó életében? Azt, hogy ha egy nehéz életszakaszban vagyunk, fussunk inkább regenerációs, kikapcsolódási céllal. Ilyenkor nem érdemes rengeteg időt és energiát fektetni abba, hogy megfussuk életünk leggyorsabb 10 kilométeres idejét. Hiszen, ha a mentális fáradtságunkhoz hozzájön még a teljesítménykényszer okozta stressz, akkor pont a legjobb dolgot vesszük el a sportból.

 

Jelek, amikből olvashatunk

Egy életünk van, ezért szükséges odafigyelni a testünk intő jeleire! A mentális fáradtságot több tünet is megmutathatja. Az alvási ciklus változása az egyik legjellemzőbb szimptóma, amire érdemes odafigyelni, hiszen az alvás közvetlenül befolyásolja a mentális egészségünket. A memóriaproblémák is árulkodóak lehetnek, jelezhetik, hogy érdemes kikapcsolódnunk. Ugyanerre utalhat a koncentráció hosszú időn át történő fenntartásának nehézsége is. És sajnos a mentális fáradtság gyakran szorongással és hangulatváltozással jár együtt, ami akár motivációhiányhoz is vezethet. Javasolt még odafigyelni a pszichoszomatikus problémákra is. A mentális fáradtság különféle fizikai problémákat okozhat: fejfájás, gyomorfájdalmak, émelygés és hasmenés a leggyakoribbak, de súlyosabb esetekben a vérnyomás emelkedése, nehéz légzés és általános rossz közérzet is tapasztalható.

 

Győzzük le a mentális fáradtságot!

A mentális fáradtság kezelésére két stratégia is létezik.

Az első, hogy feltárjuk az okokat, és törekszünk megoldást találni rájuk. Kiiktatjuk az életünkből a felesleges, leterhelő feladatokat, felállítanunk egy fontossági sorrendet, és igyekszünk a legfontosabbakra időt szakítani.

A második stratégia, hogy olyan tevékenységeket keresünk, melyek regenerálnak és helyrezökkentenek. A futás egyértelműen ide tartozik, de kikapcsolódást jelenthet egy jó társaság, a túrázás vagy a könyvolvasás is.

Érdemes konzultálni a háziorvossal és egy természetgyógyásszal, aki személyre szabottan tud ajánlani olyan természetes forrásokból származó terméket, amely hozzájárulhat a mentális fáradtság leküzdéséhez. A ginzenggyökér tartalmú készítményeket például évszázadok óta használják antioxidánsként fizikai és mentális fáradtság ellen. De hatásosak lehet még a magnézium, valamint a B6- és B12-vitaminok, melyek csökkentik a fáradékonyságot, a kimerültséget, és hozzájárulnak az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: outsideonline.com