Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kezdd az úszást ősszel!

Tanulj meg úszni ősszel, hogy tavaszra rutinos úszóvá válj.

Ha triatlonozol, akkor se várj tavaszig az edzésekkel, kezdd a szezont ősszel! Ahogy véget ér a nyár, és lassan befejeződik a versenyszezon, alábbhagy a motiváció is. Következik a jól megérdemelt pihenő, ám sokan beleragadnak a pihenésbe, és kora tavasszal néznek az uszoda felé először. Pedig már ősszel el lehet kezdeni szövögetni az új terveket. Ha életed első triatlon versenyén szeretnél indulni az új szezonban, akkor feltétlen ajánlom, hogy gondold át, miként tudod becsempészni a rendszeres úszást az életedbe.

Több mint egy évtizede vagyok úszásoktató, így tapasztalatból tudom, hogy nem mindenki szereti hosszú távra elkötelezni magát az úszóedzéseket illetően. Sok amatőr triatlonos csak tavasztól kezd el úszni járni, vagy azért mert a medencés edzéseket túl unalmasnak tartja, vagy mert „úszni úgyis tudok” jeligével elodázza a tréningeket. Így sokan csak a nyár elején, a célverseny előtt nem sokkal kezdenek úszás lehetőség után nézni.

Életformát válassz, hagyd a fellángolást!

Akár az egészségével törődő sportkedvelő ember vagy, akár versenyálmokat szövögető amatőr triatlonos, úgy vélem, megéri előre gondolkodnod. Hidd el, egy jó sportteljesítmény, és a jó közérzet alapja a rendszeresség. Ha már dönthetsz, életformát válassz magadnak, és ne alkalomszerű fellángolással vesd bele magad a megmérettetésekbe!

Mivel az úszás technikai sportág, nem sajátítható el egyik napról a másikra. A pozitív úszóélményhez, a gazdaságos úszáshoz,  jó úszástechnikára, megfelelő érzékelésre, rutinra, technikai felkészültségre van szükség. Ha ez megvan, akkor könnyedén tudsz úszni, és nem csak erőből. Egy jó példával élve, nagyon jó egy triatlon versenyen úgy kijönni a vízből, hogy nem érzed elcsigázottnak magad, hanem csak úgy, mintha épp túl lennél a bemelegítésen, és következhet a másik két szám.

A sport öröme felülírja a fáradtságot

Az éves úszószezon ősszel kezdődik, sok-sok különleges alapozó gyakorlattal, különféle technikai fejlesztésekkel. Majd fokozatosan az eszközök használatával észrevétlen nehezednek a feladatok, ügyesedik a test a vízben, megtanulod azt az erőbefektetést, amivel a siklás a legjobban hasznosítható, és közben fokozatosan fejlődik az állóképességed, és az izomerőd is. Egy jó sportklub, egyesület, és egy jó edző keze alatt, a sporttársak között örömmé válik a heti rutin, és meglátod, majd alig várod a következő alkalmat, hogy reggel az uszodába mehess csobbanni egyet. Persze be kell ugrani abba a borzasztó hideg vízbe, de utána valami csoda kezdődik. Egymással vetélkedve, együtt éled át a különböző nehézségű feladatokat,  fokozódó örömmel "harcolsz" a legjobb pozícióért, és az edzés végén nem is tudod mikor fáradtál el, mert a boldogság felülír mindent. Frissen indulsz neki a feladataidnak, és nem érted, mások miért olyan álmosak még 8-kor is, amikor te már 6-kor aktívan indítottad a napot.

 

 

A rendszeresség átalakít

hetekből hónapok, majd évszakok lesznek, és amikor mindenki betegeskedik, te valahogy ellenállóbb vagy a bacilusokkal szemben, és ha meg is betegedsz, mindig hamarabb állsz talpra. Tavasszal, amikor már megint nem sötétben, hanem a napkeltével együtt indul a reggel, boldogan fedezed fel, hogy az élet milyen szép, egy pirkadat is mennyi boldogságot hordoz magában, megtanulod értékelni a jelen pillanatot. És mivel a testeddel együtt léteztél az elmúlt időszakban, minden körülötted lévő energia a sejtjeiden keresztül áramlik, és élettel tölt fel. A rendszerességgel fontos szerepet kap az életedben a test mozgatása, és már nem a munka mellett szánsz rá néha időt, hanem egyenrangú tényezőként iktatod be a napi fontos dolgok közé. Minél több energiát "veszítesz el” mozgással, annál több energiát fogsz visszanyerni a környezetből, és elkezdesz igazából élni. Az úszás egy nagyon jó energetizáló, de ugyanakkor kíméletes sport, és mozgásforma, amivel kapcsolatban nincs negatív vélemény.  Fejleszti a légzést, frissíti a bőrt, jótékonyan hat a keringésre, az ízületekre, az izmokra, oldja a kötött izomzatot, kiváló keresztedzés bármilyen sport mellé. Győzd le a lustaságodat, dobd el a félelmedet, kezd el MOST a mozgásos életformát, jelentkezz úszni, változtass az életeden. Hozd magad olyan állapotba, hogy mindenki csodálja a körülötted kialakuló atmoszférát. Ha pedig amatőr versenyző vagy, alapozd meg a következő triatlonos szezonodat.