Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Felnőttként is megtanulhatsz úszni

Egyáltalán nem ciki, ha felnőttként kezdesz el ismerkedni az úszással. Egyre többen tesznek így!

A vízi sportok, mint szabadidős tevékenységek csak biztos úszástudással rendelkezők előtt nyílnak meg. Így valahol be kell szerezni azt a tudást, ami a mély vízbe történő bemerészkedéshez szükséges. De mégis hogyan?

Az iskolai úszásoktatás nem adja meg azt a tapasztalatot, ami magabiztossá tenne, a verseny egyesületek korlátozott lehetőségeik miatt pedig nem alkalmasak a széles tömegeknek való úszás tanításra. Így magunknak kell megtalálni azt a lehetőséget, hogy hogyan fejleszthetjük úszástudásunkat.

Első lépés – dönts a változásról

Nem mindenki nő fel olyan helyen vagy környezetben ahol a közelben víz, vagy uszoda lenne. De olyan is előfordul, hogy valaki egész egyszerűen nem lát példát arra a szüleinél, hogy az úszás tanulása választható lehetőség a szabadidő eltöltésére. Mire felnőttek leszünk, úgy érezzük, valahogy kimaradt az életünkből ez a mozzanat, nem gondolunk arra, hogy milyen sokan vannak még így. Egyedül érezzük magunkat ezzel a problémával, ezért nehezen szánjuk rá magunkat, hogy tanulási módot keressünk. És mint tudjuk, az első lépés a legnehezebb.

Második lépés - válassz oktatót

Ha meghoztuk a döntést, hogy megtanulunk úszni, vagy, hogy fejlesztünk az úszótechnikánkon, akkor keresnünk kell egy úszásoktatót. Olyan oktatót kell találnunk, akiben megbízunk, akár csoportosan, akár egyénileg szeretnénk fejlődni. Fontos, hogy az oktató felé mindenképpen bizalmat, szimpátiát érezzünk, mert ő lesz az az ember, aki a kezdeti nehézségeknél átsegít és tanácsot ad majd nekünk. Mivel egy új közegbe kell bemerészkednünk, teljesen különbözni fog minden mozdulat, minden érzet az eddig megszokottól. Új lesz minden, és kicsit olyan, mintha kisbabaként járni tanulnánk.

Más lesz a légzéstechnika, más lesz a mozdulat, és a környezet, más a haladás eszköze, és a környezet sűrűsége. Az oktató eleinte a vízből, majd a medence partjáról irányít minket. A mi feladatunk pedig az, hogy átalakítsuk a szóbeli tanácsokat tapasztalattá, érzetté, megtaláljuk megérezni azt a dolgot, amire a trénerünk utal. Ehhez nem árt egy jó kommunikációs készségű, kreatív, türelmes, és figyelő oktató, aki megfelelő tudással rendelkezik, hogy magabiztosan válaszoljon minden kérdésünkre. 

Akkor jó a kapcsolat, ha egyenrangú, még ha mi vagyunk a vízben, és mi próbálkozunk, de az oktató is érezze legalább annyira magáénak a tanítvány próbálkozását, hogy önbizalmat adhasson neki. Egy egyenrangú kapcsolatban a tanítvány is fel meri fedni érzéseit, kétségeit, nem érzi magát hibásnak, ha valami nem sikerül, hanem együtt keresik a legjobb megoldást. Az a jó úszás oktató, aki emlékszik még arra, amikor ő is tanulta az úszást, és pontosan tudja, miként figyel egy tanítvány. Nem követel lehetetlent, belátja, hogy vannak dolgok, amik lassan mennek, és vannak dolgok, amiket néha több irányból is meg kell közelíteni, mert úgy könnyebben rávezethető a tanítvány. Ugyanakkor kellően határozott abban az esetben, ha bizonytalanságot vél felfedezni. 

Harmadik lépés – Kezdj hozzá!

Az úszás közted, és a víz között történik. Ehhez elvileg semmilyen eszközre nincs szükség. Rá kell érezni a víz felemelő (felhajtó) erejére, a siklásra, mint haladási képességre, a karok és a lábak húzó, lökő mozdulatára.

Hogy a víz alatt is könnyen tudj tájékozódni, nyitva kell tartani a szemed, ezért úszószemüveg ajánlott, habár sokan tanultak meg nélküle is úszni. Hosszú hajúak számára előnyös lehet az úszósapka, ami leginkább nem a vizesedéstől óvja meg a hajadat, hanem gátolja a fürtök szanaszét bomlását úszás közben.

Ha esetleg az edző úgy látja, hogy bizonyos dolgok fejlesztéséhez valamilyen eszközt használna, bízd rá magad! Ezeket az eszközöket általában az oktató biztosítja, és ha valamelyiket hasznosnak ítéled, és használatát megszereted, akkor utána magadnak is beszerezheted.

Ha nem tudsz úszni, nem ajánlott, hogy egyből egyedül, youtube-ról próbáld elsajátítani az az úszás technikáját. Ugyan sok dolgot el lehet lesni a netről, de kellő alapok nélkül nem lesznek érthetőek, megvalósíthatók az ott említett fogalmak, gyakorlatok. Ha viszont ragaszkodsz a weben látottak egyedüli elsajátításához, akkor is keress fel egy oktatót, konzultálj vele, és vegyél néhány órát tőle, mielőtt az egyszemélyes edzésekbe kezdenél. Hiszen a személyes élmény, tapasztalat még nem lett senkinek sem kárára, mielőtt az önfejlesztés magasabb fokára lépett volna.