Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így kerülheted el az uszodai fertőzéseket!

Istock | Fertőzések, felfázás, bőr problémák - ezeket mind elkerülheted az uszodában, ha követed bőrgyógyászunk tanácsait

Tippek a bőrgyógyásztól.

Az úszás kiváló keresztedzés a futók számára, és a hűvösebb idő beköszöntével szuper kikapcsolódás is, főleg ha párosítod egy kis szaunázással, gőzzel. Ám sokan tartanak attól, hogy összeszednek valamilyen fertőzést az uszodában, ezért inkább messziről elkerülik. Pedig némi odafigyeléssel és a megfelelő óvintézkedések betartásával megelőzhetők a betegségek – érdemes megfogadni Dr. Hatvani Zsófia, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ bőrgyógyászának tanácsait!

 

Kórokozók földön, vízben, levegőben

Ahol egyszerre sok ember fordul meg, ott bizony a kórokozók száma is igen magas, és a fertőzések is könnyen terjednek, főként ha olyan meleg és párás a közeg, mint egy uszodában vagy wellnessközpontban.

A betegségeket maga a víz is terjesztheti, akár úgy, hogy a bőrünk közvetlenül érintkezik a vízzel, melyben hemzsegnek a kórokozók, akár úgy, hogy véletlenül vizet nyelünk vagy a víz felett lebegő párát belélegezzük. Sajnos az sem igaz, hogy a víz klórozása minden kórokozót elpusztít, mert számos mikroorganizmus nagyon jól viseli a klórvegyületek jelenlétét, másrészt maguk a fertőtlenítőszerek – vegyi anyagok – is okozhatnak megbetegedéseket és súlyos irritációt az arra érzékenyeknél.

A nedves padló ugyancsak a kórokozók melegágya, a „mezítlábazás” ezért egyáltalán nem ajánlott. Szintén ideális lehetőséget biztosít a fertőzések terjedéséhez a fürdők közös zuhanyzója, a pezsgőfürdő vagy a másokkal közösen használt papucs, törölköző.

 

A leggyakoribb fertőzések az uszodában

Az uszodában számtalan kellemetlen panaszokkal járó betegséget összeszedhetünk, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak.

– A bőr, mint a testünk első védelmi vonala különösen ki van téve a kórokozók támadásainak. Fokozza a fertőzésveszélyt, hogy a hosszas fürdőzés hatására felázik a bőr, azaz leoldódik a bőr felszínén lévő védőréteg, így még érzékenyebbé válik a fertőzések iránt – magyarázza dr. Hatvani Zsófia, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ bőrgyógyász orvosa.

Különösen kisgyerekeknél gyakori, hogy sok vizet nyelnek, vizes kézzel a szájukba nyúlnak, de bizonyos kórokozóknak ennyi sem kell, már az is elég, ha a nyálkahártyára kerülnek, és meg is betegítenek. Az uszodákban, strandokon a leggyakoribb a kólibaktérium-fertőzés, ami hányást, hasmenést, hasi görcsöket okozhat.

Szintén a gyerekeknél a külső hallójárat gyulladása sem ritka, amelyet a hallójáratba került szennyezett víz vált ki. A panaszok általában nem azonnal, hanem néhány nappal a fürdőzés után jelentkeznek. Jellegzetes tünetei a fülfájás, a hallójárat viszketése, kivörösödése. Kezelése a fül szárazon tartásával és antibiotikumos fülcseppekkel történik.

A doktornő szerint a bőr és a nyálkahártyák érintettsége rendkívül sokféle formában megnyilvánulhat, ezek közül a leggyakoribbak:

Bőrszárazság, következményes ekcéma

Fürdőzés után gyakori tünet a bőr viszketése, melyet sokan pusztán a víz szárító hatásának tulajdonítanak, ám a viszketés mögött gyakran bőrgyulladás (dermatitisz) áll, melyet a fürdővízben elszaporodott mikroorganizmusok vagy éppen a vízhez adott fertőtlenítőszerek és egyéb kemikáliák okozhatnak.

Gombás lábfertőzés (atlétaláb-szindróma)

Ha elővigyázatlanul kilépünk a papucsunkból vagy mezítláb közlekedtünk az uszodában, könnyen lehet, hogy rövid időn belül gombás lábfertőzés következményeivel kell számolnunk. Erre utal a finom hámlás a talpon, a viszketés, a lábujjak közötti kisebesedés és pirosság.

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

Az uszodaszemölcsöt vírus okozza, és jellemzősen károsodott immunrendszerű felnőtteket vagy gyerekeket támad meg. Ezek a kellemetlen, apró kinövések a test bármely részén megjelenhetnek tömegesen, jellegzetességük a fényes felszín, középen kráterszerű behúzódással.

Vírusos szemölcs (verruca vulgaris)

A vírusos szemölcs a testen bárhol előfordulhat, de a talpakon különösen gyakori, többnyire jól látható bőrelváltozás. Mivel nem okoz fájdalmat – kivéve a talp befelé növő szemölcsei –, ezért, ha kevésbé feltűnő helyen nő, akár hosszú ideig is észrevétlen maradhat. Ez azért veszélyes, mert a vírusos szemölcs rendkívül fertőző és gyorsan továbbterjedhet.

Ótvar

Az ótvar egy rendkívül fertőző, baktériumok okozta bőrbetegség, amelynek tünetei az általában az arcon, az orrnyílás és a száj környékén, a füleken és a kezeken látható pattanás- vagy hólyagszerű kiütések. A kis, pörkkel fedett sebek – mivel azok váladéka könnyen továbbfertőz – továbbterjedhetnek és másokat is megfertőzhetnek, akár érintéssel vagy közös tárgyhasználattal (uszodában például közös vagy egymással érintkező törölközővel). Mivel a pörkök alatt található a fertőző baktériumok tömege, a lekaparásuk szigorúan tilos! Mielőbb forduljunk vele orvoshoz!

 

Tippek az uszodai fertőzések elkerüléséhez

• Amikor kijövünk a vízből, alaposan zuhanyozzunk le! Ha egyébként is száraz a bőrünk, érdemes olajos tusfürdőt és gazdag, tápláló testápolót használni minden uszodalátogatást követően.

• Az alapos zuhanyozás után töröljük a testünket szárazra, különösen a hajlatokat, illetve a szem, az orr, a száj és a fül környékét.

• Mindig viseljünk papucsot – még a zuhanyzóban is –, és legyen saját törölközőnk! Soha ne osztozzunk mással ezeken! Hazaérve a törölközőt magas hőfokon mossuk ki, a papucsot pedig fertőtlenítsük le, majd hagyjuk megszáradni!

• Az úszáshoz a szemünk védelme és a vírusos kötőhártya-gyulladás elkerülésének érdekében viseljünk mindig úszószemüveget!

• Soha ne hagyjuk magunkon megszáradni a vizes fürdőruhát! Mindig legyen nálunk csere, hogy szárazra tudjunk váltani úszás után! Erre azért van szükség, mert ha a vizes ruha rajtunk szárad meg, akkor a legérzékenyebb testrészeink – a méh, a petefészek, húgyhólyag, mellek – hűlnek ki, és könnyen felfázhatunk.

• A nőgyógyászati, gombás fertőzések elkerülésére ajánlott a tejsavas intim mosakodók használata és a vécéülőke érintésének mellőzése. Menstruáció idején, ha lehet, kerüljük a fürdőzést, mivel ilyenkor nagyobb az esélye a fertőzések kialakulásának!

• Tévhit, hogy a férfiaknak nem okoz gondot a nedves fürdőnadrág: az arra érzékenyeknél akár prosztatagyulladás is kialakulhat! Ennek pedig a nőpartner is kárvallottja lehet, mert a fertőzött sperma hüvelyfertőzést idézhet elő.

• Ne menjünk uszodába, strandra, wellnessfürdőbe, ha a bőrünk sérült, illetve kozmetikai kezelés, szőrtelenítés napján sem, mivel ilyenkor a bőrön mikrosebek keletkeznek, amelyeken keresztül könnyen elkaphatunk valamilyen fertőzést! Bármilyen sérüléssel célszerű egy időre kerülni az uszodákat. Nemcsak a nagyobb sebekkel kell vigyázni, hanem a kisebbekkel is, például ha valaki elvágta az ujját, lehorzsolta a térdét.

• Különösen meleg vizes medencékben ügyeljünk arra, hogy ne nyeljünk vizet, mert ezen a hőfokon egy ideig életben marad minden baktérium és vírus, sőt, gyorsan el is szaporodnak, és vízzel lenyelve hasmenést okozhatnak.