Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így kerülheted el az uszodai fertőzéseket!

Istock | Fertőzések, felfázás, bőr problémák - ezeket mind elkerülheted az uszodában, ha követed bőrgyógyászunk tanácsait

Tippek a bőrgyógyásztól.

Az úszás kiváló keresztedzés a futók számára, ám sokan tartanak attól, hogy összeszednek valamilyen fertőzést az uszodában, a medencében. Némi odafigyeléssel és a megfelelő óvintézkedések betartásával megelőzhetők a betegségek – érdemes megfogadni Dr. Hatvani Zsófia, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ bőrgyógyászának tanácsait!

 

Kórokozók földön, vízben, levegőben

Ahol egyszerre sok ember fordul meg, ott bizony a kórokozók száma is igen magas, és a fertőzések is könnyen terjednek, főként ha olyan meleg és párás a közeg, mint egy uszodában vagy wellnessközpontban.

A betegségeket maga a víz is terjesztheti, akár úgy, hogy a bőrünk közvetlenül érintkezik a vízzel, melyben hemzsegnek a kórokozók, akár úgy, hogy véletlenül vizet nyelünk vagy a víz felett lebegő párát belélegezzük. Sajnos az sem igaz, hogy a víz klórozása minden kórokozót elpusztít, mert számos mikroorganizmus nagyon jól viseli a klórvegyületek jelenlétét, másrészt maguk a fertőtlenítőszerek – vegyi anyagok – is okozhatnak megbetegedéseket és súlyos irritációt az arra érzékenyeknél.

A nedves padló ugyancsak a kórokozók melegágya, a „mezítlábazás” ezért egyáltalán nem ajánlott. Szintén ideális lehetőséget biztosít a fertőzések terjedéséhez a fürdők közös zuhanyzója, a pezsgőfürdő vagy a másokkal közösen használt papucs, törölköző.

 

A leggyakoribb fertőzések az uszodában

Az uszodában számtalan kellemetlen panaszokkal járó betegséget összeszedhetünk, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak.

– A bőr, mint a testünk első védelmi vonala különösen ki van téve a kórokozók támadásainak. Fokozza a fertőzésveszélyt, hogy a hosszas fürdőzés hatására felázik a bőr, azaz leoldódik a bőr felszínén lévő védőréteg, így még érzékenyebbé válik a fertőzések iránt – magyarázza dr. Hatvani Zsófia, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ bőrgyógyász orvosa.

Különösen kisgyerekeknél gyakori, hogy sok vizet nyelnek, vizes kézzel a szájukba nyúlnak, de bizonyos kórokozóknak ennyi sem kell, már az is elég, ha a nyálkahártyára kerülnek, és meg is betegítenek. Az uszodákban, strandokon a leggyakoribb a kólibaktérium-fertőzés, ami hányást, hasmenést, hasi görcsöket okozhat.

Szintén a gyerekeknél a külső hallójárat gyulladása sem ritka, amelyet a hallójáratba került szennyezett víz vált ki. A panaszok általában nem azonnal, hanem néhány nappal a fürdőzés után jelentkeznek. Jellegzetes tünetei a fülfájás, a hallójárat viszketése, kivörösödése. Kezelése a fül szárazon tartásával és antibiotikumos fülcseppekkel történik.

A doktornő szerint a bőr és a nyálkahártyák érintettsége rendkívül sokféle formában megnyilvánulhat, ezek közül a leggyakoribbak:

Bőrszárazság, következményes ekcéma

Fürdőzés után gyakori tünet a bőr viszketése, melyet sokan pusztán a víz szárító hatásának tulajdonítanak, ám a viszketés mögött gyakran bőrgyulladás (dermatitisz) áll, melyet a fürdővízben elszaporodott mikroorganizmusok vagy éppen a vízhez adott fertőtlenítőszerek és egyéb kemikáliák okozhatnak.

Gombás lábfertőzés (atlétaláb-szindróma)

Ha elővigyázatlanul kilépünk a papucsunkból vagy mezítláb közlekedtünk az uszodában, könnyen lehet, hogy rövid időn belül gombás lábfertőzés következményeivel kell számolnunk. Erre utal a finom hámlás a talpon, a viszketés, a lábujjak közötti kisebesedés és pirosság.

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

Az uszodaszemölcsöt vírus okozza, és jellemzősen károsodott immunrendszerű felnőtteket vagy gyerekeket támad meg. Ezek a kellemetlen, apró kinövések a test bármely részén megjelenhetnek tömegesen, jellegzetességük a fényes felszín, középen kráterszerű behúzódással.

Vírusos szemölcs (verruca vulgaris)

A vírusos szemölcs a testen bárhol előfordulhat, de a talpakon különösen gyakori, többnyire jól látható bőrelváltozás. Mivel nem okoz fájdalmat – kivéve a talp befelé növő szemölcsei –, ezért, ha kevésbé feltűnő helyen nő, akár hosszú ideig is észrevétlen maradhat. Ez azért veszélyes, mert a vírusos szemölcs rendkívül fertőző és gyorsan továbbterjedhet.

Ótvar

Az ótvar egy rendkívül fertőző, baktériumok okozta bőrbetegség, amelynek tünetei az általában az arcon, az orrnyílás és a száj környékén, a füleken és a kezeken látható pattanás- vagy hólyagszerű kiütések. A kis, pörkkel fedett sebek – mivel azok váladéka könnyen továbbfertőz – továbbterjedhetnek és másokat is megfertőzhetnek, akár érintéssel vagy közös tárgyhasználattal (uszodában például közös vagy egymással érintkező törölközővel). Mivel a pörkök alatt található a fertőző baktériumok tömege, a lekaparásuk szigorúan tilos! Mielőbb forduljunk vele orvoshoz!

 

Tippek az uszodai fertőzések elkerüléséhez

• Amikor kijövünk a vízből, alaposan zuhanyozzunk le! Ha egyébként is száraz a bőrünk, érdemes olajos tusfürdőt és gazdag, tápláló testápolót használni minden uszodalátogatást követően.

• Az alapos zuhanyozás után töröljük a testünket szárazra, különösen a hajlatokat, illetve a szem, az orr, a száj és a fül környékét.

• Mindig viseljünk papucsot – még a zuhanyzóban is –, és legyen saját törölközőnk! Soha ne osztozzunk mással ezeken! Hazaérve a törölközőt magas hőfokon mossuk ki, a papucsot pedig fertőtlenítsük le, majd hagyjuk megszáradni!

• Az úszáshoz a szemünk védelme és a vírusos kötőhártya-gyulladás elkerülésének érdekében viseljünk mindig úszószemüveget!

 

 

• Soha ne hagyjuk magunkon megszáradni a vizes fürdőruhát! Mindig legyen nálunk csere, hogy szárazra tudjunk váltani úszás után! Erre azért van szükség, mert ha a vizes ruha rajtunk szárad meg, akkor a legérzékenyebb testrészeink – a méh, a petefészek, húgyhólyag, mellek – hűlnek ki, és könnyen felfázhatunk.

• A nőgyógyászati, gombás fertőzések elkerülésére ajánlott a tejsavas intim mosakodók használata és a vécéülőke érintésének mellőzése. Menstruáció idején, ha lehet, kerüljük a fürdőzést, mivel ilyenkor nagyobb az esélye a fertőzések kialakulásának!

• Tévhit, hogy a férfiaknak nem okoz gondot a nedves fürdőnadrág: az arra érzékenyeknél akár prosztatagyulladás is kialakulhat! Ennek pedig a nőpartner is kárvallottja lehet, mert a fertőzött sperma hüvelyfertőzést idézhet elő.

• Ne menjünk uszodába, strandra, wellnessfürdőbe, ha a bőrünk sérült, illetve kozmetikai kezelés, szőrtelenítés napján sem, mivel ilyenkor a bőrön mikrosebek keletkeznek, amelyeken keresztül könnyen elkaphatunk valamilyen fertőzést! Bármilyen sérüléssel célszerű egy időre kerülni az uszodákat. Nemcsak a nagyobb sebekkel kell vigyázni, hanem a kisebbekkel is, például ha valaki elvágta az ujját, lehorzsolta a térdét.

• Különösen meleg vizes medencékben ügyeljünk arra, hogy ne nyeljünk vizet, mert ezen a hőfokon egy ideig életben marad minden baktérium és vírus, sőt, gyorsan el is szaporodnak, és vízzel lenyelve hasmenést okozhatnak.