Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fuss egy nagy kört!

A körfutások és -túrák egyre népszerűbbek

8 körfutást mutatunk be.

Nem igazán verseny, de több, mint egy sima hétköznapi edzés. A körfutások lehetőséget adnak, hogy olyan terepfutó útvonalakat is megismerj, ahova talán sosem jutottál volna el. Akkor indulsz, amikor csak szeretnél, de az előre meghatározott útvonalon kell haladnod. Az alábbiakban nyolc népszerű kört mutatunk be, melyeket legalább akkora népszerűség övez, mint a klasszikus futóversenyeket.

 

QR-kódosok vagy instant túrák

Az ilyen típusú körök a verseny és az örömfutás között helyezkednek el. Verseny, mert nyilvántartják a teljesítéseket, nyilvánosak a pályacsúcsok, általában van egy jelképes nevezési/a szervezőket támogató díja az indulásnak, a sikeres teljesítés végén pedig kapsz érmet/kitűzőt vagy valamilyen emléktárgyat, és van szintidő is. De nem is igazán verseny, hiszen nincsen megadott időpontja az indulásnak, és éppen ezért versenyző mezőny sincs a pályán. A teljesítéskor az okos telefonod QR-kód olvasóját kell használni, a futóversenyekről ismert chipek helyett a kör több pontján elhelyezett QR-kódok leolvasásával tudod igazolni, hogy teljesítetted a távot. Az ilyen típusú körök teljesítéséhez elengedhetetlen egy mobilinternetes okostelefon. Könnyebbség, hogy nem vagy időponthoz kötve, mint egy versenyen (bár előzetesen jelezni kell a nevezési lapon, hogy mikor tervezed az indulást), akkor indulsz, amikor csak szeretnél, sok esetben túrázóknak is van lehetőség az indulásra, nehézség azonban, hogy nincs frissítés, mindent magadnak kell vinned, nincs kijelölve az útvonal szalagokkal, festésekkel, a saját testi épségedért csak te magad felelsz! A cikkünkben szereplők körök közül a Mókus, a Bükkös, a Szénás, a Medvés, az Ördög Kör és a VérKör QR-kódos.

MÓKUS kör: 25 km

MÓKUS kör egy amolyan beugró is lehet a QR-kódos kihívásokba. A táv egy 25 kilométeres útvonal a budai Szépjuhásznétól indulva Nagykovácsi felé, majd egy másik útvonalon vissza a Szépjuhásznéhoz. A sikeres teljesítéshez a 25 kilométer mellett 590 méter szintemelkedést kell leküzdeni minden indulónak. A futók számára 4 óra, a túrázóknak 7 óra áll a rendelkezésére. Az útvonal során összesen 7 darab kódot kell leolvasni, ha érdekelnek a QR-kódos kihívások, kellően biztonságos lehet ez a kör. Célba érkezéskor emlékérmet és egy egyedi, csak a sikeres Mókus kör teljesítőknek járó palacsinta menüt (nyamm!) kapsz. 

 

Bükkös Kör: 31 km, 70 km

Bükkös Kör esetében, a Pilis-hegység kijelölt turistaútvonalain haladhatsz végig, két különböző kört jelöltek ki a szervezők. Mindkét kör Szentendréről indul és ide is érkezik vissza, egészen pontosan a Tourinform Irodához. Futva és túrázva is teljesíthető bármelyik kihívás. A kis kör 31 kilométeres, benne 835 méter szintemelkedéssel, a futó szintidő 5 óra, túrázva 9 óra áll a rendelkezésedre a teljesítéshez. A nagy kör 70 kilométeres és 2450 méter szintemelkedésű, futó szintideje 13 óra, túrázó szintideje 20 óra. 

 

Szénás Kör: 11 km, 31 km, 75 km

Szénás Kör útvonalai a Budai- és Pilis-hegységben visznek három különböző távon, futva vagy túrázva. Mindhárom kör Solymár központjából indul, és ide is tér vissza. A kis kör 31 kilométer, amiben 895 méter szintkülönbséget kell legyűrnöd, futva 5, túrázva 9 óra áll rendelkezésre a teljesítéshez. A nagy körhöz 75 kilométert és 2175 méter szintemelkedést kell teljesíteni, 13 óra áll a futók rendelkezésére, és 20 órád van, ha túrázva indulsz neki. A családi kör 11 kilométeres, de ide is becsempésztek 265 méter szintemelkedést a szervezők, itt egységesen 6 óra áll a futók és a túrázók rendelkezésére

 

MedvésKör: 27,8 km, 63 km

Karancs-Medves vidékét (Salgótarján környékét) ismerheted meg a Medvés- és MackóKör által. Mindkét útvonal kijelölt turistajelzésen halad, futva, túrázva, kerékpárral és MTB-kal teljesíthető. Mindkét kör a Vargánya Vendégháztól, Somoskőújfaluból indul és ide is érkezik vissza. A MedvésKör 63 kilométeres, 1413 méter szintemelkedést tartalmaz. A szintidők a teljesítés fajtájától függően a következőképpen alakulnak: futó – 10 óra, túrázó – 15 óra, kerékpáros – 7 óra, MTB-os – 5 óra. Nevezési díjat csak abban az esetben kell fizetni a kör teljesítéséhez, ha szeretnél egyedi érmet kapni a végén. A MackóKör nevéből is érezhető, hogy a Medvés kistestvéréről van szó, a leküzdendő távolság 27,8 kilométer, amiben 675 méter szintemelkedés is van. A szintidők: futóknak 5 óra, túrázóknak 8 óra, kerékpárosoknak 4 óra, MTB-osoknak 3 óra. Nevezési díj nincs, de a MedvésKör teljesítésről emlékérmet 3500 forintért tudnak neked biztosítani a szervezők, a MackóKörnél pedig póló (2500 Ft) és/vagy kitűző (500 Ft) igényelhető.

Fontos: Mivel a MedvésKör átmegy a határon, a jelenlegi helyzet miatt mindenképpen tájékozódj az aktualitásokról a kör Facebook-oldalán. A MackóKör továbbra is „sima ügy”.

 

VérKör: 76,4 km

Első instant túraként indult 2014-ben, ekkortól lehet ugyanis a QR-kódos rendszerrel teljesíteni a kihívást. Az oroszlányi sportcsarnoktól indul, és ide is érkezik az útvonal, ami végig kijelölt turistautakon halad. Az útvonal 76,4 kilométer hosszú és 1601 méter szintemelkedést tartalmaz. Három különböző módon is teljesíthető a VérKör, a futóknak 12 óra a szintideje, a túrázóknak 18 óra, a kerékpárosoknak pedig 7 óra. Az indulásért nem kérnek nevezési díjat a szervezők, de sikeres teljesítés esetén két lehetőség közül választhatsz. Ha kitűzőt szeretnél a sikeres teljesítésedért emlékbe, 1500 forintot, ha pedig érmet, 4000 forintot kell utólag átutalnod a szervezők számlájára. Mivel a VérKör szervezői nem mindig tudják a sikeres célba érkezőket fogadni, ezért elhelyeztek egy érem „automatát”, amit a sikeres teljesítés esetén tudsz csak kinyitni, innen választhatsz az érem vagy a kitűző közül. (Kicsit olyan ez, mint valami akciófilm, amikor a sok-sok küzdelem után a hős végül kinyithatja a félve őrzött szelencét! – szerk.

Fontos: Szeptember 10-től október 10-ig a VérKör, illetve nagytesója, a VérCse a vadállomány nyugalmának megóvása érdekében nem teljesíthető. 

 

Balboa kör: 19,4 km

 
Balboa kör | A Balboa körön, épp a csúcson, a János-hegy tetején.

 

Érdekes, hogy valamiért hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy ezek a körök eleve adottak, és nem gondolunk bele, hogy kell valaki, aki először kitalálja az adott útvonalat, lefutja és elnevezi a kört. A Balboa kör 2009-ben született. A lefutását egy GPS-es kütyü által rögzített trackkel tudod igazolni, de egyébként meg kell említenünk, hogy egy kifejezetten nehéz és technikás útvonalról van szó. Leginkább akkor ajánljuk, ha a félmaraton már gond nélkül megy aszfalton. A táv 19,4 km, oda-vissza útvonal a Fenyőgyöngye és az Erzsébet kilátó között, és 829 m szintemelkedést tartalmaz. Immár évről évre tapasztalt terepfutók közösségi eseményt rendeznek a kör lefutására február elején. Remek lehetőség ez, ha szeretnéd kipróbálni magad a Balboán, de nem mersz nekivágni egyedül. A rendezvénynek egyre nagyobb a népszerűsége, ha bizonytalankodsz még terepen, ekkor biztosan találsz magadnak olyan csapatot, akiket követhetsz a kultikus úton és az ikonikus karlendítésben! Persze, csak szürke melegítőben!

 

 

A Kör: 152 km

 
terepfutas.hu | Az egyik legnagyobb relikvia a terepultrafutók körében A Kör teljesítéséért járó érem

 

Egy "kis" misztikus buborék a Börzsönyben. A Kör a Kismarosról könnyen megközelíthető Királyrétről indul, és oda is érkezik vissza. A rajt/cél helyszíne az időközben megszűnt Ákosvár Büfé előtti terület. A táv névlegesen 152 km, ezen a távon azonban a jelenleg elérhető mérési módszerekkel nem lehet pontos adatot kijelenteni, ráadásul a táv a folyamatos apróbb útvonal módosítások miatt is változik. A futók által használt nyomkövetők rendszerint 155-160 km között mérnek, a szervezők térképén a kezdetekben 152 kilométer és 7100 méter szintemelkedés szerepelt, és a teljesítői érmen is ez az adat van feltüntetve. Az útvonal végigjárja a teljes Börzsönyt, érintve a Magas-Börzsöny vulkanikus képződményeit és a hegység peremén fekvő laposabb területeket is. Települést szinte sehol nem érint az útvonal, csak 25 km-nél megy át Márianosztrán, illetve 40 km-nél érinti Nagybörzsöny peremét. A futók végig jelzett ösvényeken haladnak. Az útvonal az eredeti tervek szerint sehol sem érinti önmagát, de ez a turistajelzések folyamatos változása miatt nem mindig fenntartható.

A Körön való indulás igen komoly fizikai és mentális felkészülést igényel, és a tapasztalt ultrafutóknak is komoly kihívás, még akkor is, ha túl vannak több, 100 km feletti teljesítésen – ezt a teljesítések alacsony száma is bizonyítja. Egyéniben és párosban (nem váltóban!) is teljesíthető a kihívás. A nehézsége miatt a körön való indulás kvalifikációs versenyekhez kötött: legalább egy, két évnél nem régebbi kvalifikációs verseny, vagy a Kör két évnél nem régebbi teljesítése. Páros nevezés esetén a feltételt mindkét indulónak teljesítenie kell. A próbálkozást legalább 10 nappal az indulás előtt jelezni kell e-mailben. A Körön végig viselni kell a kapott nyomkövetőt. A teljesítésre 30 óra áll rendelkezésre.

 

Ördög Kör: 25 km, 53,8 km

A helyszín a Bakony-hegység szemet gyönyörködtető vidéke. Az Ördög Kör és a Kis Ördög Kör is Csesznekről indul, és ide tér vissza. Túrázva vagy futva, egyénileg bármikor teljesíthető, önállótó eseményről van szó. A 25 km-es Kis Ördög is érinti a Cuha-szurdokot, aki pedig a hosszabb távot választja, az megnézheti a híres fenyőfői ősfenyvest is. Plusz számíthatnak a résztvevők patakon való átkelésre, sziklás terepre, tehát van itt minden, ami szem-szájnak ingere. A Kis Ördög Kör szintemelkedése 700 m, a szintidő túrázva 8 óra, futva 4,5 óra. Az 53,8 km-es Ördögkör szintemelkedése 1070 m, szintideje túrázva 15 óra, futva pedig 9 óra. QR-kódok leolvasásával válik érvényessé a teljesítés, tehát mobiltelefon és mobilinternet mindenképpen szükséges az „ördögözéshez”. Regisztrálni az Ördög Kör weboldalán tudsz.