Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

London Marathon 2020: fej vagy írás?!

Kenenisa Bekele és Eliud Kipchoge október 4-én, vasárnap méri össze erejét a kizárólag elit futóknak megrendezett London Marathonon

Bekele és Kipchoge kiélezett küzdelme várható.

Az október 4-i, azaz most vasárnapi London Marathon sok más mellett amiatt is különösen izgalmasnak ígérkezik, mert a férfi hosszútávfutás jelenlegi két legnagyobb alakja is tiszteletét teszi a versenyen. Futóedző szakértőnk, Szabó Gábor írásából sok érdekességet megtudhatsz a két futóról, valamint az idei speciális körülmények között rendezett versenyről.

 

Mi lehet a cél?

Pályán sokszor, de az utcai versenyeken is több alkalommal sikerült már összemérni erejüket, de ez a mostani találkozás minden eddiginél érdekesebb: Bekele és Kipchoge is a maratonfutás szempontjából az utóbbi 1-2 évben ért a csúcsra. Maratoni eredményeikkel kimagaslanak az amúgy rendkívül sűrű élmezőnyből. Ráadásul mindkét futó olyan eredményt szeretne lerakni az asztalra, amire sokáig emlékeznek majd az emberek. Egy hivatalos 2 órán belüli maratoni időt még évtizedekig emlegetnénk majd. Valószínűleg ez a cél, emiatt várhatunk elképesztően kiélezett küzdelmet.

 

Eliud Kipchoge

A londoni maratonon eddig négyszer indult, és mindannyiszor győzött is. A tavalyi futása lett egyébként a pályacsúcs: 2 óra 2 perc 37 másodperc. Ennél gyorsabban ezen a pályán senki sem futott még. Ez persze nem meglepő, hiszen mindannyian emlékszünk, hogy tavaly október közepén Kipchoge volt a 2 órás maratoni álomhatár áttörője. Bár az a futás nem hivatalos versenykörülmények között zajlott, mégis azt lehet mondani, hogy a laborkörülmények ellenére is imponálóan könnyed volt és meggyőző. A szakértők többsége szerint a hamarosan a 36. életévét betöltő Kipchoge a legjobb maratonista.

 

Kenenisa Bekele

A hosszú és sikeres pályaversenyzői karriere után pár évig úgy látszott, hogy a maratoni távon nehezebben találja a fogást. Bár 2016-ban született egy hihetetlenül erős 2:03:03-as ideje Berlinben, de a londoni maratonjai 2016 és 2018 között 2:05:57 és 2:08:53 között szórtak. Tavaly visszatért Berlinbe, és milyen jól tette! 2 másodperc híján új világcsúcsot futott, és egyúttal bebizonyította, hogy pillanatnyilag a 38 éves Bekele lehet Kipchoge legnagyobb ellenfele.

 

Megváltozott körülmények

A verseny szervezőinek a döntése alapján a 40. London Marathont csak virtuálisan tartják meg (erre egyébként több mint 45 ezren jelentkeztek). Kizárólag az elit futóknak rendeznek szigorúan zártkörű versenyt október 4-én, és nekik is egy speciális 2.15 km-es körön, a St. James Parkban. Ez a 19.6 kör, amit meg kell majd tenniük, igencsak hasonlít a Bécsi Práterben történt sub2 órás maratoni kísérlethez, nehéz lesz – főleg majd utólag – nem párhuzamot vonni. Szép taktikai húzás ez a szervezők részéről! Kiiktatják a nagy tömeget és az ezzel járó macerát; de a versenyre kiéhezett legjobb elit futóknak presztízscsatát hirdetnek egy olyan körpályás maratoni versenyen, ahol majdnem biztosan férfi és női világcsúcs fog születni. Évekig emlegetni fogjuk ezt a versenyt, talán pont azért, mert a kényszerűség okán a versenyzőknek kedvezőbb körülmények állnak majd rendelkezésre. Ami talán többet nem adatik meg.

Még arra is odafigyeltek, hogy a nyulak (fizetett iramfutók) bár nem vesznek fel ék alakzatot, és nem cserélgetik egymást, talán az átlagosnál tovább fogják bírni. Erre garancia Sir Mo Farah, aki némileg nagyobb név annál, hogy szimpla iramfutóként jelenjen meg a rajtvonalon. Én azt is el tudom képzelni, hogy szenzációs formában van, és 30 km után nem kiáll, hanem tovább fut, és a saját versenyeként fejezi be… Láttunk már ilyet, hogy a nyúl nyerte meg a versenyt.

 

Pár szó az ellenfelekről

A papírforma szerint Kipchoge és Bekele nagy csatájában egyikük nyerni fog, míg a második hely… egyáltalán nem biztos, hogy a párharc vesztesének ölébe hullik. Ugyanis meglepetést okozhat két nagyszerű etióp futó, akik tavaly a második és a harmadik helyen értek célba (Mosinet Geremew és Mule Wasihun). Ráadásul az etióp futók különösen híresek arról, hogy segítik egymást a versenyeken, a kenyaiak ellen meg aztán főleg. A két nemzet fiai nem túlzottan kedvelik egymást...

Ha nem akarnak időt futni, „csak” az első helyezésért zajló taktikai csata lesz, szerintem mindenképp Bekele felé mozdul el a mérleg serpenyője. De szeretném hangsúlyozni, hogy hossza ellenére a professzionális maratonfutás az apró eltérések sportja, pár jelentéktelennek tűnő momentumon, néhány másodpercen múlhat minden. Szinte mindegyik atléta már egy éve nem versenyzett, éppúgy lehetnek rosszabb, jó és nagyon jó formában… Teljesen kiszámíthatatlan a pillanatnyi állapotuk, csupán azt tudjuk, hogy mire lehetnek képesek. A nagy párviadal sorsa eldőlhet egy pár héttel ezelőtti betegség vagy sérülés utóhatásai nyomán, amiről csak a bennfentesek tudhatnak, a sportújságírók cikkeiben nem fog megjelenni ezek taglalása. Sajnos.

A legjobb női maratonisták

Eddig nem sok szót ejtettem a női versenyzőkről, pedig pedig ők megérdemelnének egy ilyen hosszú cikket. Rajthoz áll ugyanis a jelenlegi világcsúcstartó Brigid Kosgei, és még rajta kívül öt másik 2 óra 20 percen belüli maratonista hölgy. Az aktuális világbajnok Ruth Chepngetich, a tavalyi Valencia Maraton győztese, Roza Dereje, a 2018-as London Maraton győztese Vivian Cheruiyot, a 2019-es Frankfurt Marathon győztes Valary Jemeli és az Amsterdami Maratonon diadalmaskodó Degitu Azimeraw. Nagyon szép névsor, óriási kockaparti várható. Az esélyek és dobogós helyezések kiszámíthatatlanok, ahogy a férfiaknál is. Egy év alatt ha csak tartották a formát, azzal már a fenti hölgyek dobogóesélyesek. De nem szabad elfelejteni, hogy egy aránylag ismeretlen kenyai vagy etióp futónő is feljavulhatott egy esztendő alatt annyit, hogy beleszóljon a legnagyobbak csatájába.

A London Marathon weboldalán és Facebook-oldalán tudsz tájékozódni a verseny részleteiről, valamint arról is, hogy hol tudod követni az eseményeket! Mindenkinek jó szurkolást!