Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Amit a teljesítménytúra ad egy futónak

A teljesítménytúrákon az útvonalat kijelölik, frissítést adnak. Próbáld ki, nyugodtan kocogj, sétálj, ahogy jól esik, szuper edzés.

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a futóversenyek, ezen belül a terepfutóversenyek száma. Nyolc-tíz éve jóval kevesebb lehetősége volt egy terepfutónak versenyeznie, ebből az időszakból származik, hogy a versenyzők különböző teljesítménytúrákon részt vegyenek.

Sok híres tradicionális teljesítménytúra, mint Pl. a Mátrabérc, vagy a Piros 85 a terepfutók javát gyűjtötte össze évekig. Pár éve már külön futóversenyként rendezik őket, de a teljesítménytúrákból nőtték ki magukat önálló futó eseménnyé, és a szervezők is megtartották a TT-ket (teljesítménytúra) is. Mostanában, amikor tobzódunk a jobbnál jobb versenyekben, még mindig sokan futunk túrákon.

Miért jó, miért szeretjük a TT-ket?

  • Egyrészt közösségi élményt adnak. Ismerősökkel találkozunk, beszélgetünk, jobban megismerjük egymást. A közös futások számtalan barátságot hoztak már össze.
  • A futóknak remek edzéslehetőség egy-egy teljesítménytúra teljesítése, hiszen egy hosszú futás egy új helyszínen sokkal érdekesebb, inspirálóbb, mint futni az ezerszer bejárt edzőpályánkon.
  • Előnye az is, hogy rendkívül olcsón lehet nevezni ezekre a rendezvényekre. A nevezési díj általában töredéke a futóversenyek nevezési díjának.  Cserébe természetesen jóval puritánabb a körítés is.
  • Nagyon szép tájakon futhatsz, csodás útvonalon haladnak a túrák.
  • Nincs nyomás, hogy hányadik is leszel, milyen időt "futsz". 
  • Remek lehetőség, hogy kipróbáld, milyen hosszú órákon keresztül talpon lenni. Jó tapasztalatokat lehet szeretni a túrákon.

Mikor érdemes a túrákon futni? 

Abban az esetben, ha komoly versenyterveid vannak a tavasztól-őszig terjedő futóidényre, akkor remek lehetőség alapozáskor őszi téli teljesítménytúrák beemelése az edzéstervbe. A hosszú futásokra úgyis szükség van. Miért ne csinálnád ezeket az edzéseket olyan helyszínen ahol társakkal futhatsz, gondoskodnak a frissítésedről és az útvonal megtervezése sem a te feladod.

Én magam és a tanítványaim is rendszeresen futunk a túrákon, remekül beépíthetőek az edzéstervekbe.

Mire érdemes figyelni, ha TT-re megyünk?

Különösen a téli túrák előtt érdemes átgondolni, hogy mire lehet szükséged.

1. Légy felkészült!

Mivel a túrák az erőben, terepen mennek, komolyabb felkészülést igényel, mintha a városba, aszfaltra mennél futni.

2. Ismerd az útvonalat!

Annak ellenére, hogy a túraszervezők gondoskodnak itinerről, jó, ha a track bele van töltve az órádba, hiszen ha útvonalat tévesztenél, segít visszatalálni a helyes irányba.

3. Öltözz jól!

A megfelelő öltözék itt sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint aszfalton. Sokszor nem gondolnánk, amikor elindulunk a városból, hogy fent a hegyen milyen cudar idő lehet. Télen mindig legyen bekészítve a futózsákunkba kabát, mellény, sapka, kesztyű és a csősál is még akkor is ha nincsen nagyon hideg.

4. Légy elérhető!

Mobiltelefon kivétel nélkül mindig legyen nálad. Ha bármi olyan probléma történik, amit nem tudsz magadtól megoldani (pl. sérülés, eltévedés) akkor tudd a szervezőket értesíteni, segítséget tudj kérni.

5. Készülj frissítővel!

Frissítő vésztartalékként. Tudni kell, hogy a túrákon nem olyan színvonalú és kevésbé sűrűn vannak elhelyezve a frissítőpontok, mint versenyeken. Sokszor több óra is eltelik két frissítési lehetőség között. ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen nálad tartalékban egy-két szelet csoki, energia szelet. Általában frissítésként teát és zsíros kenyeret kapunk, esetleg, müzliszeletet vagy csokit.

Pár ajánlott futóbarát teljesítménytúra a teljesség igénye nélkül. 

Börzsöny vulkántúra 

Táv: 43km (2200m+)

(Személy szerit az egyik kedvencem.) Kifejezetten nehéz túra, csak felkészült, gyakorlott terepfutóknak ajánlom. Az útvonal nehézségért cserébe a Börzsöny legszebb részein futhatunk, túrázhatunk.

Tortúra 65-44-34-12 

Táv: 65km (1974m+), 44km (1211m+), 34km (1174m+), 12km (1400m+) 

Mivel több táv is van mindenki talál magának erőnlétben megfelelőt. A hosszú táv a Bükk hegységet teljesen átszeli kelet-nyugati irányban Miskolc-Eger között jórészt a Bükk fennsíkon haladva.

Téli Mátra XL,L,M,S 

Táv: 40km (1599m+), 34km (1238m+), 25km, (972m+) 19km (611m+)

A hosszú táv Galyatetőt és Kékestetőt is érinti, igazán kemény kihívás minden futó túrázó számára.

Kiss Péter emléktúra 

Táv: 57km (3031m+), 37km (1890m+), 20km (919m+)

Kezdőknek itt nem ajánlott elindulni, sőt közepesen felkészült futóknak itt csak a 20 kilométeres távot ajánlanám egy jó hosszú edzés gyanánt. A két hosszú táv rendkívül megterhelő, sőt az 57 kilométeres táv extrém nehéz, szintes pálya, csak nagyon tapasztalt sportolóknak ajánlom ezt a mátrai kalandot.

A felsorolt túrákon kívül persze rengeteg nagyon jó rendezvény találsz a túranaptárban, érdemes tájékozódni.