Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kalandos terepfutások a lelki egészségért

123RF | A terepfutás kimozdít a komfortzónánkból és erősíti az önbizalmunkat

Keress új utakat, új ösvényeket!

Már kutatásokkal is alátámasztották, amit eddig is sejtettünk: a kalandos terepfutások jót tesznek a mentális egészségünknek.

 

A stressz ellen

Egy 2016-os kutatásban 14 éves fiatalokat, valamint felnőtteket vizsgáltak. A kamaszok az Alpokban túráztak 9 napot, a felnőttek pedig a norvég vadonban. Mindkét esetben jelentős mentális előnyökről számoltak be a résztvevők; elégedettebbek lettek az életükkel, tudatosabbá, hatékonyabbá váltak, jobban „jelent tudtak lenni” (ez a most divatos mindfulness), és kevésbé érintette őket a stressz. Ez megmagyarázza, hogy miért fordulunk sokan a hegyekhez, az erdőhöz, ha a hullámok összecsapnak a fejünk felett.

 

 

Mindenkiben van kalandvágy

A pszichológusok szerint már egy rövidke terepfutás is örömmel töltheti fel a lelkünket. A változatosság tényleg gyönyörködtet, valamint kreativitásra sarkallhat minket. A terepfutásban feloldódhatunk, mintha csak gyerekek lennénk, új ösvényeket, utakat, kalandokat keresve.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az aszfalton való futás nem hat pozitívan a lelki egészségünkre. A repetitív, monoton mozgás nyugtatóan hathat, a légzésünkre is tudunk koncentrálni, ami szintén relaxált állapotot eredményezhet!

 

 

Pozitív kiszámíthatatlanság

A terepfutás változatossága, pozitív értelemben vett kiszámíthatatlansága és a természetben való feloldódás máshogy hat az agyunkra, mint a síkon futás. Néha keressünk számunkra még ismeretlen ösvényeket, „tévedjünk el”, és találjuk meg újra a helyes utat! Ezek az élmények feltöltenek, és a szabadság érzését adják.

Az ilyen kis kalandok kimozdítanak a komfortzónánkból, magabiztosságot adnak, fokozzák az endorfin termelődést, ami támogathatnak a negatív érzelmeink kezelésében is. Az egy-egy futás során tapasztalt pozitív érzések és a kialakult pozitív jellemvonások az élet egyéb területein is segíthetnek minket. Az ilyen módon megerősített önbizalom pozitív hatással lehet a kapcsolataink minőségére, és a munka-magánélet egyensúlyát is egészségesen tartja.

Azt azért tegyük hozzá, hogy a kalandot tartsuk az észszerűség határain belül. Kerüljük a pánikhelyzetek kialakulását, mert ha sok stressz ér minket a futás során, az kontraproduktív lehet. Soha ne tegyük ki magunkat felesleges veszélynek!