Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Az erdő mindig nyitva van: menjetek, fussatok, túrázzatok!

A szerző gyűjteményéből | „Home is where the heart is, heart is where the Bükk is” – Ancsur kedvenc terepfutó helyei a Bükkben találhatók

Szentimentális útvonalajánló futóknak.

Az erdő mindig nyitva van, szerencsére. Legtöbbször a Budai-hegységben és a Bükkben futok; ez utóbbi talán kevésbé ismert, ezért elhoztam nektek a két kedvenc bükki útvonalamat. Érdemes akár csak egy hétvégére is leruccanni az Eger melletti Felsőtárkányba, ahonnan számtalan túraútvonal indul, és nagyjából végtelen irányba kezdhetsz el el terepfutni vagy túrázni.

Ez a két bükki kör nagyon nyugis. Nyáron sincs rengeteg turista, hűvös időben meg nagyjából semennyi, maximum őrült terepfutókkal találkozik össze az ember. Össze sem lehet hasonlítani a Budaival vagy a Mátrával, de nyáron még talán a Börzsönyben is többen vannak, mint itt. Mindkét kör minden évszakban csodálatos és különleges. Persze, én bükki gyerekként elfogult vagyok, hiszen kiskoromban rengeteget jártuk az erdőt, Cserépfalun őzlábat szedtünk, éjjel a fennsíkon szarvasbőgést hallgattunk, nyáron kakukkfüvet és zsályát gyűjtöttünk, aminek az illatát még ma is az orromban érzem.

 

 

Ahol megáll az idő: Őr-kő

 
A szerző gyűjteményéből
|
Kilátás az Őr-kőről

 

A kedvenc útvonalam Felsőtárkányól indul, és egy „laza” vertikállal egészen az Őr-kőig (880 m) fut. Tény, hogy a bükki „kövek” (Három-kő, Tar-kő, Vörös-kő, Pes-kő, Őr-kő, Bél-kő) mindegyikéről csodálatos panoráma tárul elénk, de nekem valamiért ez áll a szívemhez legközelebb. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de itt mindig azt érzem, hogy ez a legszebb hely a világon. Habár voltam Olaszországban, az Alpokban, a Tátrában, az Iguacu-vízesésnél Brazíliában, de ez a látvány mindennél szebb. Amikor itt vagyok fent, megáll az idő, és minden a helyére kerül.

A 21 kilométeres útvonalon 850 m szint van, az első fele folyamatosan emelkedik, az elején sunyin, a végén pedig elég szigorúan. Lefelé nagyon jól futható, széles erdészeti út visz, a vége felé kicsit technikásabb, sziklás részekkel. Fun fact: az összes szintet az első 10 kilin szeded össze!

Track itt.

 

 

Vérnarancs táj: Nagy-Eged, Kövesdi-kilátó, Síkfőkút, Ódor-vár

Ez egy hosszabb, 34 kilométeres kör, de a Nagy-Eged-Kövesdi-kilátó szakaszt oda-vissza (kb. 17 km) futva is nagyon szép. Az Eged oldalában a cserszömörce-bokrok ősszel csodálatos látványt nyújtanak, de a panoráma miatt minden évszakban érdemes megmászni ezt a hegyet. Innen irány a Kövesdi-kilátó, ami kicsit olyan nekem, mint az Őr-kő; megállok itt néhány percre, és minden a helyére kerül. Ha a nagy kört futjuk, akkor a kilátótól a várkúti turistaházhoz visszafutva ereszkedünk le Síkfőkútra, ami szerintem az egyik leghangulatosabb hely Magyarországon. Néhány (sok) kilométerrel később Ódor-vár, hadd várjon. Nézzünk szét és adjunk hálát, hogy ilyen gyönyörű helyekre eljuthatunk anélkül, hogy külföldre utaznánk.

 
A szerző gyűjteményéből
|
Panoráma és vérnarancs színű horizont a Kövesdi-kilátóból

 

Tavaly télen a Kövesdi-kilátónál fogalmazódott bennem meg a gondolat. Álltam és néztem, ahogy a lemenő nap vérnarancsra festi a horizontot. Nem kell olyan sok a boldogsághoz.

„Nincs rajta márkajelzés, nem került 250 ezer forintba, nem a legújabb modell, és nincs benne gyémánt sem. Nem vártam el, hogy megkapjam, nem rótt senkire felesleges terhet, nem a társadalmi elvárás szülte. Elmentem érte, és ott volt, de akkor is ott lett volna, ha nem megyek el érte. Hagytam, hogy megtörténjenek a másodpercek. Hallottam az idő múlását. Magammal vittem az elhalványult pillanat emlékét. Nagyon fogok rá vigyázni.”

Track itt.

 

Menjetek az erdőbe, túrázzatok, sétáljatok, fussatok. Az erdő gondolatot ébreszt, más nézőpontot ad. Segít értékelni és átértékelni. Az erdő maga a csoda!