Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Aszfaltról terepre: ezzel az 5 dologgal jó, ha tisztában vagy!

by Izf | Újdonsült terepesként fizikailag és mentálisan is kimerítőbbnek érezheted a terepfutást

Mintha egy új sportágba kezdenél bele...

Aszfaltról, síkról terepre váltani nem csak játék és mese. Lehet, hogy már évek óta futsz és túl vagy néhány félmaratonon vagy maratonon, de jó, ha tudod, hogy a terepfutás tartogat meglepetéseket még egy tapasztalt aszfaltfutónak is. Mutatjuk, hogy mire érdemes felkészülni!

 

 1. Felejtsd el a tempót!

  Aszfaltos futóként a legtöbben hajlamosak folyton az órájukat nézegetni, hogy lássák a tempójukat. Terepfutásnál ezt jobb felejteni, mert a tereptempód köszönőviszonyban sem lesz a sík tempóddal. (Sokkal lassabb leszel. De tényleg .) Először furcsa lesz, de hihetetlen felszabadító érzés megszabadulni attól a nyomástól, amit néha a tempó hajszolása jelent.


 2. A mászás nehéz

  szintek leküzdése eleve nem könnyű feladat, ezen felül a megfelelő tempó megválasztása külön műfaj. Ha az elejét túltolod, a végére elfogysz, és az utolsó emelkedők már fájdalmasak lehetnek. A megfelelő intenzitás megválasztása rutin és tapasztalat kérdése; minél többet mész hegyre, annál könnyebben be fogod tudni lőni a megfelelő zónát.

 3. Fejben fáraszt

  A terepfutás folyamatos koncentrációt igényel. Az aszfaltfutással ellentétben, ahol sok esetben órákig monoton rakod egyik lábadat a másik után, itt minden lépésre figyelni kell, és folyamatosan egyensúlyozni, ami bizony fárasztó mentálisan is. Lehet, hogy 2 óra síkon meg se kottyan, de 2 óra kemény terep nem csak fizikailag fog lefárasztani.


 4. Nem ciki belesétálni, sőt néha muszáj!

  Az aszfalton eltöltött évek alatt megszokhattad, hogy az edzéseidet beleséta nélkül, folyamatos futással teljesíted. Terepen ez is máshogy lesz. Van az az emelkedő, ahol muszáj gyalogolni, sőt, van az lejtő, ami annyira technikás, sziklás, hogy szintén nem futható. Amúgy sem ciki belesétálni, de terepen ez hatványozottan igaz.


 5. Izomlázad lesz

  Ha már évek óta futsz, akkor valószínűleg ritkán érzel izomlázat futás után, maximum egy-egy versenyt vagy kemény edzést követően. A terepfutás során olyan izmok is dolgoznak, amelyek létezéséről talán nem tudtál, tehát szinte biztos, hogy az első néhány hegyi futásodat még napokig érezni fogod.