Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Pihend ki a versenyszezont!

© Can Stock Photo / halfpoint

Jótanácsok a szakértőtől.

Sokan azt gondolják, hogy az edzés a jó futó teljesítmény egyetlen feltétele, és szabályosan félnek a pihenőidőszaktól. Mi értelme a pihenőnek, hogyan csináld? Jakus Béla futóedző szakértőnk tippjei következnek.

 

4-6 hét szusszanás

Ha kicsit tudatosan tervezed az amatőr versenyszezonodat, és akár edzői segítséged is van, akkor az egész éves futóidény számodra is négy szakaszra bontható. Az első időszak az alapozásról szól, a második a formába hozás időszaka, a harmadik szakasz a versenyidőszak és a negyedik, amiről most beszélünk, a regenerációs vagy pihenőidőszak.

Ez az a periódus, amikor a futóidényünk végére értünk, feltöltődéssel, pihenéssel töltjük az időt, amikor a szervezetünk regenerálódik a megterhelő edzések, versenyek sorozata után. Ez általában 4-6 hétig szokott tartani. Ennél rövidebb pihenőt csak akkor szoktam javasolni, ha a futóidény nem volt megterhelő év közben, nem sokat edzettünk, keveset versenyeztünk. Ilyenkor sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyunk olyan fáradtak, hogy indokolt legyen egy hosszabb pihenő beiktatása.

Azonban azok részére, akiknek megterhelőbb volt az idény, erősen ajánlott pár hétig csökkenteni a terhelést. Természetesen ezt az időszakot sem kizárólag a semmittevéssel töltjük. Lehet ilyenkor is sportolni, de csak visszafogottan. Mind a mennyiségből, mind a minőségből visszaveszünk, és az edzések számát is csökkentjük. Előfordul, hogy nem sportágspecifikus edzésekhez van kedvünk. Kipróbálhatunk ilyenkor új mozgásformákat is. Év közben, amikor a munka és a család mellett igyekszünk kispórolni az időt, amit a sportra szánunk, nem biztos, hogy lesz időnk még elmenni edzőterembe, és kipróbálni például egy pilates vagy jóga órát. Most erre is szánhatunk időt.

Sokan éreztük már, hogy jó, jó szeretünk futni, versenyezni, de néha jobb lenne mást is csinálni.

Ennek az időszaknak a beiktatása azért is ajánlott, mert ilyenkor nem csak fizikailag töltődünk fel, hanem mentálisan is. Sokan éreztük már, hogy jó, jó szeretünk futni, versenyezni, de néha jobb lenne mást is csinálni.  Előfordul, hogy nyűgösek vagyunk, mert kora reggel, hajnalban, munka előtt van csak időnk sportolni, vagy pont ellenkezőleg, késő este sötétbe megyünk futni akkor is, amikor nehezünkre esik. Az évközi edzések során elszántak voltunk a céljaink érdekben. De most hagyjuk egy picit „töltődni” magunkat. Szánjuk több időt a családra, barátokra. Ilyenkor néha előfordul, hogy az eddig „pörgősen”működő napirendünk felborul. Nem tudjuk, mit csináljunk a felszabadult időnkben. Általában ez csak az első pár napban szokott problémát okozni, gyorsan hozzászokunk a kevésbé feszített ritmushoz.  Ilyenkor érdemes  lazítani, programokat szervezni, barátokkal találkozni vagy egy jó könyvet elolvasni, amire már hónapok óta nem jutott időnk. 

Ilyenkor van idő arra, hogy végiggondoljuk az év közben elért eredményeinket és új célokat tűzzünk ki a következő idényre. Ilyenkor szoktuk elővenni az éves versenynaptárat és tervezgetünk, új kihívásokat keresünk. 

 

 

Fókuszban a regenerálódás

Sokan félnek a pihenéstől amiatt, hogy a jól felépített formájuk leromlik, ráadásul a pihenő alatt felugranak a nehezen leadott kilók is. Ez valóban jogos félelem lehet. Természetesen a pihenőidőszak végén, amikor elkezdjük az alapozást, nem leszünk csúcsformában. De nem is kell abban lennünk. A versenyeink még messze vannak. Mentálisan készülnünk kell rá, hogy a pihenőidőszak után az első hetekben lassabbak leszünk, nem fog olyan jól menni a futás, mint a pihenés előtt. Ezzel tisztában kell lennünk, azonban azt is tudni kell, hogy a regenerálódás hatására szervezetünk feltöltődött és ismét készen áll arra, hogy elviselje az edzések okozta stresszt. Kisebb, nagyobb sérüléseink elmúlnak, mentálisan is feltöltődve „kiéhezve” várjuk, hogy belevessük magunkat újra a munkába.