Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

Ha van félmarcsi, akkor létezik egészmarcsi is?

...avagy így buktunk meg a Futók Titkos Nagyszótárából

UB, pb, bpm és társai...a futók gyakran azt hiszik, hogy ezek a kifejezések, enigmatikus mozaikszavak és rövidítések mindenki szókincsébe be vannak betonozva.
Kezdő futóként sokszor lapítottam, mert bizony fogalmam sem volt, miről beszélnek körülöttem a nálam tapasztaltabbak. Sőt! Ha őszinte lehetek hozzátok, azt is elárulom, hogy még hat év futás után is vannak fehér foltok számomra a Futók Titkos  Nagyszótárban.
Nemrégiben arról kérdeztem futótársaimat és kedves futós ismerőseimet egy fórumon, hogy mely kifejezésekkel gyűlt meg a bajuk. Ezekből szedtem össze nektek most egy csokorra valót:
 
  1. "Ciki, de nekem a pace volt egy érthetetlen kifejezés... bár őszintén, azok voltak a szép idők"
  2. "A kilcsi, kikövetkeztettem, de falra mászok tőle. Ugyanígy van a félmaratonra is valami becézés, de az szerencsére nem ragadt meg".
  3. "Én az egyéni UB-m teljesítése után tudtam meg, mit jelent a PB. Az edzőm annyiszor írogatott a PB-kről, hogy gondoltam, csak utána nézek, mi a franc ez"
  4. "Fogalmam nem volt mi az az UB...míg szóltak,hogy be vagyunk nevezve".
  5. "Az, hogy 6.30-asokat mész. Na ehhez kellett idő, mire megfejtettem. De még a mai napig se tudom, hogy intervall és az iramjáték között mi a különbség".
  6. "Mi az az ultra? Az a közhely kering, hogy 42 után már minden ultra. Ezt gondoltam én is egészen addig, amíg nem futottam 100 vagy a fölött. Ekkor rájöttem a valóságra: Van akinek a 10 km ultra, de van akinek a 200 még bemelegítő".
  7. "Félmarcsi. Szörnyű leírni is. Vajon akkor van egészmarcsi is?"
  8. "2013 májusában crossfit edzés után az egyik edzőtársam megkérdezte tőlem, hogy nem akarok-e az UB csapatának egyik tagja lenni. Az első kérdésem az volt, hogy mit jelent az UB?"
  9. "Milyen cipőben futsz? -kérdezik. Hát mit tudom én. Adidas vagy Nike vagy Saucony-szoktam mondani. De milyen a specifikációja? Fogalmam sincs! Hogy pronáló vagy szupináló lábam van, hogy mennyi a cipőm dropja és milyen a csillapítása? Azt sem tudom, mik ezek! Én csak futok benne, nem elemzem".

Neked milyen futós rövidítésekkel és kifejezésekkel gyűlt meg a bajod futóként?

Ha nem akarsz lemaradni következő posztomról, csatlakozz Facebook oldalamhoz is!