Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Triatlon kisokos

Istock | Kezdőként borzasztó sok kérdés merül fel az első triatlon verseny előtt.

Elsőre bonyolultnak tűnhet a triatlon versenyek rendszere.


A depózás, a verseny szabályok - folytathatnánk. Segítünk, hogy könnyebben eligazodj!

Kezdőként borzasztó sok kérdés merül fel az első triatlon verseny előtt. Először is tegyük tisztába, hogy mi az a triatlon, és milyen triatlon versenyek léteznek. Ezek után persze azt sem hagyhatjuk ki, hogy mi az a depózás, és hogyan kell azt csinálni? Talán már olyat is hallottál, hogy bolyozás, de fogalmad sincs mi lehet ez. És egyáltalán, hogyan zajlik egy triatlon verseny?! Van pár dolog a triatlon háza táján, amit érdemes tisztázni, hogy valóban magabiztosan nevezz be életed első triatlon versenyére. Ne izgulj, segítek! 

 

Mi is az a triatlon?

A triatlon úszásból, kerékpározásból és futásból álló, fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának vagy – nálunk kevésbé elterjedt szóval – triatlétának is nevezik. 

 

Honnan indult?

Az első triatlon versenyt, vagy ahogy akkoriban nevezték, „a három sport” versenyét 1920-ban tartották Franciaországban. A táv 3 km futás, 12km bringázás és a Marne csatorna átúszása volt. A ma is ismert modern triatlon megszületése az amerikai Jack Johnsotne és Don Shanahan nevéhez fűződik. Az első versenyt san diego-i Mission Bay-en rendezték 1974 szeptemberében. Innen beindult a gépezet; négy évvel később került sor az első ironman távú versenyre Hawaii szigetén, ami azóta is a triatlon sport fellegvára és a legtöbb amatőr és pro versenyző arról álmodozik, hogy egy nap részt vehet ezen a viadalon. 

 

Távok

A triatlonban mindenki megtalálhatja a számára megfelelő távot. A sorrend minden esetben úszás, kerékpározás és futás:

Sprint táv                0,75 km – 20 km – 5 km        

Rövid táv (vagy olimpiai táv)        1,5 km – 40 km– 10 km        

Közép táv (féltáv vagy 70.3 (a versenyen

teljesítendő táv mérföldben)         1,9  km– 90 km – 21,1 km    

Hosszú táv (iron táv)            3,8 km – 180 km – 42,195 km

 

Rajtszám

Úszás előtt filctollal írják fel a vállra vagy vádlira. Menőbb versenyeken számos tetkót adnak. A gumira esősített rajtszámot úszás után, kerékpározás előtt kell felvenni és hátul viselni. Futásnál előre kell fordítani.

 

Bedepózdás

A bedepózás a kerékpározáshoz és a futáshoz szükséges felszerelések leadását jelenti. Történhet közvetlenül a verseny előtt vagy a megelőző napon is. A kerékpáros depó és a futódepó a pálya kialakításától függően lehet egy helyen vagy külön is. A bedepózás során a rendezők ellenőrzik a kerékpár biztonságos és szabályos felszerelését (fékek állapota, fékkarok elhelyezkedése, kormányvégek dugózottsága) és a kerékpáros sisakot. A versenyzők a felszerelésüket az előre kijelölt, rajtszámukkal jelzett helyre teszik. Általában ilyenkor írják fel a karjukra filctollal a rajtszámot, mivel szárazföldi számokban használatos rajtszám a vízben nem viselhető. A depó nyitásától a felszerelések elszállításáig a depóba csak a rajtszámmal rendelkező versenyzők és a rendezők léphetnek be.

 

A rajt

A triatlon az úszással kezdődik, ezért az úszás rajtja egyben a verseny rajtja is. A rajt előtt megadott idővel a versenyzőknek a bedepózást be kell fejezniük, és a rajtterületen jelentkezniük kell. Lehetőségük van a vízi bemelegítésre is, amelyet szárazföldi rajt előtt szintén időre be kell fejezni, hogy a rajthoz felsorakozhassanak. 

 

Úszás

Az úszást rendezhetik medencében vagy nyílt vízben is, de a résztvevők nagy száma miatt az utóbbi a gyakoribb. Az úszópályát elsősorban tavakban (külföldön tengerben is) jelölhetik ki. A nyílt vízi úszás rajtja történhet a vízből, pontonról vagy a szárazföldről befutással is. 

 

Neoprén használat

A neoprén hideg vízben véd a kihüléstől, illetve javíthatja a vízfekvést, ezáltal az úszóteljesítményt is (de nem mindenkinél, nálam pl. nem oszt, nem szoroz, csak időt veszítek azzal, hogy le kell venni, tehát én csak akkor úszok neoprénben, ha nagyon muszáj). A neoprén használata a víz hőmérsékletéhez illetve az úszás hosszához kötött. Bizonyos hőfok alatt a használata kötelező. Az, hogy lehet e használni vagy sem, a verseny előtt derül ki, de van, hogy előre sejthető: elég kicsit a valószínűsége, hogy idén Nagyatádon neoprénes úszás legyen, viszont a szezon eleji versenyeken nagy valószínűséggel engedélyezett, esetleg kötelező is lehet.

 

Depózás

A depózás a verseny két száma közötti átmenet. Nincs meghatározva, hogy mennyi időt lehet a depóban tölteni (bár a kerékpározás és a futás megkezdéséhez állíthatnak fel limitidőket), de a depózás is beleszámít a versenyidőbe, ezért a depóban a versenyzők futva közlekednek. A depóidőket az eredménylistában külön is feltüntetik, de előfordul, hogy a kerékpározás idejéhez adják hozzá.

 

A depózás legfőbb szabályai:

  • A depóterületen nem szabad kerékpározni, hanem tolni kell a kerékpárt.
  • A kerékpárt érinteni csak becsatolt bukósisakkal szabad (azaz a sisak felvétele előtt nem szabad a kerékpárhoz nyúlni, és a kerékpár állványra helyezése előtt nem szabad kicsatolni a sisakot).
  • A depóban csak versenyzők és rendezők (esetleg sajtósok) tartózkodhatnak. A területet a rendezőknek őrizniük kell.

Bringa és a bolyozás

A bolyozás egymás szoros követését jelenti az energiatakarékosság céljából, és általában a kerékpáros bolyozást értik alatta (az úszásnál inkább lábvízen úszásról szokás beszélni). A triatlonban eredetileg tilos volt a bolyozás. Az általános tilalmat 1995-ben feloldották, de sok versenyen, elsősorban a hosszabb távokon, ma is megmaradt.  Bolyozási tilalom esetén a versenyzőknek általában tízméteres követési távolságot kell tartaniuk egymástól. A rövid távúnál hosszabb versenyeken mindig tilos a bolyozás.

 

Kidepózás

A verseny végén ki kell cuccolni a depóból. Akkor is, ha egyetlen porcikád sem kívánja ☺.  Rajtszám egyeztetés után hozhatod ki a bringádat és egyebeket. 

Nagyjából ezek a legfontosabbak! Jó felkészülést, jó versenyzést kívánok!

(A cikk készítésében segítségemre volt a The beginner's guide to triathlon és a Wikipedia is)