Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

10 tipp a nyílt vízi úszásokhoz

Ha medencében már jól megy az úszás, jöhet a nyílt víz. Tippjeinkkel segítünk az átállásban.

Mit tehetsz, ha szeretnél részt venni ezen a szép kihíváson, ám kicsit bizonytalannak érzed magad, mert az eddigi edzéseidet uszodában végezted? Olvasd el tippjeinket!

 

1.      Ne félj a víztől!

A nyílt vízi úszás leginkább abban különbözik a medencében történő úszástól, hogy itt folyamatosan mozog, hullámzik a víztükör. Ettől nem kell megijedni, gyorsan hozzá lehet szokni. Ha teheted, mindenképp eddz néhány alkalommal nyílt vízben, hogy ismerős és megnyugtató közeggé váljon számodra ez a vízfelület is.

 

 

2.      Állj készen fejben!

nyílt vízi úszás során nincs bukóforduló, sem falnál kapaszkodás. Fel kell készülnöd, hogy a verseny során bizony folyamatosan úsznod kell. Ezért ne siesd el az úszás elejét, szép lassan találd meg a kényelmes utazótempódat. Bár segítőhajók végig vannak a táv mentén, ha nem túlélő üzemmódban szeretnéd teljesíteni a versenyt, hanem maradandó élményt szerezni, akkor mentálisan is hangolódj a versenyre. 

 

3.      Gyakorold a levegővételt!

A nyílt vízi úszásnál másképp kell levegőt venni, mint a medencés úszásoknál. Aranyszabály, hogy itt nem akkor veszel levegőt, amikor tájékozódsz, hanem akkor tájékozódsz, amikor levegőt veszel. Ez azt jelenti, hogy a levegővételnél arra kell törekedned, hogy a szádat védd a hullámoktól és fodrozódó víztől. Ehhez kell választanod a megfelelő fej- és testtartást, ami pedig szintén gyakorlás kérdése.

 

4.      Előre nézz!

A nyílt vízben tájékozódás legkönnyebb módja, ha a fejed kiemelve a vízből, előre kitekintesz. Ez a megszokott úszásmódodtól eltérő technika, de érdemes gyakorolni, hogy ne okozzon nehézséget a versenyen. Ha erre nincs lehetőséged, akkor válassz valakit, akiben megbízol, és akkor elég a víz alatt az ő lábvízét figyelned.

 

5.      Idomulj a hullámokhoz!

Nagyobb hullámok esetén úgy időzíts, hogy egy hullám tetején nézz ki, így fogsz látni a legtöbbet. Érezd, ahogy a tested emelkedik és süllyed a hullámokkal, és ennek megfelelő ritmusban nézz előre.

  

6.      Váltogasd az úszásnemeket!

A hosszú, vízben töltött idő alatt jó taktika lehet, ha váltott úszásnemben teljesíted a távot. A gyorsúszással tempósan tudsz haladni, de nehezebb tájékozódni. A mellúszás hátránya, ha nem vagy hozzászokva a hullámzó vízfelülethez, akkor gondjaid támadhatnak a lélegzetvétellel. Ha szeretnél pihenni egy kicsit, válts háton tempózásra, és élvezd a más típusú mozgást.

 

7.      Kend be magad!

Sokan bemelegítésként, illetve a hideg víz elleni védekezésként nagyon zsíros krémmel kenik be magukat a verseny előtt. Ám ennél is fontosabb a nap elleni védekezés. A hideg vízben kevésbé érzed, ha tűz a nap, ezért mindenképp érdemes a bőröd érzékenységének megfelelő faktorszámú fényvédőkrémmel bekenned az arcodat, a tarkó és a nyak találkozását, a hátadat, valamint a hónaljadat.

 

8.      Ne az átúszás előtt kezdj diétázni!

Mivel nagy erőbedobásra készülsz, érdemes az étkezésedre is odafigyelned. Már a felkészülés ideje alatt ügyelj a helyes táplálkozása, egyél sok gyümölcsöt és zöldséget. Tartsd be a rendszeres étkezés szabályait, napi 4-5 alkalommal egyél. Az átúszás előtt pedig valami könnyű, de energiadús harapnivalóval adj elég kalóriát a szervezetednek a megmérettetéshez. 

 

9.      Válassz kényelmes fürdőruhát!

Mindenképp olyan fürdőruhában ússz, amiben már legalább 4-5 alkalommal úsztál hosszabb távot. Egy divatos bikini csinos a tóparton, de lehet, hogy szoros pántja kidörzsölhet az úszás közben.

 

10.   Ne felejtsd el, miért úszol!

Ha úszás közben elfáradsz, vagy elfogy a motivációd, a távolság és az idő leküzdésében nagy erőt ad, hogy bárhová nézel, mindenhol embereket látsz magad körül, akikkel együtt osztoztok a küzdelemben, és érezheted, hogy nem vagy egyedül. Élvezd a mozgás örömét, jusson eszedbe, milyen szerencsés vagy, hogy te is képes vagy teljesíteni a távot.