Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tippek az úszó neoprén vásárlásához

Ha szeretnél triatlon versenyen indulni, akkor be kell szerezned egy úszó neoprént. De milyet vegyél? Milyen legyen az anyaga, a szabása? Legyen ujja vagy sem?

Ha szeretsz úszni, és imádod a nyíltvízi úszást, akkor előbb-utóbb megtalál a feladat, neoprént kell választanod! Ha még nem viseltél, vagy vásároltál ilyen holmit, akkor ezer kérdés járhat a fejedben: hogyan kell jól választani, a víz hőmérsékletét tekintve mikor kell neoprén, mikor nem, és könnyebb, vagy nehezebb az úszás ebben a cuccban.  

A neoprénes úszást a triatlonosok nagy része szereti, mert a ruha annyit segít a vízfekvésben, hogy mindenkinél érezhető a pozitív hatása. A testet felemeli a víz felszínére, ezáltal a siklási tényező az úszásban javul, kevesebb erővel, és jobb hatékonysággal lehet haladni. Az eleve jó vízfekvésű úszóknak kevesebbet, viszont a rosszabb adottságokkal rendelkezőknek annál többet javíthat az eredményén.

Nem az a kérdés, hogy milyet vegyél, hanem az, hogy hol!

Az interneten vásárolt neoprének 70-80%-a egy éven belül eladásra kerül. Ez azért van, mert nagyon nehéz látatlanban jó neoprént választani. Sokkal biztosabban találsz megfelelőt, ha előtte felpróbálhatod, esetleg úszhatsz is benne. Persze, ha kölcsönkéred valakijét és kipróbálod, akkor már egyszerűbb a rendelés neten is.

 

Erre figyelj a vásárlásnál

Az egyik legfontosabb szempont, hogy úszáshoz tervezett neoprén ruhát vegyél, mert minden másfajta (szörfös, vagy búvár, stb.) legfeljebb csak ideig-óráig fogja kiszolgálni az igényeidet, és nagy valószínűséggel ezeket le is fogod cserélni egy-két alkalom után. Egy jó úszóruha pont a megfelelő helyeken van könnyítve, ill. megerősítve, hogy minél inkább segítse az úszásodat. Nem árt tudnod, hogy a neopréneket gyorsúszáshoz tervezték, ezért mellúszóknál kevésbé érvényesül a pozitív hatása, mert a lábat túlzottan kiemeli a vízből, ami ennél az úszásnemnél inkább hátrány. Ha az anyagát nézzük, akkor minél rugalmasabb anyagból van egy neoprén, annál kevésbé fog le úszás közben, viszont a vékony neopréneknek lehet az a hibája, hogy kevésbé érvényesül a felhajtó erő növelő hatása, és könnyen el is szakadhat le- és felvételnél. Minél vastagabb anyagból készült a neoprén, annál hidegebb vízben is megőrzi a testhőmérsékletet, és magasabbra emel a vízben, csak sajnos egyúttal nehezíti is a mozgásodat, minden karcsapásnál meg kell küzdeni a ruha anyagával is.

A fazon és méret a lényeg

A hosszú lábú fazon egyértelműen előny, mert már bokától javítja a vízfekvésedet, viszont a hosszú ujj lehet akadály is. Habár a gyártók azt állítják, hogy mindent megtesznek a vállak szabad mozgásáért, egyértelműen érezhető a kötöttebb mozdulat. Az ujjatlan fazonokban sokkal kényelmesebb az úszás, viszont itt amellett, hogy a kezed fázik esetleg a vízben, nagyobb az esélye, hogy a mellkasi részen a ruha alá folyik a víz, ezzel pedig akadályoz az előre haladásban. A triatlonosok nagyobb százaléka választja a hosszú ujjú, hosszú lábú változatot, mert a csuklóknál viszonylag jobban meggátolható a víz folyamatos beáramlása.

Minden neoprén nyaknál a legszorosabb, mert itt megy be a ruha alá a víz, és ezzel fölöslegesen több kilónyi folyadékot is cipelhetünk magunkkal. Ez van akkor is, ha túl nagy méretű ruhát választunk. Ha viszont kisebb méretet veszünk, mint ami jó lenne, akkor a ruha be fog vágni, és a fel- és levételnél nehezen fogunk boldogulni vele, és úszás közben összeszorítja az ereinket, a tüdőnket, gátolja a mozgásunkat.

Találkoztam már olyan esettel is, hogy valaki a méretének megfelelő ruhát választott, mégis az első úszásnál kiderült, hogy nem érzi jól benne magát, hányingere, és légzési problémája volt, míg egy másik cég, más típusú, de szintén jó méretezésű ruhájában ezek a tünetek nem jöttek elő, és már az első alkalomnál érezhető volt a különbség a két ruha között. Tehát nagy valószínűséggel nálad is csak az első úszás után derül ki, hogy valóban neked megfelelő-e a neopréned.

Mikor viseld?

A neoprén alá be lehet izzadni, így túl meleg vízben magas testhőmérséklettel fogsz sportolni. Ezért úszó- és triatlon versenyeken 25 fokos vízhőmérséklet fölött már nem engedik a ruha használatát. 20 fok alatt azonban mindenkinek ajánlott, mert túl alacsony hőmérsékleten a szervezet kihűl, és elsősorban izmaink a rugalmasságukat veszítik el, ami rossz esetben sérülésveszéllyel is járhat, jobb esetben csak a technikánk, és a csapáshosszunk romlik le tőle.

A neoprén viszonylagosan drága sporteszköz, de aki áldoz rá, és betartja a használati előírásokat, hosszú távra megoldhatja vele a nyílt vízi úszás komfortosabbá tételét tavasz végétől az első őszi hónapokig. 

Hírlevél feliratkozás