Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tudj meg mindent a bolyozásról!

123RF | Triatlonosként ismerned kell a bolyozás előnyeit, hátrányait, hogy a versenyeken milyen szabály vonatkozik a bolyozásra, és persze érdemes azt gyakorolni is.

Csapatban vagy egyedül érdemes tekerni?

Az előző kérdés gyakran felmerül a kerékpárosedzések kapcsán. Garas Attila triatlonedző most a bolyban (csoportban) végzett edzések előnyeiről és hátrányairól ír.

 

Bolyban csökken a légellenállást

Ha néztél már országúti versenyközvetítést, láthattad, hogy hosszú, tömött sorokban haladnak a kerékpárosok, szorosan egymás „szélárnyékában” tartózkodnak, szinte centikre vannak egymástól az első és hátsó kerekek, összeérnek a vállak.

A kerékpározás egyik legnagyobb nehezítője a szél, a menetszél. Ennek csökkentése érdekében a kerékpárosok bolyokba (peloton) rendeződnek, hogy csökkentsék a légellenállást. Az 1. ábrán látható, hogy az ilyen bolyban haladó kerékpárosok – attól függően, hogy hol helyezkednek a csoportban – mennyivel kevesebb légellenállásba ütköznek egy ugyanazon sebességgel, de egyedül haladó kerékpárossal szemben. Jól látható, hogy még a boly elején haladó is kevesebb légellenállásba (86%) ütközik, a középen haladók pedig már csak 4-6 %-os ellenállással szemben tekernek.

 

 
1. ábra
|
A légellenállás alakulása a bolyban. A %-ok azt mutatják, mennyivel kevesebb a légellenállás ugyanilyen sebességgel, de egyedül haladó kerékpároshoz viszonyítva

 

 

A triatlon és a boly

Mielőtt belevágnánk az előnyök és hátrányok megvitatásába, fontos tudni, hogy a triatlon hogyan viszonyul a bolyhoz.

Versenyeken megkülönböztetünk bolyozós és nem bolyozós versenyeket, attól függően, hogy az úszás utáni számban engedik-e a versenytársaknak egymás szélárnyékának „használatát”. Az esetek többségében a sprint- és rövidtávon általában igen, míg a közép- és hosszútávú triatlonoknál nem engedélyezett a bolyozás. De mindenképpen nézd meg a versenykiírást, miután neveztél!

A bolyozós versenyeken speciális előírás van ún. rövid könyöklő használatára (ez nem lóghat túl a fékkarokon), míg a nem bolyozós versenyeken bolyozási zónákat (elő-, és oldaltávolságokat, mind versenytársra, mind idegen járműre – lásd 2. ábra) írnak elő, ezeket is nézd meg a versenyszabályzatokban. Ezek megszegése büntetést, kizárást vonhat maga után. A bolyozásokat a versenybírók ellenőrzik, és ők is szankcionálják, sokszor végeláthatatlan vitákat generálva. Mindenesetre nincs is annál kellemetlenebb, ha valakit bolyozásért büntetnek. A szabály azért van, hogy betartsuk!

 

 

A bolyozás előnyei

Gyorsabb haladás, több kilométer. A fentiekből következve az egyik legszembetűnőbb előny az, hogy csoportban könnyebb haladni, kevesebb energiával, messzebb juthat a sportoló ugyanannyi idő alatt.

Növelhető a pedálfordulat. Szintén a kisebb közegellenállás és a nagyobb tempó miatt lehetőség van magasabb pedálfordulattal közlekedni, ami javítja a kerékpáron eltöltött mozgáshatékonyságot anélkül, hogy hamarabb kifáradnál.

A társak jelenléte plusz motivációt is ad. Értem ez alatt azt, hogy a megbeszélt közös tekeréseket ritkábban mondja le az ember, illetve hogy idő előtt nem hagyja abba az edzést. Komoly közösségépítő jellege is van ennek az edzésfajtának, szociálisan nyílt sportolók előnyben!

Változatos. De inkább azt mondanám: nem unalmasabb, mint egyedül. Lehetőség adódik beszélgetni, az állandó figyelmet igénylő haladás folyamatos jelenlétet igényel, társaságban gyorsabban telik az idő, és ez itt is igaz.

Relatív biztonság.biztonság relatív, mert a csoport mindenképpen védettebb a forgalom szempontjából, de sebezhetőbb a belső kerékpárkezelési, technikai tudás hiányosságból adódó veszélyekre.

Gyakorlás. A csoportban haladást csak csoportos tekerésekkel lehet gyakorolni, ergo ehhez elengedhetetlen, hogy részt vegyél ilyen edzésen. Ha pedig bolyozós versenyeken indulsz, akkor még versenyszimulációnak sem utolsó!

 

A bolyozás hátrányai

Magasabb technikai tudást igényel. Megállás, elindulás, fékezés, kanyarodás és így tovább – a biztonságos közlekedés alapjainak jól kell mennie, és ez még hatványozottabban igaz a csoportban való tekerésre. A gyengébb technikai tudásúak pedig komoly belső veszélyforrást is jelentenek.

Állandó figyelem. A megnövekedett külső ingerek (mellettünk lévő társak jelenléte, jelzések stb.) állandó figyelmet igényelnek, ami hosszútávon fenntartva hamarabb kiárasztja az sportolót. Ennek az állandó figyelemnek azonban nem magadra kell irányulnia, ellentétben az egyedül végzett edzésekkel.

Kötöttségek – avagy nem a te edzésed. A közösséghez való alkalmazkodás az esetek többségében azt hordozza magában, hogy nem feltétlenül a saját edzésedet fogod elvégezni. Nem a saját tempód lesz, nem a saját pulzus- vagy teljesítményzónád, nem az te útvonalad, nem akkor állsz meg, nem akkor indulsz el, amikor szeretnél, és még sorolhatnám. Ez mind-mind kompromisszum.

 

Alapszabályok a pelotonban

Egy csoport akkor működik jól és biztonsággal, ha bizonyos alapszabályokat mindenki betart és ismer. Nincs ez máshogy a kerékpáros pelotonoknál sem. A következő szabályokat a csoportban tekerők egyéni tudásszintjétől függetlenül mindenkinek ismernie kell!

Alkalmazkodás

Bármilyen csoporthoz is csatlakozol, alkalmazkodnod kell. Az egyéni érdekeidet háttérbe szorítva a csoport érdekit szem előtt tartva kell edzened. Ezen alkalmazkodásnak ki kell terjednie az edzés összes elemére.

Vezetés

A közmunkából illik kivenni a részed, tehát ha a csoport nem adott felmentést, elöl is kell közlekedned. Azt, hogy mennyit tartózkodj elöl, a csoport a sebesség és a külső tényezők függvényében dönti el. Minél nagyobb a sebesség, annál rövidebb időt érdemes választani!

Megállás

Erről kizárólag a sor első embere dönt, és kézfeltartással és hangos vezényszóval is időben jelzi, hogy legyen lehetőség fékezni, valamint kicsatolni a pedált.

Jelzések

Az élen haladónak jeleznie kell mindennemű veszélyforrást, legyen az úthiba, sínpáron való áthaladás, autó kikerülése, irányváltoztatás, üvegtörmelék stb.. A jelzéseket át kell venni és továbbítani kell a mögötted haladóhoz. Érdemes a jelzéseket szóban is közölni.

Először a kormány, aztán a fék!

Nincs hirtelen mozdulat, először a kormányt használd, csak utána a féket. Sok esetben egy rövid kormánymozdulattal, mellégurulással elhárítható egy-egy veszély, mégpedig anélkül, hogy a fékkar használatával megzavarnád a hátad mögött lévőt!

Ne csak az előtted lévőt nézd!

Akár elöl vagy, akár hátul, 100-200 méterre láss előre, hogy ne érjen váratlanul egyetlen közelgő esemény sem.

Hangosan

Mivel a kerékpáron közlekedés alapjában véve zajos tevékenység, a hatékony kommunikáció érdekében hangosabban kell beszélned, hogy hallhatóvá is váljon, és hogy te is meghalld, veled is hangosan beszélnek majd. Ez nem a rosszindulat és a harag megjelenése, csupán így lesz eredményes a kommunikáció.

Egyes vagy kettes oszlop

Szabad úttesten a kettes sorban közlekedéssel a boly hosszúsága rövidebb, így a kikerülés egyszerűbb, ha az autós is toleráns. Folyamatosan kocsisor mellett haladva viszont biztonságosabb egyes sorban haladni.

Tiltott kerékpár

A könyöklővel ellátott és így az időfutam kerékpárokkal való bolyozást, bolyban edzést balesetvédelmi okokból kerüld el. Senkinek sem hiányzik, hogy egy esetleges esésnél a szomszéd könyöklője az oldalába fúródjon. Ha mindenképpen szeretnél könyöklővel bolyozva edzeni, akkor csak olyan könyöklőt tarts fent, amit a versenyszabályok engednek, vagyis ami nem lóg túl a fékkarokon (rövid könyöklő).

 

Mikor ajánlott?

Láthattuk tehát, hogy „gruprájdnak” sok előnye és hátránya is van. Egy biztos: jó kerékpárkezelési tudás nélkül ne vállalj csoportos tekerést. Gyakorolj néhány fős mezőnnyel, amíg nem lesz biztos a tudásod. A csoportos tekeréseket pedig szorványosan építsd be edzésprogramodba. Alapozáshoz, „kilométergyűjtögető” edzésekre kifejezetten ajánlom, hiszen jól jönnek a vele járó előnyök. De ne felejts el egyedül sem edzeni, ahol a fókusz nem a szomszéd kerekén, hanem a saját belső érzéseiden van.

Jó tekeréseket!

 

Triatlonedzőt keresel? Írj nekünk!

 

Források:
Bert Blocken - Thijs van Druenen - Yasin Toparlar - Fabio Malizia - Paul Mannion - Thomas Andrianne - Thierry Marchalf, Geert-Jan Maas - Jan Diepens: Aerodynamic drag in cycling pelotons: New insights by CFD simulation andwind tunnel testing (Journal of Wind Engineering & Industrial Aerodynamics, 2018)
Melanie McQuaid: 3 Reasons to Harness the Power of the Peloton (hamburg-triathlon.org, 2017)
Scott Fliegelman: The Benefits Of The Group Ride For Triathletes (Triathlete magazine, 2015)
Katya Meyers: Roadie for a Day: A Triathlete's Guide to Group Rides (IRONMAN MAGAZINE 2014)
Magyar Triatlon Szövetség, Versenyszabályzat (2019)