Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5+1 házi készítésű chips, ami a sportos étrendbe is belefér

bhofack2 | Édesburgonyából isteni finom házi chips készíthető sütőben vagy mikróban is

Finom és egyszerű snackek.

A bolti chips enyhén szólva sem az egészséges étkezés csúcsa, bár kétségkívül jól tud esni néha, és – lássuk be – finom is. Viszont ha ennél azért táplálkozási szempontból értékesebb és megbízhatóbb snackre vágysz, akkor érdemes kísérletezni a házi készítésű ropogatnivalóval! Nem lesz pont ugyanolyan, mint a bolti változat, de nem is baj, mert most nem ez a cél. Összegyűjtöttünk néhány érdekes chipsreceptet, ha van egy kis időd, próbáld ki valamelyiket!

 

Fahéjas almachips

 
jirkaejc | Az almát alacsony hőfokon szárítjuk, hogy elérje a megfelelő állagot

 

Hozzávalók (1 személyre):

1 db nagyobb alma

¼ teáskanál őrölt fahéj

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 120 fokra. Az alma csumáját vágd ki, a gyümölcshúst pedig szeleteld fel a lehető legvékonyabbra. Az almaszeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsire, majd hintsd meg a fahéjjal és egy egészen kevés sóval.

Süsd 40 percig, amíg szépen meg nem pirul. Fogyasztás előtt hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítési idő: kb. 50 perc

 

Parmezános padlizsánchips

Hozzávalók (4 személyre):

1 db közepes méretű padlizsán

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

¼ csésze reszelt parmezán

1 teáskanál olasz fűszerkeverék

1 teáskanál fokhagymapor

frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Közben a padlizsánt zöldségszeletelővel vágd nagyon vékony karikákra. A szeleteket helyezd konyhai papírtörlőre, hintsd meg sóval, majd hagyd állni 10 percig. Itasd fel róluk a nedvességet papírtörlővel, majd fordítsd meg a szeleteket. Sózd meg a másik oldalukat is, várj ismét 10 percet, majd itasd fel a nedvességet.

A zöldségszeleteket tedd egy nagy tálba, öntsd rá az olajat, majd forgasd össze alaposan. Szórd rá a parmezánt, a fűszerkeveréket, a fokhagymaport, valamint ízlés szerinti mennyiségű fekete borsot, majd ismét keverd össze jól az egészet.

A padlizsánkarikákat fektesd sütőpapírral bélelt tepsire (ügyelj arra, hogy ne fedjék egymást!), majd süsd ropogósra nagyjából 16-18 perc alatt. Tálalás előtt hagyd kihűlni.

Elkészítési idő: 50 perc

 

Banánchips

 
voltan1 | Tudtad, hogy a boltban kapható banánchipsekhez a gyártók gyakran cukrot, banánaromát és mézet adnak? Sokkal egészségesebb és könnyebb snacket kapsz, ha magad készíted el otthon!

 

Hozzávalók (3-4 személyre):

3 db banán

½ db citrom

olajspray

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 100 fokra. A banánokat szeleteld fel – minél vékonyabbra vágod, annál ropogósabb lesz a chips.

Egy sütőlemezre fektess alufóliát, majd vékonyan fújd be olajspray-vel (ha nincs otthon olajspray, egy ecset segítségével vékonyan kend be olajjal). A citrom levét facsard ki egy tálba, majd tedd bele a banánkarikákat is, és keverd össze. Utána helyezd el a gyümölcsdarabokat az előkészített tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást.

Süsd kb. 1 órán át, míg a teteje szépen megpirul és megszilárdul, majd vedd ki a sütőből, és egy spatula segítségével fordítsd meg a banándarabokat. Tedd vissza a sütőbe, és süsd ismét kb. 1 órán át, míg ez az oldaluk is eléri a kívánt színt és kellő roppanósságot. Rendszeres időközönként nézz rá közben, mert minden sütő más, és a szeletek vastagsága is számít!

(Fontos: Ha az első egy óra leteltével azt tapasztalod, hogy a banán még túl ragadós és nem eléggé száraz ahhoz, hogy megfordítsd, akkor tedd vissza további 20-30 percre a sütőbe, és csak ezután fordítsd meg a szeleteket!)

Miután kivetted a sütőből a tepsit, helyezd egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítési idő: kb. 3 óra

 

Avokádóchips

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

1 db nagy, érett avokádó

¾ csésze reszelt parmezán vagy más kemény sajt

1 teáskanál citromlé

½ teáskanál fokhagymapor

½ teáskanál olasz fűszerkeverék

frissen őrölt bors

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Két sütőlemezt vagy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Az avokádó húsát vájd ki, villával törd pépesre, majd dolgozd össze a sajttal, a citromlével, a fokhagymaporral és az olasz fűszerkeverékkel. Ízlés szerint sózd és borsozd meg.

Az avokádós masszából egy púpozott teáskanálnyi mennyiséget kanalazz az előkészített tepsibe, majd egy kanál vagy egy mérőpohár segítségével finoman nyomkodd le/simítsd el úgy, hogy egy kb. 6-7 cm átmérőjű kört kapj. Készítsd el ugyanígy a többi chipsalapot is.

Told a tepsit a sütőbe, majd süsd az avokádótallérokat kb. 30 perc alatt ropogóssá és arany színűvé. Tálalás előtt hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Édesburgonyachips

 
bhofack2 | Minél vékonyabbra szeleteled az édesburgonyát, annál ropogósabb lesz a chips

 

Hozzávalók (2 személyre):

1 db nagy édesburgonya

2 evőkanál olívaolaj

½ teáskanál só

½ teáskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál szárított kakukkfű

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Az alaposan megmosott édesburgonyát vágd 3-6 mm vastag szeletekre (ha van zöldséghámozód, mindenképp vesd be). Tedd a zöldséget egy keverőtálba, csurgasd rá az olajat, és keverd össze. A fűszereket öntsd egy kis edénybe, keverd össze, majd szórd az édesburgonyára, és ismét forgasd össze alaposan.

A burgonyakarikákat helyezd rá az előkészített tepsire, majd süsd 25-35 perc alatt süsd aranybarnára úgy, hogy félidőben megfordítod a szeleteket.

Elkészítési idő: 40 perc

 

+1 recept: Pár perces édesburgonyachips mikróban

Ha a mikrohullámú sütődnek van grillfunkciója, néhány perc alatt elkészítheted a burgonyachipset.

Hozzávalók (2 személyre): 1 db nagyobb édesburgonya, só

Elkészítése: Az édesburgonyát alaposan most meg, majd zöldségszeletelővel vágd nagyon vékony szeletekre. Vágj ki sütőpapírból egy akkora kört, mint a mikród tálja, majd helyezz rá édeskrumpli-szeleteket, és hintsd meg sóval. Tedd a mikróba, grillfunkción süsd kb. 1 perc 15 másodpercig, majd fordítsd meg a szeleteket, és jöhet a másik oldal 1 perc 15 másodpercig. Ha nem lett elég ropogós, süsd még 30-30 másodperces szakaszokban, amíg el nem éri a kívánt állagot. Fogyasztás előtt hagyd kihűlni.