Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Szeretnél belevágni a triatlonba? Fogadd meg ezt a 6 tanácsot!

Istock | Sok triatlonos futóként kezdi...

Tippek az olimpikontól.

Bár lassan vége ennek a kurta-furcsa szezonnak, ezek a tippek jól jönnek majd azoknak, akik most döntötték el, hogy elkezdenek triatlonozni, és felkészülten szeretnének belevágni a 2021-es versenyidőszakba. Az alábbi jótanácsokat nem is akárki, hanem a kétszeres olimpiai érmes (ezüst Rióban, bronz Londonban) brit triatlonos, Jonathan Brownlee osztotta meg. Nézzük, mit javasol a profi a kezdőknek!

 

 1. Csekkold a felszerelésedet!

  Mindent tesztelj edzésen, mielőtt élesben (versenyen) használod. Új futó- bringás cipő, új kerekek, neoprén? Ne a versenyen avasd fel az friss szerzeményed! Jonathannel még 2005-ben esett meg, hogy az új nyeregcsövét nem próbálta ki, és az a versenyen eltört. Ne ess ebbe a hibába, tesztelj le mindent IS!

 2. Kimaradt edzést ne pótolj!

  Ha kimaradt a héten néhány edzés, azt ne próbáld meg utólag bepótolni. Koncentrálj arra, hogy beálljon újra a rutin, de az utólagos pótlás sérüléshez vezethet. Az edzésterv nem véletlenül van úgy összerakva ahogy, az edzések utólagos pótlásával, pláne az edződ jóváhagyása nélkül, több kárt okozol, mint ami hasznod származna belőle.


 3. Tanulj másoktól!

  Rengeteget tanulhatsz a csapattársaidtól és az edzéstársaidtól. Jonathannek van egy tesója, a nem kevésbé sikeres Alistair (London és Rio olimpiai bajnoka), akivel mindig együtt edzenek. Rengeteget tanultak egymástól; regeneráció, sérülések elkerülése, versenytaktika. Járj nyitott szemmel (és füllel), szerezz edzőtársakat és tanulj!

 4. Tedd bele a melót!

  Profi karrierje során Jonathan megtanulta, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Közhely, de nagyon igaz. Elmondása szerint a triatlon nagyban megerősítette az önbizalmát; ha nem sportolna, egy rendkívül visszahúzódó és félénk ember lenne.


 5. Ne szűkülj be!

  Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sport minden. Ne essünk ebbe a hibába! Találkozzunk nem sportoló barátokkal, szakadjunk ki a saját kis világunkból, hiszen van élet a sporton kívül is. Ez segít kikapcsolódni, és kiszállni néha a mókuskerékből.

 6. Az életkor csak egy szám

  Aki profi akar lenni, annak bizony érdemes nagyon fiatalon elkezdeni a triatlont. Előny az is, ha valaki profi úszó, futó vagy bringás múlttal rendelkezik. De ez a sport idősebb korban elkezdve is fantasztikus! Az edzés jót tesz testnek és léleknek, fitten és aktívan tart, arról nem is beszélve, hogy egy csodálatos közösség tagjai lehetünk. Soha nem késő elkezdeni!