Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miért menj le holnap az usziba akkor is, ha nem triatlonozol?

Istock | A futás és az úszás remekül egészítik ki egymást

Merüljünk el az úszás rejtelmeiben!

Hidd el, te kedves, jobb, ahol nedves – ezt a Kis Hableány óta tudjuk. Nyáron különösen jó érzés csobbanni, de vajon érdemes az úszást, mint edzést beiktatni a mindennapjaidba? A rendszeres úszás javíthat a futóteljesítményeden? Segíti a regenerációt?

 

Regeneráció mesterfokon

Te hogyan regenerálódsz egy hosszú futás után? Kompressziós zokni? Jégkamra? Mindenféle krémek? Egy kutatás szerint jobban jársz, ha elmész úszni egyet. A vizsgálatban kilenc jól edzett triatlonista vett részt, akiknek két alkalommal kellett egy-egy kemény intervall futást teljesíteniük. 10 órával az első futás után a triatlonosok vagy úsztak 2000 métert, vagy ugyanennyi ideig feküdtek. 14 órával később újra meg kellett csinálniuk egy kemény futóedzést, ahol a fáradás mértékét vizsgálták. Az úszó sportolók 14%-kal jobban teljesítettek a nem úszó társaiknál. A kutatás azt is megállapította, hogy a gyulladásért felelős biomarker, a CRP mennyisége is sokkal alacsonyabb volt 24 órával a futás után – tehát az úszás segítette az izmok regenerálódását a futások között.

 

 

Lélegezz!

A légzőizmaid állapota nagyban meghatározza, hogy a tüdődben lévő levegőt milyen hatékonyan tudod felhasználni futás során. Míg a tüdőméret felnőttkorban már nem fejleszthető, a légzőizmok viszont igen. Minél erősebbek, annál hatékonyabb a légzés. Ezt úszással nagyszerűen tudod erősíteni. Úszás esetén érvényesül az úgynevezett transzferhatás, mi szerint a futásra és a bringára is pozitív hatással van, hiszen a hatékony légzés minden esetben fontos, de ez fordítva nem igaz: a sok futástól nem leszel jobb úszó. Ússz gyorsban 3-as, 5-ös vagy 7-es levegővel, vagy kettes levegővel mellben, esetleg próbáld meg víz alatt átúszni a medencét.

 

 

Nyújt és erősít

Az úszás remekül nyújtja a csípőt és az egész alsó láncot, vagyis pont azokat az izmokat, ami a futás és az ülőmunka miatt feszessé válhat. A futáshoz és az úszáshoz is erős törzsizomzat szükséges. Kezdő úszóknál időbe telik, amíg igazán megérzik a vizet, de ha megvan, akkor a vízben átélt mozgás-egyensúlyt és kontrollt a futás során is alkalmazhatod, ráadásul úgy erősíted meg a core izmaidat, hogy szinte észre sem veszed.

 

Állóképesség-megőrzés

Tavaly télen lesérültem, nagyon megfájdult a csípőm, hetekig nem hogy futni, de sétálni sem tudtam. (Azóta sem derült ki, hogy pontosan mi volt a gond.) Szerencsére úszás közben nem fájt, tehát heti ötször csobbantam, ezek intenzív és/vagy hosszú úszóedzések voltak. Nagyjából másfél hónap után elmúlt a fájdalom, és újrakezdtem a futást. Magam sem hittem, de 6 hét teljes kihagyás után ott folytattam, ahol abbahagytam. Sem a pulzusom, sem a tempóm nem változott. Az alap-állóképességem fenntartását az úszás támogatta. Valószínűleg ehhez kell egy stabil alapállóképesség is, mindenesetre biztos vagyok abban, hogy úszás nélkül nem ez lett volna a helyzet.

 

 

A cikkhez felhasznált források: podiumrunner.com; 22triathlon.com