Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezeket a futás utáni regenerációs módszereket próbáld ki!

Istock | A krioterápia egy Japánból származó teljes testre ható hidegterápia, gátolja a gyulladásos folyamatok beindulását.

Jótékony sugarak, extrém hideg és kellemes lebegés.

Ahogy az orvostudomány fejlődik, egyre többet tudunk meg az emberi szervezet sportolás alatti és közvetlen azutáni működéséről, és a regenerációról is. Egyre több új módszer válik elérhetővé, amelyek az edzés és versenyzés utáni felépülést segítik. Persze legyinthetnél rá, hogy ez csak a profikra vonatkozik. Mióta, mi amatőr sportolók is komoly edzéseket és versenyeket teljesítünk, ráadásul számunkra a regenerációs idő jóval kevesebb munka, család és suli mellett, a kérdés ugyanolyan releváns. Összeszedtük a három legizgalmasabb regenerációs módszert, melyeket érdemes kipróbálni.

Infraszauna és infraszauna paplan

A finn szaunával szemben az infraszaunában nem gőzt, hanem infravörös sugarakat kibocsátó lámpákat használnak a helyiség felfűtésére. Ezt a sugárzást elnyeli a bőr, az alatta lévő vízmolekulák rezgése pedig felgyorsul, és bentről is fűti magát a szervezet a megnövekedett energiafelhasználás miatt. Az infraszauna mérete jóval kisebb a finn szaunáénál, és kevésbé meleg: igazán baráti, 35-40 Celsius-fokon már hatékonyan lehet használni. Míg a finn szaunában a távozó verejték 97%-a víz, az infravörös sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is képesek behatolni, ezáltal több méreganyagot tudnak eltávolítani a szervezetből. 

 
higherdose.com
|
Az infraszauna paplant akár otthoni használatra is érdemes lehet beszerezni.

 

A regenerációs hatás az izzadásnak köszönhető. Amikor a test izzad, az fokozott vérkeringést idéz elő, ami kulcsfontosságú az izomzat számára. Ha fokozódik a vérkeringés, az izmok több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, ennek következtében pedig hatékonyabbá és gyorsabbá válik a regeneráció folyamata.

 

Az infraszauna jótékony hatásai:

  • Relaxál és pihentet, a hő segít megszüntetni az izomfeszültséget.
  • Javítja a vérkeringést és a véráramlást.
  • Tisztítja a bőr pórusait.
  • Méregtelenít, hiszen az izzadsággal kis mennyiségű toxin távozik a szervezetből.

Krioterápia, hidegkamra

A krioterápiát hidegszauna néven is emlegetik. A kezelés alatt egy olyan kamrába kell beállnia a páciensnek, amit –100 és –140 Celsius-fok közötti hőmérsékletűre hűtenek. Ilyen hideget az emberi szervezet maximum 3 percig képes elviselni, de csak akkor, ha már hozzászokott a hidegkamrához. Az első alkalommal nagyjából 1 percig tart a hidegsokk, majd kezelésről kezelésre fokozatosan lehet növelni a bent töltött időtartamot. A kamrában a hidegre érzékeny testrészeket, mint az arc, a kéz és a lábfej, befedik. Az extrém hideg hatására a szervezetben beindulnak a gyulladáscsökkentő folyamatok, ezzel megelőzve a sérülést és gyorsítva a regenerációt. A hidegkamrás kezelés után átmozgató kardioedzésre vagy gyógytornára kerül sor, hogy a szervezetet ért sokkhatás csökkenjen. Hasonló szisztéma alapján működik a jeges fürdő, de sokkal könnyebb az extrém hidegben kibírni 1-2 percet, mint egy kád jeges vízben 20 percig vacogni.

 

Miért jó a krioterápia?

  • Gyorsítja a regeneráció folyamatát aktívan sportolóknál.
  • Csökkenti a gyulladást az egész testben.
  • Csökkenti vagy elmulasztja a fáradtság és izomláz érzését.
  • Segíti a szervezet ellenálló-képességét a betegségekkel szemben.
  • Csökkenti a krónikus gyulladással járó betegségek tüneteit, például a reumás fájdalmakat.
  • Javítja a fizikai és mentális képességeket.

Phelps is így regenerálódik

A huszonháromszoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps is regenerációs céllal használja a hidegkamrát. Az izmok az extrém hidegre reszketéssel reagálnak, melynek hatására felgyorsul az anyagcseréjük, a szervek vérellátása javul. Akár húzódásos sérülések kezelésére, akár a regeneráció felgyorsítására is lehet használni a hidegkamrát. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a módszerről új, teljes körű és minden kétséget kizáró kutatási anyagok még nem állnak a rendelkezésünkre, melyek bizonyíthatnák a krioterápia hatékonyságát. Ameddig a kutatók megingathatatlan bizonyítékokkal elő nem rukkolnak, addig a szakemberek közt megosztott a módszer támogatása.

Lebegő kabin (Float Spa)

Lazítsd el az izmaidat, lazítsd el az elmédet.

 

Ha szeretsz otthon szuper fürdőket venni, akkor a lebegő kabin (Float Spa) lesz a te módszered. A kezelés alatt egy koromsötét szobában elhelyezett kádba kell belefeküdni. De ez eddig nem lenne érdekes, az benne a csavar, hogy a kád tele van keserűsóval, amitől a tested minden erőfeszítés nélkül lebeg a víz felszínén. A Float Spa feltalálója, John C. Lilly a kutatásai során azt vette észre, hogy ha minden külső ingert kizár a betegei körül, azok alvást megelőző állapotba, ún. THÉTA állapotba kerülnek. Innen jött a lebegő kabin ötlete. A test kvázi súlytalanul lebeg a víz felszínén, ami segíti a teljes ellazulást: az izomzat teljes nyugalmi állapotba kerül.

Miért jó a lebegő kabin?

 

Teljes regeneráció testnek és léleknek

A Float Spa különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre pihenteti a testet és az elmét, azaz segít relaxálni, miközben regenerál. A sótól a vizet sokkal selymesebbnek és puhábbnak érzed majd, a sötét és a csend elősegíti a teljes relaxációt, a súlytalan állapot pedig az izmok teljes pihenését teszi lehetővé.

 

Forrás: podiumrunner.com