Merinka | A banános zabpehelykekszet feldobhatod további hozzávalókkal, például aszalt gyümölccsel vagy olajos magvakkal
Reggelire, futás előtt vagy futás után – a zabpehely és a banán párosából néhány perc alatt finom és tápláló fogásokat készíthetünk! A banán gyorsan, a zabpehely pedig lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így a futók számára mindkettő remek választás.
Banános zabpehelykeksz
A keksz alapja a banán és a zabpehely, ezt az alapot lehet tovább dúsítani olyan hozzávalókkal, mint például a kókuszreszelék, a mandulapehely vagy a natúr mogyoróvaj.
Hozzávalók (kb. 8 darabhoz):
2 db banán
100 g zabpehely
Ízlés szerint:
1-2 evőkanál kókuszreszelék vagy natúr mogyoróvaj vagy mandulapehely vagy apróra vágott étcsokoládé vagy durvára vágott dió vagy mazsola vagy cukrozatlan aszalt áfonya
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A banánt villával pépesítsd, majd keverd össze alaposan a zabpehellyel. Ízlés szerint add hozzá a kiválasztott plusz hozzávalót, majd egy evőkanállal kanalazz egy-egy adagot sütőpapírral bélelt tepsibe. Kissé lapítsd le a halmokat, majd süsd nagyjából 12 percig.
Elkészítési idő: 15 perc
Csokoládés zabpalacsinta
Hozzávalók (4 személyre):
2 db banán
2 db tojás
70 g zabpehely
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
csipetnyi só
kevés olaj a sütéshez
Elkészítése:
A banánt villával törd pépesre, majd keverd hozzá a tojást, a zabpelyhet, a kakaóport, a sót és az apró darabokra vágott étcsokoládét. Adagolj a masszából kb. egy merőkanálnyit a palacsintasütőbe, és süsd a palacsintát 2-3 percig az egyik oldalán, majd fordítsd meg, és süsd a másik oldalt is 1-2 percig. (Ezek a palacsinták nem a nálunk közkedvelt, vékony változatok, inkább az amerikai palacsintára hasonlítanak, mert kisebbek és vastagabbak.)
Ízlés szerint tálalhatod friss gyümölccsel, kevés mézzel.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Tipp: Ha édesebb palacsintát szeretnél, adj a tésztaalaphoz némi energiamentes édesítőszert.
Banános-fahéjas bögresüti
Hozzávalók (1 személyre):
1 db banán
20 g őrölt zabpehely (zabpehelyliszt)
½ teáskanál sütőpor
2 evőkanál méz
1 tojásfehérje
½ teáskanál fahéj
kevés zsiradék a bögréhez
Elkészítése:
Egy nagyobb bögrét vékonyan kenj ki zsiradékkal, öntsd bele a tojásfehérjét, add hozzá a mézet, majd keverd jól össze. Szórd hozzá a sütőporral elkevert zabpehelylisztet és a fahéjat, majd keverd simára a masszát. A banánt karikázd vagy darabold fel, majd forgasd a tésztához. Tedd a bögrét a mikróba 1,5-2 percre, magas fokozatra.
Hagyd kissé kihűlni a bögrés sütit, aztán fogyaszthatod is.
Elkészítési idő: 5 perc