Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan egyensúlyozd ki a jobb és a bal láb teljesítményét a kerékpározásnál?

Segít a wattmérés.

Az utóbbi években egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre, amivel mérni, figyelni tudjuk az edzéseinket, és azok minden kis részletét alaposan kielemezni. Ezen részletek közé tartozik a kerékpározásnál a jobb és a bal láb által leadott teljesítmény is. Imre Szandi futó- és triatlonedző először a wattmérés módszeréről oszt meg néhány fontos tudnivalót, majd azt is elmondja, hogy miként lehet a jobb és a bal láb teljesítményének kiegyensúlyozni.

 

 

A kerékpárosok esetében az utóbbi esztendőkben komoly népszerűségre tett szert a wattmérő. Ezzel az eszközzel egy sokkal objektívebb értéket kaphatunk, mint a pulzusmérővel, hiszen feketén-fehéren megmutatja, hogy aznap mekkora teljesítményt adtunk le az edzés során. Nyilván emellé mindig érdemes nézni a pulzusértékeket is, hiszen a kettő együtt ad teljes képet az aktuális helyzetről!

 

Wattmérés a profiknál

Wattmérőt használhat már a teljesen kezdő sportoló is, de természetesen a Pro Tour versenyzők kerékpárjain is láthatjuk ezt a szerkezetet. Az utóbbi időben érkeztek olyan „kritikák” a sportág kedvelőitől, hogy elveszi a nagy versenyek szó szerinti versenyhangulatát, hiszen mióta ezekkel a modern kütyükkel tekernek a profi sportolók, ritkábban láthatunk olyat, hogy valaki teljesen elkészül az erejével, esetleg túl erősen nyom meg egy hegyet. Ezeknek a sportolóknak az utolsó percig wattról-wattra le van írva, hogy mikor és mekkora teljesítménnyel tekerhetnek, hogy az adott napon a legjobb formájukat hozhassák, és a többi versenynapot is kibírják. (Ugye a nagy versenyek mint a Tour de France vagy Giro d'Italia 3 hetes körversenyek, 3 hétig kell a legjobb teljesítményt mutatni.)

Ahogy már említettem, kezdőknek is szoktuk ajánlani a wattmérőt, de én, mint edző, nem ragaszkodom a kizárólagos használatához. Wattmérővel ugyanolyan zónákat tudunk beállítani – teljesítménydiagnosztika és/vagy egy FTP teszt elvégzése után –, mint pulzusmérővel: így pontosan tudjuk, hogy mikor milyen értékhatárokon belül kell tekerni, hogy az edzés elérje a célját.

 

Menj érzésre is!

A sok pozitív vélemény mellett szeretném kiemelni, mennyire fontos, hogy a sportoló tudjon érzésre is menni! Ne ragaszkodjunk mindig a modern eszközökhöz, hiszen többször futottunk már bele olyanba, hogy a technika cserbenhagyott pont a legfontosabb pillanatban, egy versenyen. Fontos tudnunk, hogy milyen érzés aerob – mondhatni „kényelmes” – zónában tekerni, és azt is, hogy milyen az, amikor már sok. Így ha be is szereztünk minden drága kütyüt, néha akkor is tegyük le vagy fordítsuk le, és élvezzük anélkül az edzést!

 

A wattmérők fajtái

Wattmérőből már rengeteg fajta közül választhatunk: hajtókaros, hajtóműves (ami eleve két oldalt mér), pedálos wattmérő. A hajtókaros és pedálos megoldásból létezik csak baloldali, de már szinte bármelyikből kapható kétoldali.

Jobb és bal láb eltérő teljesítményleadása

A sok adat közül, amit egy wattmérő szolgáltat, gyakran felmerül kérdéskörként a jobb-bal láb egyensúly. Ez egy olyan adat, amit laikusként bárki megért: a két láb által leadott teljesítményt mutatja százalékban kifejezve. Számos tudományos cikket találhatunk a témában, hogy mi számít még elfogadható értéknek, de elég nagy a szórás az írásokban. A legtöbbször azt olvashatjuk, hogy 10-15%-nyi különbség fordult elő a kutatásban résztvevő sportolók jobb és bal lába által leadott teljesítményben. Fontos kiemelni: külön foglalkoznak azzal, hogy mekkora teljesítménynél mekkora az eltérés! A friss írások abban biztosan megegyeznek, hogy ahogy nő a leadott teljesítmény, úgy egyenlítődik ki az aszimmetria. Így alacsonyabb teljesítményen nagyobb eltérés mérhető (25-33%-ot is olvashatunk), mint magasabb teljesítményen (10-15% itt is előfordult).

Legyen szó akár „csak” 10%-ról, még ez is elég nagy különbségnek tűnik. Mindenképp érdemes kideríteni, hogy mi állhat az aszimmetria hátterében, hiszen ez később sérüléshez is vezethet.

  • Érdemes szakemberhez fordulni, mert az eltérést okozhatja egy rossz kerékpár-beállítás vagy akár a cipőn lévő stopli helyzete.
  • Állhat a háttérben izomegyensúlyi probléma, nem is biztos, hogy a lábakban, hanem mondjuk a törzsizomzatban, a medencetájéki izmoknál (találkozhatunk olyan szakirodalommal, ami elsősorban a felső test gyengeségét emeli ki az aszimmetria okozójaként).

 

Mit tehetsz?

Miután kiderült, hogy mi okozza az eltérést, onnantól kezdve könnyebben orvosolható a probléma. Amennyiben beállításbeli gondok vannak, azt egyszerűen meg lehet oldani, ha hozzáértőhöz fordulsz.

Amennyiben izomzattal kapcsolatos problémák akadnak, akkor mindenképpen ki kell deríteni egy szakember segítségével, hogy honnan ered a gond, utána pedig már ezen is lehet változtatni.

Ezen felül azt is megteheted, hogy az edzéseidbe teszel olyan feladatokat, amikor kimondottan az egyensúlyra figyelsz oda, javítod a hajtástechnikádat, többek közt magas pedálfordulatos tekerésekkel, egylábas hajtásokkal. Kerékpár nélkül a különböző egylábas gyakorlatok – egylábas guggolás, egylábas csípőemelés stb. – lehet hatékony, de ismételten hangsúlyozom: előtte szakemberrel egyeztess arról, hogy pontosan mit is kell csinálnod!

 

A cikkhez felhasznált források: ittittitt és itt