Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nélkülözhetetlen bringás skillek

@ancsurrr Instagram | Ha valaki otthon van a bringás dolgokban a triatlonban, akkor az Ancsúr, háta mögött már meg sem tudjuk mondani, hogy hány teljesített ironmannel

Lehet nélkülük élni, de minek?

A legtöbben gyerekkorunkban tanulunk meg biciklizni, és az akkor megszerzett tudással le is lehet élni egy életet. Kivéve, ha triatlonozol. Ebben az esetben érdemes kicsit finomítani a tudásodon. Ha az alábbi öt dolgot elsajátítod, megváltozik az életed. Triatlonos szerzőnk, Szabó Anna tippjei következnek.

 

Tanulj meg szabadgörgőzni

A szabadgörgő a bátrak (és a menők) játékszere. Itt nincs rögzítve a bringád, hanem három hengeren görög, tehát egyensúlyozni kell. Előnye, hogy a valódi bringázás élményét adja azzal, hogy egyensúlyozni és folyamatosan koncentrálni kell. Prímán fejleszti az ügyességet, az első végigszabadgörgőzött tél olyan magabiztos bringakezelést adott, hogy magam is elcsodálkoztam. Unalmas óráidban megtanulhatsz egylábazni, magas (120+) pedálfordulaton tekerni, elengedett kormánnyal vagy kiállva tekerni, sőt, akár rántottát készíteni:

 

...és a görgőről semmiképpen se így szállj le (lásd a csatolt videón még zöldfülűként a szabadgörgőn):

 

Sajátítsd el a „takonyrakétázás” tudományát

Tudom, tudom, fúúúj meg minden, de ma már nem tudom elképzelni, hogy tudtam élni enélkül a skill nélkül. Itt is igaz, hogy „ismétlés a tudás anyja”, így ne csodálkozz, ha a tanulási folyamat elején a mezed ujja bánja. Fun fact: bolyban inkább ne alkalmazzuk. Isten áldja az internetet, szerencsére erről is készült egy oktatóvideó (csak erős idegzetűeknek):

 

 

Elengedett kormánnyal nem csak a 10 éveseknek érdemes tekernie

Vedd fel/le a kesztyűdet, kabátodat, mellényedet anélkül, hogy megállnál. Bonts fel bármilyen felbonthatatlan csomagolású csokit. Keverj be egy izót, egyél meg késsel-villával egy pizzát, vagy fújj orrot két kézzel zsebkendőbe (persze aki az előző pontban expert, azt ez nem hatja meg…).

 

 

Kanyarodj!

Triatlonversenyen gyakran van 180 fokos fordító, és néha eléggé szűkös a hely. Persze meg lehet oldani úgy is, hogy kicsatolsz, de sokkal hatékonyabb, ha megtanulod, hogyan kanyarodj ügyesen, kis ívben. Amire vigyázz: ha kicsi a bringád, és elől felejted kanyarodás közben a lábad, akkor beleakadhat a kerékbe, ami kellemetlen következményekkel járhat.

Egyél, igyál, kerózz!

Gyakorold, hogyan kell menet közben enni és inni, mert verseny közben sem állsz meg és veszed elő a piknikkosarat és a kockás terítőt. Bár, ez nem is olyan rossz ötlet... Tanuld meg a kulacsot kivenni és visszatenni anélkül, hogy lenéznél. Hogy mit ne egyél? Ebből az elég vicces videóból kiművelheted magad: