Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 hasznos sportkiegészítő, amiről nem tudtad, hogy szükséged van rá…

Istock | A triatlonhoz a sportcuccaidon kívül szükséged lesz még jó pár dologra

...de megváltoztatja az életed.

Azt már régóta tudjuk, hogy a futáshoz nem elég egy futócipő. A triatlonról meg inkább ne is beszéljünk. Futócipő, sportmelltartó, óra, bringa, triatlonmez, úszószemüveg, futófelső, esőkabát… Az alapvető dolgokon felül vannak olyan apróságok, amelyek létezéséről talán nem is tudsz, de megváltoztathatják az életed. Mutatunk most öt ilyet, és nevén nevezzük a dolgokat, csakúgy ahogy a triatlonosok teszik. Már itt is van az első, azaz a:

 

S.ggkrém (ahogy a triatlon világában hívják)

Igen, ez a hivatalos sza(g)kkifejezés. Angolul „chamois cream”, vagyis olyan krém, amivel bringázás előtt bekenheted magad az érzékeny területeken, hogy megelőzd a kidörzsölést, a nagyon kellemetlen és fájdalmas „saddle sore”-t (ezek a nyomáspontokon lokálisan kialakuló, fájdalmas, lassan gyógyuló kicsi sebek). Igen, a s.ggkrém létezik, és áldjuk a feltalálóját.

 

Kidörzsölődés elleni stift

Fájdalmas sebek a nyakadon a neoprén viselése után, kidörzsöl a triatlonmez zipzárja vagy a sportmelltartó? Sajnos ez a legtöbbünkkel előfordult már. Sokan használtunk vazelint a kidörzsölődés megelőzésére, de valljuk be, nem túl praktikus, amikor a vazelinos kézzel mindent IS összefogdosunk (mert lemosni nagyjából lehetetlen). A kidörzsölődés elleni anti-chafing stift azonban a kiszerelésének köszönhetően éppen ezt a problémát küszöböli ki. Úgy néz ki, mint egy izzadásgátló stift, de úgy működik, mint a vazelin: egy vékony, vízálló filmréteget képez a bőrön, ami meggátolja a fájdalmas sebek kialakulását.

 

Rajtszámtartóöv

Nevében ellentétben nemcsak arra való, hogy a rajtszámodat rögzítsd, és ne kelljen a biztostűvel kiszúrni a ruhádat, hanem a jobb félékbe néhány zselét, sótablettát is beletehetsz. Vannak rajta kis fülecskék, amiken át tudod bújtatni a frissítődet, esetleg még egy zipzáros zseb is a rendelkezésedre áll. Bár triatlonversenyen a rajtszámodat egy gumira felfűzve kapod meg, jó ötlet lehet, ha saját frissítővel szeretnél végigmenni, mert bele tudod pakolni a legfontosabbakat.

 

 

Vízhólyagtapasz

A vízhólyagtapasz nem sebtapasz! A vízhólyagtapaszt kimondottan a vízhólyagok kezelésére fejlesztették ki. Puha, zselés az anyaga, ami csökkenti a fájdalmat. Leszedni nem szabad, meg kell várni, amíg magától lejön. Mire ez bekövetkezik, a vízhólyag és vele együtt a fájdalom is eltűnik. Zseniális találmány, érdemes beszerezni és magadnál tartani néhányat.

 

Triatlonos „transition bag”

Triatlonos tasi, avagy az óriás táska, amibe minden belefér

 

Jó ez a triatlon, csak ne kéne hozzá ennyi cucc! Ismerős? Tolod a bringádat, tehát maximum egy szabad kezed van, de ugye ott a sisak, a neoprén, egy bringás- és egy futócipő… Hogy csak a nagyobb méretű eszközöket említsük. És a vizes neoprént meg a törcsit hova teszed? Lehetetlen, hogy minden beleférjen egyetlen hátizsákba. És nem az! Az úgynevezett transition baget kimondottan triatlonhoz fejlesztették ki. Van bennük vízálló rész a vizes cuccaidnak, van külön kialakított hely a sisaknak és a cipőknek, meg persze sok-sok zseb az egyéb dolgoknak. Bár nem olcsó, az élmény, hogy mindent  bele tudsz pakolni egyetlen táskába, az megfizethetetlen.