Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ha a futólábaink beszélni tudnának

Istock | A lábápolás nagyon fontos, ha futsz, túrázol és sportolsz, hogy a sport élményét ne rontsa el mindenféle diszkomfort érzés.

Vízhólyagok, tyúkszem, bőrkeményedés – sok futó szenved tőle.

Szerencsére tudom jól, hogy nem vagyok egyedül. Tudom, hogy bár szeretjük azt gondolni, hogy megtaláltuk "A Tökéletes Futócipőt" az esetleg nem annyira tökéletes szerkezetű lábunkra, akkor is előfordul, hogy előjön az a hülye tyúkszem. Újra meg újra. Tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki rendszeres időközönként elfelejti, hogy hogyan nem szabad levágni a lábkörmöt, és aztán később napokig szívja a fogát, mert benőtt, begyulladt, minden baja van. Egy idő után rá kellett jönnöm, hogy futóként az egyik legjobb barátom lehet a... pedikűrösöm! Szakértőnk elmondja a legfontosabb tippeket, amiket a lábápolásról futóként tudnunk érdemes. 

 

A lábkörmöt kerekre vágni nem szabad!

A futók nagy ellensége a túl hosszú, valamint a benőtt köröm. Lássuk be, mindkettő több mint kellemetlen, mondhatni: fájdalmas. Éppen ezért oda kell figyelni a helyes körömvágásra!

– Sokan ott rontják el, hogy túlzottan visszavágják a körmöt, vagy nagyon lekerekítik a széleit, ezt viszont nem szabad, mert benőhet, begyulladhat, és végül már csak a sebész segíthet – figyelmeztet Kalászi-Nagy Eszter, az A-Studio pedikűröse. – Az általános tanács az, hogy követni kell a köröm természetes vonalát, tehát inkább maradjon egyenes, semmiképp se kerekítsd le a sarkoknál. Illetve az is fontos, hogy bármennyire is késztetést éreznél rá, ne vágd túl rövidre a lábkörmeidet!

Akár körömvágó ollót, akár pedig csipeszt használsz, fontos, hogy előtte és utána is fertőtlenítsd az eszközt. Amennyiben versenyre készülsz, egy-két héttel előtte érdemes túlesni a körömvágáson, vagy felkeresni a pedikűröst.

 

Senki ne lépjen a tyúkszememre!

A futóknál gyakran előfordul a rendszeres, folytonos nyomás által kialakuló elszarusodott/megvastagodott bőrkinövés, köznapi nevén a tyúkszem. Ennek megelőzését és kezelését vizsgáljuk meg kicsit részletesebben.

– A tyúkszemnek le lehet szedni a tetejét, de ha a „szeme” nincs megfelelően eltávolítva, az komoly problémákhoz vezethet! – mondja Eszter. – Ha mélyen van, akkor nagyon szúr, nagyon ég, az idegeket is nyomhatja, ez okozza az állandó kellemetlen érzetet. A bőrkinövés, bőrmegvastagodás visszatérő probléma lehet, hiszen folyamatos nyomásnak van kitéve az adott terület, főleg akkor, ha az illető nem megfelelő méretű, túl szűk cipőt hord, illetve valamilyen lábdeformitás is fennáll (például: lúdtalp, harántsüllyedés). Jellemzően a lábujjakon, a talpon alakul ki.

Otthon annyit tehetsz, hogy alapos áztatás után habkővel vagy sarokreszelővel nagyon óvatosan lecsiszolod a tyúkszem felszínét, és ha enyhébb kinövésről van szó, akkor a bőrhámlasztó anyagot (pl. szalicilsav) tartalmazó tyúkszemtapaszt is ki lehet próbálni. Viszont a „szemét” (azaz a hivatalos nevén szarucsapot) semmiképp ne próbáld meg saját kezűleg szikével, borotvapengével vagy más éles eszközzel kivágni, kikapargatni, ez szigorúan tilos! Fordulj inkább szakemberhez.

Bár vannak, akik hajlamosak húzni-halasztani a dolgot, a tyúkszemet bizony fontos eltávolíttatni.

 

– Sajnos hallottam már olyan esetről, amikor az illető nem foglalkozott a lábán lévő tyúkszemmel, és végül odáig fajult a helyzet, hogy sebészi beavatkozásra volt szükség. A tyúkszem ugyanis már a csonthártyáig hatolt... – meséli Eszter.

A megfelelő kezelés után a tyúkszem helyén marad egy kis bemélyedés, de ez szépen feltöltődik, regenerálódik, tehát nem kell tőle megijedni.

Ha futóként rendszeresen jelenik meg a lábadon tyúkszem (valamint erőteljesebb, „makacsabb” bőrkeményedés) a konkrét kezelés mellett más tényezőknek is érdemes utánajárnod. Csak röviden: Biztosan a megfelelő méretű cipőben futsz? Nincs esetleg lábdeformitási problémád? Az előbbi esetben ajánlott felülvizsgálni, és szükség esetén lecserélni a csukádat, az utóbbinál pedig felkeresni egy ortopéd szakorvost, majd a diagnózis felállítása után a javaslat szerint a lábszerkezetedre való betétet készíttetni mindennapi használatra.

 

Bőrkeményedés

– A bőrkeményedések megelőzéséhez, kezeléséhez általában otthoni megoldásként bevethető a habkő vagy a sarokreszelő: ha nem is minden nap, de minden másnap átreszeled vele, akkor szépen karban lehet tartani a bőrt – magyarázza Eszter, majd hozzáteszi, hogy a művelet előtt fontos 10-15 percre beáztatni a lábat, hogy szépen felpuhuljon a bőr. – Ha viszont már nagyon meg van vastagodva a bőr a sarkon, a talpon, akkor a reszelő csak a felszínét, a már elhalt bőrréteget fogja „csiszatolni”, ez pedig nem jelent valódi megoldást a problémára. Ebben az esetben érdemes pedikűröshöz fordulni, aki egy szike segítségével lekapargatja a megvastagodott, elhalt réteget.

 

Esztétikai villámkérdések

Mit lehet tenni, ha az egyik lábujjon az évek során a rendszeres ütődéstől, nyomódástól megvastagodott a köröm?

Szépen le lehet csiszolni, polírozni, és ha még kicsit vastagabb is marad a többi körmödnél, látványra ez is be fog simulni a többi közé.

hosszabb távú versenyek után nem ritka, hogy egy-egy lábköröm belilul, aztán egyszer csak lepotyog. Mi a teendő ezután?

Nem muszáj megvárni, amíg kinő a köröm, főleg a meleg évszakban, amikor a kissé, hm, hiányos lábujját nem szívesen teszi közszemlére az ember papucsban, szandálban. Manapság már léteznek olyan készítmények, amelyekkel a szakember elvégzi a körömpótlást, -protézist (nem, ez nem egyenlő a műkörömmel!). Ezek ráadásul gombaölő hatással bíró anyagokat is tartalmaznak, így nem fog a protézis alatt begombásodni a bőr. A gélből kialakított „álköröm” megtapad a bőrfelületen, aztán szép fokozatosan lenő, alatta pedig fejlődni tud a saját körmöd.

 

Vízhólyag

Utálatos dolog, tudjuk, de ha lehet, inkább ne pukkaszd ki! Ha békén hagyják, 3-5 nap alatt meggyógyul, felszívódik. Közben esetleg kenegetheted gyulladáscsökkentő hatású természetes készítményekkel, mint a teafaolaj vagy az aloe vera.

Ha mégis kiszakad, vagy kénytelen vagy kipukkasztani (lehetőleg steril vagy fertőtlenített tűvel), akkor fontos, hogy legalább az elhalt bőrréteget ne szedd le róla! Tisztítsd meg a területet, majd tartsd szárazon, azaz tegyél rá ragtapaszt vagy erősíts rá gézt, így védve a gyógyuló bőrt a fertőzésektől. 

A vízhólyag a hosszútávú versenyek, edzések, túrázás közben zavaró és fájdalmas problémát jelent sok futónak. A megelőzés érdekében a következőket teheted:

• Válassz a lábméretednek megfelelő zoknit. Feszüljön, ne lötyögjön, ne csúszkáljon a lábadon. A tiszta pamut helyett keresd a sportboltokban kapható, kevert anyagból készült futózoknikat.

• Talán banálisan hangzik, de mindig figyelj arra, hogy kellően erősen bekösd a cipőfűződ, hogy a lehető legkevésbé csúszkáljon a sarkad fel-le a lábbelidben.

• A hosszabb futásokra, túrákra vigyél magaddal száraz zoknit, hogy időben lecserélhesd az átnedvesedett darabot, és a lehető legszárazabban tarthasd a lábad. Ugyanis a vizes környezet kedvez a vízhólyagok kialakulásának.

• Az ultrafutók közül sokan megelőzésképp a vazelinre vagy a síkosítóra esküsznek, amivel edzés vagy verseny előtt alaposan bekenik a lábukat.

 

 

Bőrgomba

Alapszabályok: Tisztítsd alaposan, tartsd minél szárazabban és fertőtlenítsd a lábadon a bőrt – meg a lábbelidet is!

A gombás bőrfertőzéseknek vannak olyan súlyos fajtái, amely gyógyszeres kezelés igényelnek, tehát fel kell keresni a bőrgyógyászt. De az enyhébb – mondhatnánk: „hagyományos” – esetekben a vény nélkül kapható gyógyszertári készítmények is segíthetnek megoldani a problémát. A körömgombára ugyanez vonatkozik.

Lássuk be, hajlamosak vagyunk róla megfeledkezni, pedig az ujjak közötti részeket ugyanúgy, sőt, még alaposabban ki kell tisztogatni és szárazra kell törölgetni, mint a láb többi részét. Ugyanis az ott felgyülemlett nedvesség miatt könnyebben bepállanak, ezáltal gombásodásra hajlamosabbak ezek a felületek.

 

Egy kis kényeztetés

A masszázstól a lábfürdőig bármi jöhet!

Egy fárasztó nap végén, edzés vagy verseny után az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb relaxációs módszer a negyed órás lábfürdő, például az eukaliptuszos, a citromfüves vagy a levendulás. Egyszerre frissíti fel és lazítja el a lábat. Ha pedig két legyet akarsz ütni egy csapásra, akkor nyaranta vesd be a zsályát is, amelynek köztudottan izzadásgátló hatása is van!

Tipp: mielőtt a kiválasztott illóolajat a vízhez adod, keverd el egy kevés tejben/tejszínben vagy mézben, és így öntsd a lavórba. Ezáltal az olaj jobban el tud elegyedni a vízzel.