twenty20photos | Könnyű és egyszerűen elkészíthető sütemény a tavaszi szezon egyik legkedveltebb gyümölcséből
Ha tavasz, akkor – többek között – eper! Egy olyan receptet próbáltunk ki, amelyben minimális mennyiségű cukor van, ami nem is gond, hiszen a szamóca maga is elég édes. De ha te édesebben szereted, adhatsz hozzá még némi cukrot vagy energiamentes édesítőszert. A sütiben a citromos íz nem harsány, inkább csak finoman kiegészíti az eper édességét, zamatosságát. Finomliszt helyett durumliszttel is kipróbálhatod.
Epres-citromos muffin
Hozzávalók (8 kisebb vagy 6 nagyobb darabhoz):
150 g finomliszt (vagy durumliszt)
1 evőkanál sütőpor
½ teáskanál só
50 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír
1 db L-es tojás
100 ml édesítetlen mandulaital vagy sovány tej
pár csepp vaníliaaroma
30 g cukor
200 g eper
1 db citrom
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal.
Az epret most meg, a zöld szárat távolítsd el, a szemeket pedig vágd kisebb darabokra.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Az olvasztott vajhoz (ne legyen meleg, nem rántotta készül) add hozzá a tojást, a mandulaitalt vagy a tejet, az aromát, a cukrot. Reszeld bele a citrom héját, aztán vágd félbe a gyümölcsöt, és a felének a kifacsart levét is add a nedves hozzávalókhoz. A nedves hozzávalókat keverd a száraz hozzávalókhoz, végül forgasd hozzá az előkészített epret is.
A tésztát kanalazd a sütőforma mélyedéseibe, majd süsd kb. 25 percig. Miután kivetted a sütőből, hagyd a muffinokat pár percig a formában hűlni, majd helyezd a sütiket egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
Elkészítési idő: 35 perc
Tipp: Ezt a muffint bármilyen bogyós gyümölccsel elkészítheted, például áfonyával vagy málnával is nagyon finom!