Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 hiba, amit ne kövess el hengerezés közben

Istock | A hengerre helyezett nyomás és mozgatás segít a feszültségek feloldásában, az izomarány és izomhossz beállításában, elindítja a salakanyagok kiürülését, késlelteti az izomfáradást.

Tévhit, hogy csak akkor jó, ha fáj!

Az SMR henger egy szuper eszköz, amit remekül használhatsz edzés előtti bemelegítéshez, és persze az edzés végén. Sokan az internetről lesik el az eszköz használatát, mert való igaz, nem bonyolult, azonban mégis vannak olyan dolgok, amikre figyelni kell a henger használata során. A legfontosabb az, hogy megfelelően használd a hengert, így tudod az összes jótékony hatását megtapasztalni. A henger alkalmazása során nem kell a fájdalomtűrő küszöböd határán járni. Normális, hogy a masszírozás és hengerezés velejárója némi fájdalom, de szúró, nyilalló érzés esetén mindig hagyd abba a hengerezést, mert akár árthatsz is magadnak. Mutatjuk is, hogy melyek a hengerezés során előforduló leggyakoribb hibák. 

 

 

 1. Hiba: Rosszul helyezkedsz el a hengeren

  Ha gördülés közben nagyon nehezen tartod az egyensúlyod a hengeren, és billegsz, az annak a jele is lehet, hogy a hengert az izom lefutásához képest nem megfelelően helyezted el, vagy rosszul támaszkodsz, azaz rossz a kiindulóhelyzeted. Az összes izomcsoport masszírozásánál érdemes úgy kezdeni a hengerezést, hogy az eszköz a megdolgozott izomra merőlegesen álljon. Ezután terhelj rá az eszközre, majd felfelé és lefelé görgesd magad a hengeren. Mindig határozottan és stabilan mozogj. Természetesen többféle henger masszírozási módszer van, nem csak az izom oda-vissza masszírozása. Vannak olyan masszírozási pozíciók, amikor az izomrostokra merőleges irányú forgatással (kis farizom, vádli, combfeszítő, tricepsz, bicepsz) vagy akár csavaró masszírozási módszerrel is lehet használni a hengert. 

 2. Hiba: Nem hengerezed a felsőtested

  A hengerezésről elsősorban mindenkinek az a kép ugrik be, hogy valaki a hátsó comb izmait hengerezi az eszközön, félig ülő pozícióban. Ez tökéletesen rendben is van, a nagy izomcsoportokat hatékonyan lehet hengerezni és rendszeresen kell is. De a felsőtestet ugyanúgy ajánlott ezzel a regenerációs módszerrel kezelni! Érdemes hengerezni a hátizmokat, a nyaki izmokat részben érintve a csuklyás izmot, a kar izmait valamint a mellizmokat is. Futóként ezeket az izmokat is használod, nem csak a lábadat. Az azonban igaz, hogy ezeket az izmokat elég nehéz elérni a nagy hengerekkel, ezért érdemes akár egy kisebb hengerre vagy egy masszázslabdára váltani a felsőtest izmainak hengerezésénél.
 3. Hiba: Nem megfelelő a hengerezés erőssége

  A hengerre helyezett nyomás és mozgatás segít a feszültségek feloldásában, az izomarány és izomhossz beállításában, elindítja a salakanyagok kiürülését, késlelteti az izomfáradást. Ha túl gyengéden hengerezel, az semmilyen hatást nem vált ki, viszont ha túl erősen csinálod, akkor felesleges fájdalomnak teszed ki magad. A henger nyomásának erejét azzal tudod szabályozni, hogy mennyi saját testsúlyt engedsz a hengerre illetve kézi nyomással is fokozhatod a hengerezés erősségét bizonyos izomcsoportok masszírozásakor. Az erősséget befolyásolja még, hogy milyen típusú hengert használsz. Az üreges hengerek általában merevebbek, erősebb hengerezést biztosítanak és még a henger anyagának keménysége és a henger mintázata is befolyásolja, hogy mennyire keményen és mélyen lehet vele masszírozni. A teli és sima hengerek általában finomabb hengerezést biztosítanak. Egy képzeletbeli 10-es skálán próbálj meg 5-ös erősséggel kezdeni, és innen emelve találd meg a számodra hatékony, de még nem fájdalmas erősséget. A mélyebb rétegekben lévő izmok masszírozásához használj masszázslabdát. Ha ilyen labdád nincs, akkor a láb masszírozásához remek lehet a golf labda, a nagyobb izmok masszírozására pedig a teniszlabda is megteszi.

   

  Az SMR henger használata nem ajánlott csontritkulás, cukorbetegség, magas vérnyomás betegség (a gyógyszerrel beállított vérnyomás nem számít kizáró oknak) és véralvadásgátló szedése esetén, de visszér problémák (mélyvénás tágulat), terhesség esetén sem ajánlott, illetve idős korban fokozott óvatossággal kell alkalmazni az eszközt.

 4. Hiba: A csontokat és a lágy területeket hengerezed

  A henger célja az izmok és kötőszövet fellazítása, ezért a csontokat megdolgozni teljesen felesleges, ráadásul fájdalmas is, ugyanígy a lágy részek masszírozása sem ajánlott hengerrel. A helytelen hengerezés során sokszor kerül célkeresztbe a lapocka, a csigolyák, a bordák, a csípő, a térd és a sípcsont. A hát masszírozásakor például tartsd a karokat tarkóra tartásban, és húzd hátra a könyököket amennyire tudod. Így a lapockád nem fog kiemelkedni és sokkal hatékonyabb lesz a lapocka körüli izmok és az adott háti szakasz masszírozása. A gerincmerevítő izmok masszírozásához a klasszikus hengertől sokkal jobb eszköz például a Duo Ball, így biztosan nem a csigolyáidon fogsz gördülni. Ugyanígy a csontokat érik el sokan, amikor a csípőjüket szeretnék hengerezni. Ha erős fájdalmat érzel hengerezés közben, mindig gyanakodj arra, hogy nem csontokon gördülsz-e. A csípőtájéki izmokat érdemesebb egy kisebb tárggyal, például teniszlabdával átmasszírozni. A futók egyik gyakori sérülésének okozóját az IT-szalagot igen fájdalmas hengerezni. Ez az az ín, ami a sípcsonttól egészen a csípőig tart, és segít egyensúlyozni futás és járás közben. Az IT-szalag sérülése és fájdalma gyakran a környező izmok feszességéből ered, vagyis jobban is jársz, ha ezeket az izmokat kezeled először a hengerrel.

 5. Hiba: Túl sok időt töltesz a trigger pontokon

  A trigger pontok az izomszövet azon csomószerű pontjai, amik fokozottan érzékenyek, és akár a kisugárzó fájdalomért is felelősek lehetnek. A trigger pontok masszázsa eltüntetheti a fájdalmat, viszont ha túl sokáig kezeled, akkor akár fokozhatod a fájdalmat. A végső cél mindig az izmok ellazítása, amelyhez néha úgy vezet az út, hogy nem a feszülő területtel kell kezdeni, hanem a trigger pontokhoz kapcsolódó izmokkal. Ahelyett, hogy a problémás területet hengereznéd, kezdésként 60-90 másodpercig próbáld a környező területeket masszírozni, majd csupán 30 másodpercre térj vissza a trigger pontra. A környező területek fellazításával csökkented a fájó pont feszültségét is, amit eddig a legtovább hengereztél.
 6. Hiba: A derekadat is hengerezed

  A második pontban már írtunk arról, hogy a felsőtestet is hengerezni kell, viszont amíg a vállizmot, a hátizmot, a karizmokat hengerezni jó és kell is, addig a derekadat nem jó ötlet ezzel terhelni. Ennek az az oka, hogy nehéz a derekadat olyan pozícióba hozni és tartani, hogy megfelelően hengerezhető legyen. Egy nagyon "kifeszített" tartásban pedig még sérülést is okozhatsz magadnak. Egy nem megfelelő ívben tartott gerinc igencsak terhelődik egyetlen ponton, ez pedig veszélyes lehet, szakember nélkül tehát nem javasoljuk a derekad hengerezését. Ha innen eredeztethető hátfájásod van, próbálkozhatsz finoman egy teniszlabdával vagy DuoBall-lal, de nagyon óvatosan, és kérj meg egy hozzáértőt, hogy ellenőrizze a helyes tartást a gyakorlat közben.

  DuoBall - remekül masszírozza a gerincmerevítő izmokat.
 7. Hiba: Nem lazítod és feszíted az izmokat hengerezés közben

  Bár ez nem kifejezetten hiba csak egy tipp:  ha hengerezés közben megfeszíted és ellazítod az izmokat, növelheted a hengerezés hatékonyságát. Az idegrendszer sokkal jobban reagál a hengerezésre, ha az izmok aktívak, feszíted majd lazítod azokat hengerezés közben. Persze ez nem azt jelenti, hogy a procedúra során végig meg kell feszítened az izmaidat. A legjobb, ha egy igen erős, aktív, de rövid állapotot egy laza, passzív, hosszabb állapot vált fel. Ezzel a technikával lerövidítheted a regenerációhoz szükséges időt. Ha olyan területet találsz, ami fájdalmas, akkor 30 másodpercig hengerezd a pontot, majd feszítsd és lazítsd az izmot, miközben a környező területeket is alaposan áthengerezed.


A cikk forrása: self.com