Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

6 baki, amit fogyni vágyó kezdő futóként ne kövess el!

Pressmaster | A futás – a testsúlycsökkentő táplálkozással kiegészítve – segíthet megvalósítani a fogyási céljaidat, de csak akkor, ha a rendszeres sport az életmódod részévé válik

Futóedzőnk tippjei.

Sokan vágnak bele a futásba fogyási céllal, ami erőteljes motivációt jelenthet. Ebben az esetben talán az a legfontosabb, hogy a futás életformává váljon, beépüljön a mindennapjainkba, és miután a rendszeres sport és a kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével elértük a kívánt testsúlyt vagy alakot, akkor is újra meg újra felhúzzuk a futócipőt. De hogyan lehet ezt megvalósítani? Például úgy, hogy elkerüljük az alábbi hibákat!

 

 1. Túl sokat

  Kezdőként nagyon sokan úgy gondolják, hogy „oké, futás, felveszem, amit itthon találok, aztán futok egy órát”. De így bizony könnyen elmehet a kedvük a futástól, mert valószínűleg életük egyik leghosszabb és legküzdelmesebb órája előtt állnak...
  Mindig rövidebb távokkal kezdjünk, kezdőként 15-20 perc pont elég lehet. Egyrészt ezt az edzést biztosan meg is tudjuk csinálni, pozitív élménnyel térünk majd haza, másrészt másnapra nem fog fájni minden porcikánk, így a motiváció is fennmarad. Eleinte nyugodtan kezdhetünk futás-gyaloglás kombinációval (jelentősebb túlsúly esetén gyaloglással), innen fokozatosan, lépésről lépésre juthatunk majd el a folyamatos futáshoz.
  Aztán ahogy nő az állóképességünk, és hétről hétre egyre többet futunk majd, az is folyamatos lendületet fog adni.

 2. Túl gyakran

  Sokan úgy vágnak bele a a sportolásba, hogy minden nap futni fognak. A szervezet számára ez hirtelen hatalmas terhelés, és csak úgy, mint a túl hosszú időtartamú futásba, ebbe is könnyen beletörhet a bicskánk, sajoghat minden porcikánk már a második napon. Eleinte heti 3 futás elég, ezt tudjuk majd növelni, miután kicsit belelendültünk.

 3. Túl gyorsan

  Nem mindegy az intenzitás sem! Ne akarjunk rögtön világcsúcs részidőn belül futni, abszolút igaz „a lassú víz partot mos” mondás.
  Ha rögtön ész nélkül belecsapunk a lecsóba, és az életünkért futunk, akkor a szervezet nem azt az energiarendszert fogja használni és fejleszteni, amire nekünk szükségünk van. Sőt, a komoly izomláz mellett akár sérülés is lehet a dologból, ami szintén kedvünket szegheti a folytatáshoz.
  Ha a lelkesedés legalább 3-4 hétig kitart, akkor érdemes lehet teljesítménydiagnosztikára is elmenni, ahol a pulzuszónák beállításában segítenek, így pontosan tudni fogod, hogy mik azok az értékek, amiket tartanod kell edzés közben, hogy a legmegfelelőbb hatást érd el, és kiküszöböld, hogy túltold az edzést.

 4. Mindig ugyanúgy...

  Amikor már mondjuk 3 éve fut valaki, ugyanúgy heti három alkalommal, ugyanazt a 10 km-es kört, ugyanolyan tempóval, akkor a szervezete adaptálódik ehhez, és nem kezeli terhelésként. Sokan ilyenkor kérnek szakértői segítséget, mert megakadnak a céljuk megvalósításában. Ilyenkor ajánlott a terhelés egyik tényezőjén – idő, táv, tempó – módosítani, de egyszerre mindig csak az egyiken!
  Ebben az esetben is teljes mértékben igaz az, ami az edzéselmélet alapja: fő a fokozatosság! Ha ezt betartjuk, akkor minden rendben lesz.


 5. Rosszul megválasztott lábbeli

  A sportfelszerelés esetén a cipő a legfontosabb! A ruházat eleinte még mindegy, de a cipőre ne sajnáld a pénzt! Az ízületeid meg fogják hálálni, ha nem egy kopott tornacipődben indulsz neki. A jól megválasztott futócipő nagyon fontos a sérülések, fájdalmak elkerülése érdekében, ez pedig túlsúly esetén hatványozottan igaz!

 6. Csak a fogyás számít?

  motiváció fenntartása a legfontosabb, a pszichés háttér is rengeteget segíthet a célok elérésében. A súlyvesztés csak az egyik tényező, próbálj meg a futásban is kitűzni magadnak kisebb célokat, amikért megdolgozhatsz. Ezt szem előtt tartva könnyebb lesz elindulni akkor is, amikor például egy hosszú munkanap után sokkal kényelmesebb lenne a kanapén pihengetni...