Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ha egy nő fut, a család is kedvet kap

Inspiráció

Futanet | Egy nő összetartja a családot, és bizony még a sporttal, a futással is meg tudja fertőzni a családtagokat.

A BSI felmérése szerint a futó édesanyák 70%-a sportol együtt a családtagjaival.

„Nem akartam formálni az alakomat. Nem akartam menő lenni. Nem akartam senkinek semmit bizonyítani. Csakis az járt a fejemben, hogy kisfiam miatt kell futnom. Az ő jövőjéért, azért, hogy a sport a mindennapjaink részévé váljon. Lássa, mozog és sportol az anyja, mert ez vidámság, boldogság, játék, élmény és egy teljesen természetes dolog” – írta bloggerünk, Baráth Krisztina az első bejegyzésében.

A rohanós hétköznapokban a nőknek a munka, a család és a háztartás mellett nem mindig egyszerű megoldani, hogy időt szakítsanak önmagukra, a sportolásra. A nehézségek ellenére mégis nagyon sokan megoldják, nem hiába mondják a nőkre, hogy szervezőzsenik. Van, aki a stressz legyőzése, más az egészsége megőrzése vagy az alakja formálása, esetleg a teljes „agykikapcsolás” , a szimplán egy örömteli élmény megélése céljából húz újra meg újra sportcipőt. Ahány ember, annyi motiváció. De a lényeg az, hogy elindulunk!

A BSI (Budapest Sportiroda) 2019-ben ismét futó nőket kérdezett meg a sportolási szokásaikról, többek között arról is, hogy a kérdőívet kitöltő édesanyák mennyi időt tudnak szánni a futásra.

 

Jó példát mutatni

A BSI idei felmérésén 3346 fő vett részt: 84% városban él, 64%-nak van gyermeke – közülük 95% sportol rendszeresen –, 81% dolgozik, 66% felsőfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagéletkor pedig 38 év. Leggyakoribb az évi átlag 4 futóversenyen való részvétel, de a kitöltők 8%-a évente akár 13 eseményre is kilátogat.

Manapság egy család életében különösen fontos szerepet kell(ene) kapnia az aktív közös időtöltésnek, hiszen rengeteg program és kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésére az együtt sportolni vágyó famíliáknak. A megkérdezettek 61%-a számolt be arról, hogy nem a szülei példáját követve kezdtek el sportolni, fontos azonban, hogy ők viszont már tudnak jó példát mutatni a családjuknak!

 

A gyermekesek fele heti 3-4 alkalommal sportol

„Úgy szoktam hívni, hogy időzsonglőrködés. Igyekszem úgy edzeni, hogy a családom ne észleljen semmit az egészből, tőlük nem szívesen veszek el időt a sportolásra. Ezért is szeretem a hajnalt, a reggelt. Délután, este már együtt van a család, sokkal nehezebb ilyenkor elindulni, és nem is szeretek. Igyekszem mindent előre megtervezni, megtalálni a kis időkapukat, amikor edzhetek” – mesélte nemrég a vele készült interjúnkban Pistyur-Kocsis Ágnes (@mamintitündér).

Biztos ti is sokszor hallottátok már a nem futó, nem sportoló ismerőseitek szájából az egyik leggyakoribb kifogást: „A gyerek, család mellett nincs időm sportolni”. Van, mikor valóban nagyon nehéz megszerezni azt a lopott fél-egy (vagy még több) órát, amikor egy édesanya futni mehet, de a BSI kérdőívének eredményéből az derül ki, hogy a kitöltők szerint a sportolás saját döntés, választás kérdése!

A megkérdezettek 64%-ának van legalább egy gyermeke. A BSI mintájában a kismamák/GYES-en/GYED-en lévők aránya 5%-volt. A gyermekesek 50%-a heti 3-4 alkalommal sportol, 21%-uk pedig 4-nél többször, míg majdnem ugyanennyien (24%) vannak, akik heti 1-2 alkalmat szánnak a mozgásra.

A szülői minta fontosságát jelzi, hogy az kérdőívet kitöltő édesanyák 70%-a szokott együtt sportolni családtagjaival. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés a családnak!

– Azért is emelem ki ezt a számot, mivel gyakran találkozom azzal a kifogással, hogy „Nekünk sosincs időnk egymásra”, vagy a már fentebb említett a „Gyerek mellett már nincs rá időm, energiám”. Fontosnak tartom azonban, hogy egy kis szervezéssel, akarattal ezek a nehézségek gyakran áthidalhatók – nyilatkozta dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus, a kutatás szakmai vezetője. – A szülők, amikor a gyermek sportol, maguk is megtehetik ugyanezt, így egyben példát is mutatnak az utódnak, nem csak elvárnak valamit tőle, amivel ők maguk nem tudnak esetleg azonosulni. A példamutatásnak hosszútávú hatása és haszna van. A gyerekesek 24%-a említette, hogy nem csak együtt sportolnak, de közösen indulnak valamelyik családtagjukkal futóversenyeken is, ahol a fiatal számára büszkeséget jelenthet a legyőzött távolság mellett a sportos szülő, valamint az önértékelését is növelheti a versenyen való részvétel.

Együtt a család

Aki rendszeresen fut, az pontosan tudja, hogy milyen érzés, amikor egyszer csak megjön a versenykedv, és az ember szeretné magát megmérettetni „hivatalosan” is. A BSI felméréséből az derül ki, hogy az anyukák 38%-a évente 1-3, míg 31%-a 4-7 futóeseményen vesz részt, 12%-a pedig több mint 13 alkalommal áll a startvonalhoz. Az anyukák kiemelkedően magas arányban szerepelnek a legtöbb eseményt látogatók között.

A sportolási gyakoriság mindig fontos kérdés egy ilyen kutatásban. Az eredmények azt mutatják, minél többet sportol valaki, annál gyakrabban áll rajtvonalhoz futóversenyen.

Együtt futni a gyermekeddel, a szüleiddel, a pároddal, a testvéreddel fontos és szép élmény, még akkor is, ha az ember éppen nem a legjobb formáját nyújtja. Hiszen a szeretteink mindig motiválni és inspirálni tudnak! A kitöltők több mint fele, 51%-a jelezte, hogy együtt szokott sportolni családja valamely tagjával. Ennek a heti 3-4-szer sportolók között a legmagasabb az aránya, a BSI mintájában: 25%.

A válaszadók 50%-a családja kíséretében áll a startvonalhoz. Köztük ismét a heti 3-4-szer sportolók vannak a legnagyobb arányban (17%).

„A lányom végig mellettem futott, alkalmazkodva az én tempómhoz, vigyázva rám. A férjem és a lányom párja időnként felbukkantak és szorgosan fotóztak minket, az ő lelkes buzdításuk is sok erőt adott!” – így emlékezett vissza olvasónk, Fekete Katalin az élete első futóversenyére, amelyet a lánya, Sára támogatásával teljesített.