Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Így lesz tuti befutó képed – nagyon csajos megközelítésben

Adunk pár tippet hozzá.

Teljesen rendben van az, ha a befutó fotódon szeretnél jól kinézni. Végül is ezt a képet fogod nézegetni, ezt mutatod majd meg az ismerőseidnek, mikor mesélni fogsz "A" futóversenyedről. Nekem van olyan befutó képem, amit jól elrejtettem a számítógépem legutolsó könyvtárába, és a mai napig inkább az érmet nézegetem, mint azt a bizonyos fotót. Biztosan te is jártál már így. Íme néhány tipp, hogy miként lehet szuper fotód a versenyen és a célban. Tippeket tőled is várunk!

1. LÁTSZÓDJÉK A RAJTSZÁMOD

Egyre több versenyen alkalmaznak profi fotós stábot, akik aztán a saját oldalukra töltik fel a rólad készített fotókat. A verseny után, a rajtszámod segítségével keresheted meg a rólad készült képeket. Éppen ezért azt javasolják a fotósok (és általában a versenyszabályzat is azt kéri), hogy a rajtszámodat mindig a mellkasodra v. előre, jól látható helyre tedd!  A hátadra, a combodra ne tedd, mert ott nem lehet jól látni a számodat, javasolják a futófotósok.

2. FUSS AZ ÓRA ALATT

A befutó kép akkor a legtutibb, ha a fejed felett látszódik az időeredményed. Éppen ezért igyekezz középen befuni. Nem jobb oldalt, nem bal oldalt, hanem középen!

3. CSAK EMELT FŐVEL

A befutó pillanatában sokan lecsapnak az órájukra, a fejüket lefelé billentik és máris el van szúrva a kép. A FutóFotó munkatársai azt javasolják, hogy  emelt fővel fuss be a célba. :)

4. KERÜLD A TÖMEGET (hm..)

Nagy eséllyel előfordulhat, hogy egyszerre többen értek a befutó szakaszhoz. Ha mindenképp szeretnéd, hogy legyen egy igazi befutó képed, akkor vagy sprintelj egy nagyot, hogy ne valaki mögött érj célba vagy marajd le egy picit. Így tuti látszódni fogsz a képen. A Vivicittán általában, a befutó mindkét oldalán szoktak lenni fotósok.

5. MOSOLYOGJ (vagy legalábbis próbálj úgy tenni :) )

Lehet, hogy nagyon nehéz volt célba érni, de hidd el, hogy egy mosolygós befutóképet sokkal szívesebben osztasz meg az ismerőseiddel. Persze van az a pillanat, amikor az emberből erős érzelmek törnek ki és grimaszol vagy kiált egy óriásit örömében. Döntsd el, hogy számodra ez vállalható vagy sem. (Nekem nem jött be..., ott akkor igen, de a fotón utólag visszanézve, ... hát nem volt az igazi... ).

6. TERVEZD MEG A BEFUTÓ PILLANATÁT

Kicsit mesterségesnek hathat a következő javaslat, amit olvastam a runnig.about oldalán, de talán megfontolandó. Érdemes eltervezni, hogy mit teszel majd a célban. Van aki szeret ugrani egyet, más csak mosolyogva befut, még vannak akik a két kezüket a levegőbe emelve vagy a levegőbe csapva szeretnek célba érni. Lehet, hogy most teátrálisnak tűnik az ötlet, de lehet benne valami. Akármilyen idiótán hangzik mindez most így olvasva, az elkészült fotón mégis jól mutatnak ezek a pillanatok.

7. FOGADD EL, HOGY EGY FUTÓVERSENY BEFUTÓJÁBAN ÚGY NÉZEL MAJD KI, MINT EGY FUTÓ

Nőknél gyakori "probléma", hogy szégyenkeznek, miután meglátják a befutó képüket. "Atya ég, hogy néz ki a hajam, milyen csapzott vagyok" - mondják. Nincs abban semmi rossz, ha látni lehet a munkát a fotón. Barátkozz meg a gondolattal, hogy biztosan másként fogsz kinézni, mint amikor esküvőre mész. Ugyanakkor gondold át, hogy milyen futós frizura az, amiben jól érzed magad, amiben szépnek találod magad. Ma már van sok szép hajpánt, sapik, kendők, de egy klassz copf, egy jó fonás is csinossá tud tenni.

8. RUHÁZAT

Ha igazán vékony vagy, akkor te szinte minden színt viselhetsz.  Ha egy picit erősebb az alkatod, akkor gondolt át, hogy milyen színekben futsz. A világos színek, a kék a zöld, a lila erősítenek. A sötétebb árnyalatok vékonyabb hatást keltenek a képeken. Persze ezeket a sorokat az érti, aki érintett a dologban.:) Érdemes átgondolni a cipő, a nadrág és a felső viszonyát. Papagáj színekben nem biztos, hogy azt a hatást éred el, amit szeretnél. Viselj sport melltartót, hidd el jobban tart majd mindenhol. Szóval a kényelem és a funkcionalitás mellett érdemes ezt is átgondolni. Én a befutóképeim megtekintése után döntöttem el, hogy alulra csakis feketét fogok felvenni.

 

9. FUSS TEMPÓSAN, HA FOTÓST LÁTSZ

Minél tempósabban futsz, annál tónusosabbak lesznek az izmaid a fotón. Ha hosszú a hajad, gyönyörűen lobog majd utánad. És egyáltalán, mennyire jól néz ki a lendületes futómozgás! Ez a tanács a leghiúbbaknak szól, de ami tény, az tény.

10. FIGYELD A FOTÓST ÚTKÖZBEN ÉS HELYEZKEDJ

Ha szeretnéd, hogy útközben is készítsenek rólad fotókat, akkor figyeld őket. A legprofibb versenyek leírásában már azt is közlik, hogy az útvonal mely pontjain lesz fotós. Így előre készülhetsz a nagy jelenetre.

11. TALÁLD KI A FRIZURÁD

Ez egyrészt kényelmi szempontból is fontos, másrészt azért, mert nem mindegy, hogy mennyire leszel csapzott a fotón. Ez nagyon ostobának tűnhet, de nem fogod örömmel nézegetni a fotódat, ha nem leszel elégedett a látottakkal.

12. GONDOLD MEG A NAPSZEMÜVEGET ÉS A BASEBALL SAPKÁT

Napszemüvegben és sapkában, egészen biztosan nem fogsz látszódni. Persze ha őrült meleg van, akár mind a kettőre szükség lehet. Dönts te!

13. SMINK?

Tény, hogy a fotón sokkal jobban látható a szemed, ha az kap egy pici sminket. Vannak kimondottan sportolás közben is használható make-up-ok. Én magam is ismerek olyan futónőket, akik rendszeresen sminkelik magukat a versenyen. Az biztos, hogy sminkben sokkal mutatósabb leszel a fotón, ugyanakkor az meg nagyon idétlen, ha valaki fülig elkent rúzsfoltokkal fut be. Ilyet is láttam már. Legyen ez megint egyéni ízlés kérdése, hogy ki mire szavaz. Csak olyan sminket használj, amit edzés közben már teszteltél. Kár lenne bohócként befutni. Gondold át! Ha pedig hülyeségnek és nagyon mancisnak  tartod az itt olvasottakat, akkor pedig fuss úgy, ahogyan jólesik! Jó versenyzést! :) Jó futást! Györgyi