Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Téged mi zavar a téli futásban? 6 probléma – 6 megoldás

Akadhatnak kényelmetlenségek a téli futásoknál, de egy kis odafigyeléssel ezeket el tudod kerülni

Didergés, hideg, hó, sár... kinek van kedve ilyenkor kint futni?

Ha szeretsz futni, semmi sincs, ami megállíthat, hogy kilépj az ajtón, és futni indulj – kivéve a hideg téli időt. Orrfolyás, a lábujjak zsibbadása, az ízületekben érzett folyamatos merevség... Te hogyan küzdesz meg az időjárás viszontagságaival a hideg téli napokon? Kövesd a lenti tippeket, hogy komfortosabb élmény legyen a téli futás.

 

 

1. panasz: Több réteg ruhában kell elindulni futni, mert nagyon hideg van, de aztán hamar meleged lesz, és izzadni kezdesz

Az ok: Nem mindig sikerül eltalálni, hogy pontosan hány réteg ruha az elég, egy téli futás alkalmával. Aki hidegben indult már futni az tudja, hogy a futás elején egy kis borzongás, a picit fázom érzésén át kell esni. Amint elkezdesz mozogni, a testhőmérsékleted megnövekszik és izzadni kezdesz, ha túl sok a réteg akkor pedig szabályszerűen ömleni fog rólad az izzadtság. Meghatározza a megfelelő öltözködést a hőérzet mellett az is, hogy hol tervezed a futást egy adott napon. Lehet, hogy egy réteggel kevesebb is elég, ha szélvédett helyen futsz, mintha egy szeles útvonalat választasz. Ugyanígy, az sem mindegy, hogy síkon vagy emelkedőn futsz a hideg napokon.

A megoldás: Mindig vedd számításba, hogy merre tervezel futni. Ha alacsony kint a hőmérséklet, de nagyon napos az idő, akkor viselj egy réteggel kevesebbet. Ha este futsz, akkor egy plusz réteg hosszú ujjú jól jöhet ahhoz képest, amit napközben vettél volna magadra. Ha teheted, még a lakásban melegíts be, hogy beindítsd a vérkeringést, majd kapd magadra a legfelső réteget. Így kevésbé fogod érezni a hideget.

 

2. panasz: Nehéz hidegben komfortosan lélegezni

Az ok:  Hidegben csöpög az orrunk még egy könnyebb tempónál is, ezért egyre több levegőre van szükségünk. Ilyenkor következik az, hogy a szánkon keresztül is elkezdünk lélegezni, ami azt eredményezi, hogy a hideg levegő közvetlenül áramlik a tüdőbe. Ha valóban légszomjad van a téli futások alkalmával, akkor tanácsos orvossal konzultálnod erről, mivel ez jelezhet mozgás által kiváltott asztmát is – írja Dr. Alan Cohen fül-orr-gégész a dailyburn oldalán. Ebben az esetben inhalálóra lehet szükség. Amennyiben nincs asztmád, jobb, ha az orrodon keresztül lélegzel, így a beáramló levegőnek több ideje van melegedni. 

A megoldás: Próbálj az orrodon keresztül lélegezni, amikor csak tudsz. Még ha símaszkot is viselsz, akkor sem melegszik fel kellően a szájon át vett levegő. Az orvos szerint embere válogatja, hogy ki mennyire érzékeny a hideg levegőre. „Egyeseseknek nem számít, míg mások érzékenyebbek, és kellemetlenül szorítja a hideg levegő a mellkasukat" – magyarázza Dr. Alan Cohen. Amennyiben küzdesz a komfortos levegővétellel a hidegben, konzultálj orvossal.

 

 

3. panasz: Úgy fázik a füled, hogy már fáj

Az ok: A fülek, az ujjakhoz hasonlóan vékony porcokból állnak, ami miatt nagyon érzékenyek a hidegre. „Mindenféle fájdalomérzés egyfajta automatikus védekező mechanizmus a szervezet részéről" – mondja Dr. Cohen.

A megoldás: Ha nem szereted a sapkát vagy símaszkot viselsz, mert túlmelegedsz (ami nem is csoda, hiszen a hőleadás legnagyobb részben a fejtetőn keresztül történik), akkor az orvos szerint érdemes a fület, de a fejtetőt nem takaró szélesebb homlok és fejpántot, esetleg fülmelegítőt vagy csősálat viselni a fül melegítésére.

 

4. panasz: A lábujjaid teljesen elzsibbadnak a hidegben

Az ok: Sajnos a hideg időnek van egy olyan szervezetre gyakorolt hatása, hogy egyes testrészek elkezdhetnek zsibbadni egy bizonyos idő után. Ez annak köszönhető, hogy a véráramlás nem megfelelő a végtagokban, különösen a kéz- és a lábfejfejekben. Ugyanakkor a túl szorosra kötött vagy túl kicsit cipő is okozhat zsibbadást.

A megoldás: Kerüld az olyan zoknikat, ahol a lábujjakat külön-külön kell bedugni, az ilyen zoknikban még inkább korlátozva van a megfelelő vérkeringés. Ehelyett inkább vegyél fel több réteget hagyományos zokniból. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor indokolt lehet a síelésnél használt lábmelegítő tapasz használata is. 

 

5. panasz: Folyamatosan folyik az orrod

Az ok: „Minden alkalommal, amikor levegőt szívsz be, az orrod feladata megszűrni, melegíteni, nedvesíteni a levegőt, igazodva a test hőmérsékletéhez, mielőtt az a tüdődhöz érne. Mindezt a másodperc töredéke alatt” – mondja Dr. Cohen. Télen különösen nehéz dolga van az orrnak, hogy elvégezze ezt a feladatát. A téli levegő extrém száraz, és erre az orr túlhidratálással reagál, ez okozza az orr csöpögését" – folytatja a szakértő.

A megoldás: Míg van néhány spray, amely lelassítja az orrfolyást, ezek a készítmények nem ajánlottak az ilyen szituációkban (ezeket inkább allergiára fejlesztették ki). A legjobb dolog amit tehetsz, hogy zsebkendőt viszel magaddal, és türelemmel törölgeted az orrodat. Dr. Cohen továbbá azt is javasolja, hogy érdemes vazelines krémmel bekenni az orr környékét, mert a folyamatos orrtörlés miatt kidörzsölheted a bőrt.

 

6. panasz: Az ízületeid annyira merevek, hogy az már kényelmetlenné teszi a futást

Az ok: A hideg téli időben a szervezet lassabb tempóra kapcsol, így alkalmazkodva a körülményekhez. A mozgás nem megy olyan olajozottan és hatékonyan mint melegebb időben, az ízületek merevebbek, ez a szervezet természetes reakciója.

A megoldás: Adj több időt a testednek felkészülni az edzésre, mielőtt elindulsz futni. Melegítsd be az izmokat akár hengerezéssel, akár rövid sétával a futás elején vagy gimnasztikával még bent a lakásban, mozgasd át az ízületeket, hogy felkészültek legyenek a futásra. Télen tényleg tartsd be a 10-15 peres bemelegítést, még akkor is, ha unalmas és időpazarlásnak tűnik, mert így tudod megelőzni a sérüléseket. 

 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: dailyburn.com