Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 nap, 7 maraton, 7 földrészen - megdőlt a női pályacsúcs a World Marathon Challenge futóversenyen

World Marathon Challenge Facebook oldal | 2019. január 31-én futották az első maratont a versenyzők a Déli-sarkon. A fotón a verseny női győztese és az új női versenycsúcs tartó, Susannah Gill.

Őrült futóknak, őrült futóversenyt.

Susannah Gill egy teljesen átlagos, hétköznapi futócsaj, aki 10 évvel ezelőtt azért kezdett el futni, hogy jó kondiba kerüljön és lefussa a London Marathon-t. Ha futsz, akkor te is hallhattál már őrültebbnél őrültebb futóversenyekről. Ezek sorába remekül illeszkedik a World Marathon Challenge, vagyis a 777 versenyként emlegetett kihívás.

A verseny lényege, hogy 7 nap alatt, 7 kontinensen, 7 maratont kell futni az indulóknak. Mivel a verseny elég komoly logisztikai szervezést igényel, a nevezési díj igen borsos, 36 000 euró, ami tartalmazza a bérelt repülő költségeit, hiszen a versenyzőket kontinensről kontinensre szállítják, valamint a kaját és minden logisztikai költséget.

 

A maratont a Déli-sarkon kezdik a versenyzők, majd következik Cape Town, Perth, Dubai, Madrid, Santiago és Miami. Nos, a február első hetében zajló versenyen Susannah is elindult és az összesített női eredménylistán új rekordot állított fel. Átlagosan 3 óra 28 perces maratonokat futott a 7 nap alatt. Összesen 24 óra 19 perc alatt teljesítette a 7 versenyt, ezzel pedig 3 órával jobban futott, mint a korábbi női legjobb.

A versenyt nem csak a sorozatterhelés, az utazás és az időeltolódás nehezíti meg, de például az első két napon 70 Celsius fokos különbséget kellett kezelnie a versenyzők szervezetének. A Déli-sarkon -35 fokban futottak, majd másnap Cape Town-ban +35 fokban indultak neki az újabb maratoni versenynek az indulók.

“Őrült dolognak tűnt ez a verseny, de pont ezért akartam indulni rajta” – mondta a brit lány.

 
World Marathon Challenge
|
Susannah átlagosan 3 óra 28 perces maratonokat futott a 7 nap alatt.

A szervezők felhívják a figyelmet a versenyszabályzatban, hogy az indulóknak kiváló egészségi állapotban kell lenniük, hogy képesek legyenek a verseny teljesítésére. A kihívás nehézsége, és talán a súlyos nevezési díjnak is köszönhetően, eddig csak 200 ember teljesítette a World Marathon Challenge versenyt, mióta Sir Ranulph Fiennes 2003-ban először teljesítette a feladatot.

Susannah azt mondta, hogy a frissítés okozta a legnagyobb odafigyelést, hiszen napi 4-5000 kalóriát égetett el. A sok utazás és logisztikázás közben nagyon oda kellett figyelnie, hogy elfogyassza a visszatöltéshez szükséges kalóriákat, aminek részét képezte nála a mogyoróvaj, a csoki és a chips (ezek után mondja valaki, hogy nem éri meg hosszúkat futni).  

Gill második helyen ért be a Déli-sark maratonon, ideje 3 óra 53 perc 55 másodperc volt, ám az összes többi maratont megnyerte. A leggyorsabb maratonja 3 óra 11 perc 49 másodperc volt Madridban.

Susannah 2008-óta, amikor is elkezdte a futást, 45 maratont teljesített, PB-je 2 óra 58 perc. “Kissé antiszociálissá váltam a felkészülés során” – mondta a lány. “Komolyan felkészültem, munka után rendre mentem edzeni, a hétvégéim a hosszú futásokról szóltak. Szombaton három órás futás, vasárnap 4 órás vagy épp egy maratoni verseny. A családom nem sokat látott.” – mesélte a Guardian újságírójának a futó.

A 2019-es versenyt 23 férfi és 13 női futó teljesítette.

 

A cikkhez felhasznált források: 
Seven marathons in seven days: British runner sets time record - guardian.com
worldmarathonchallenge.com