Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futás a kemény téli hidegben

Mire érdemes figyelni?

Sokan szeretik, vannak akik ki nem állhatják, és vannak, akik bizonytalanok a téli futással kapcsolatban, hóban, hidegben. Állandó kérdés, hogy lehet-e futni télen? Ha igen, hány fokig és miben? Természetesen lehet, de vannak olyan szabályok, melyeket fontos betartani, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket és a meghűlést. Téli futós tippjeink következnek. 

 

1. Öltözz rétegesen! Az öltözék a legfontosabb a téli futások idején 

Teljesen egyéni a hőérzetünk, így magadnak kell kitapasztalni, hogy neked mi válik be leginkább, de fontos, hogy télen rétegesen öltözz.

Ezt viseld!

Enyhébb téli napokon: technikai felsőrész/aláöltöző, mely elvezeti az izzadtságot, vastagabb futó felső, futómellény vagy futókabát, sapka, vékony sál, kesztyű, téli futónadrág vagy két rétegben vékony futónadrág, vastag és hosszú szárú futózokni

Erős mínuszokban: technikai aláöltöző (alsó és felső), meleg futófelső, meleg futókabát, símaszk, sapka, polár sál melyet a szád elé húzhatsz, kesztyű, téli futónadrág vagy ha nagyon hideg van, akkor belül bolyhos, de rugalmas túranadrág, vastag és hosszú szárú futózokni (akár duplán). Minél kisebb felületen érintkezzen a bőröd a hideg levegővel.

Szél van? Húzz szélnadrágot a téli futónadrág fölé. Vegyél fel szélmellényt vagy szélkabátot, és viselj szélálló kesztyűt. A szél jó pár fokkal csökkenti a hőérzetet. 

Nagyon süt a nap? Viselj napszemüveget!

Extra kiegészítők: Van, aki szeret derékmelegítőt viselni a hidegben. Aztán lehet kapni ma már szélálló vagy technikai alsót, ami szintén javítja a hőérzetet.

Hány fok alatt veszélyes a szabadtéri futás?

Az American College of Sports és a kutatásban használt egyéb források szerint, -18 fokig nem rejt magában veszélyt a szabadtéri sportolás, ha körültekintőek vagyunk. Természetesen vannak olyan krónikus betegségek, melyek mellett a  mínuszokban ellenjavalt a szabadtéri sport.

Az orr, ujjak, fül és lábujjak a legérzékenyebb testrészek. A zsibbadás, elfehéredés, kékes bőrszín fagyási sérülésekre utalhatnak. Öltözködj az időjárásnak megfelelően, és ne extrém hidegben tervezz hosszú futásokat. Emellett próbálj meg a nap legmelegebb óráiban futni.


2. Mindig legyen nálad feltöltött mobiltelefon

Ha esetleg megsérülsz, és nem tudsz tovább futni, akkor fontos, hogy értesíteni tudj valakit. Mindig legyen nálad feltöltött mobil! 

 

3. Legyél stabil

A téli futó útvonalak havasak, jegesek, csúszósak lehetnek. Érdemes mélyebb bordázatú cipőben futni a havas utakon. Télen általában a terepfutócipők tökéletes megoldást jelentenek. Ha jeges, csúszós úton tudsz csak futni, akkor érdemes cipőre rögzíthető csúszásgátlót felvenned. Vannak kimondottan jeges terepre való, szegecses talpú futócipők is, bár ilyen extrém körülmények tartósan nem jellemzőek idehaza, ezért megfontolandó a szegecses terepcipő vásárlása.

De ha kint mégis rendkívül jeges, csúszós körülmények vannak, akkor inkább maradj a benti keresztedzésnél (erősítés, jóga, nyújtás stb.). Nincs az a futás, ami megéri, hogy összetörd magad. Fontos, hogy józanul dönts, ha extrém helyzet adódik télen, és ne a kihagyott edzés által keltett lelkifurdalás miatt indulj futni.

 

4. Viselj meleg futócipőt

Hidegben, télen, nyirkos időben, viselj Gore-texes futócipőt, de legalábbis olyat, amelyikben melegen tudod tartani a lábad, legalább egy rövidebb futás erejéig. 

 

5. Most ne rohanj!

Ha gyorsan futunk, kapkodjuk a levegőt. Nem érdemes összeszedni egy torok- vagy tüdőgyulladást csak azért, mert a mínuszokban szeretnél tempósan futni. A téli futások leginkább alapozó, kellemes tempóban zajlanak. 

 

6. Fuss az otthonodhoz közel

Ha most van az első téli futószezonod, akkor érdemes az otthonodhoz közeli utcákban futnod. Még csak most gyűjtöd a tapasztalatokat. Ha úgy érzed, hogy nem jól öltöztél fel, vagy adódik valamilyen kellemetlenség, gyorsan haza tudsz futni.

 

7. A futás előtti bemelegítést végezd el otthon

Ha otthonról indulsz, akkor a bemelegítést akár az előszobában vagy a lépcsőházban is megcsinálhatod. Ha erre nincs lehetőséged, akkor kezdj nagyon lassú 10-15 perces bemelegítő futással, mielőtt felvennéd az utazósebességet. 

 

8. Figyeld a pulzusod

Mint ahogyan a nagy meleg, úgy az extrém hideg is hatással lehet a légzésedre, ezáltal a pulzusodra is. Nagy hidegben elsősorban a pulzusodra figyelve fuss, kellemes alapozó tempóban

 

9. Fuss rövidebbet

Extrém hidegben inkább fuss rövidebbet. Normál téli napokon nyugodtan haladj a megszokott ritmusban.

 

10. Folyadék

Ha nincs olyan nagy hideg, akkor bátran indulj el hosszabb futásokra is, de ne feledd a folyadékot! Tervezd meg, hogy hol tudsz inni, vagy vigyél magaddal olyan zsákot vagy kulacsot, amiben nem hűl ki az italod. A futásod végén otthon vagy az autóban várjon meleg ital.

 

11. Hazaérve minél hamarabb szabadulj meg a nyirkos ruhától

Amint beértél a lakásba, irány a fürdőszoba! Kapd le a ruháidat és vegyél egy kellemes meleg fürdőt.

 

 

Hidegallergia

A hidegallergia fizikailag kiváltott allergia. A bőrt hideg éri, és rövid időn belül viszkető hólyagok jelennek meg az adott testrészen. A bőr kipirosodik, ég, gyakran viszket. Emellett a bőr alsó rétegében duzzadt csomók, úgynevezett angioödémák jelentkeznek. Többnyire a kezet és az arcot érinti, beleértve a száj és torok nyálkahártyáját is. A hideg levegő, a víz, a hideg tárgyak, a fagylalt, a hideg ételek és italok, akárcsak az elpárologtatott verejték és a testhőmérséklet is kiválthatja a hirtelen csalánkiütést. Általában fiatal nőket érint ez az allergia típus, sokszor fertőző betegségek kísérőjeként jelentkezik. Akit a hidegallergia érint, azoknak a téli hidegben nem javasolt a futás. (forrás: webbeteg.hu)