Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Lépésről lépésre: Mi történik a teljesítménydiagnosztikán?

Már egy teljesen kezdő futónak is érdemes a teljesítménydiagnosztikán részt venni

Az amatőr futóknak is nagyon hasznos!

Röviden és tömören: a teljesítménydiagnosztika (TD) célja az aktuális edzettségi állapot felmérése és számszerűsítése. A TD tulajdonképpen egy iránytű, megmutatja, hogy mik az erősségeid, és mik azok a területek, amiket érdemes fejleszteni. De mi is történik pontosan egy ilyen felmérésen?

 

Antropometria, vagyis testösszetétel-mérés

Az antropometria, vagyis a testösszetétel-vizsgálat során a magasságot, testsúlyt és testösszetételt határozzák meg. Ez utóbbit általában kétféle módszerrel vizsgálják: orvosi mérleggel és kaliperrel történik az úgynevezett bőrredőmérés.

 

Nyugalmi mérés

A nyugalmi mérés során egyrészt a nyugalmi pulzusodat határozzák meg, másrészt pedig a vegetatív idegrendszered működését (pulzusvariabilitás) figyelik. E két információból arra is lehet következtetni, hogy a sportoló mennyire pihent, stresszes, esetleg túledzett.

 

Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)

Következő lépés a légzésfunkciós vizsgálat. Elsőként vitálkapacitást (VC-tüdőkapacitás) mérnek, aztán az erőltetett kilégzést (FVC) vizsgálják, melynek célja, hogy kiderüljön, hogy a tüdőkapacitásod hány százalékát tudod használni.

 

Terhelés: lépcsőteszt kerékpár vagy futó ergométeren

Az állapotfelmérés legfontosabb fázisa, maga a terhelés, amikor is el kell menned a maxig. Ki kell hajtanod magad akár a görgőn, akár a futópadon ahhoz, hogy a pulzuszónáidat meg tudják határozni.

A teszt 3 perces lépcsőkben történik, fokozódó terhelés mellett. A mérés során minden lépcső után egy csepp fülből vett vérből állapítják meg az aktuális laktátértékét, vagyis azt, hogy mennyi tejsav van a vérben. Ebből lehet majd a küszöböket és az intenzitási zónákat megállapítani.

A felmérésnek akkor van vége, amikor már nem tudsz gyorsabban futni vagy magasabb watton tekerni. Magyarul: egy TD vége fájdalmas. Ha nem az, akkor nem jól csináltad.

 

Restitúció (pulzusmegnyugvás)

Ha vége a terhelésnek, akkor következik egy 5 perces nyugalmi mérés. Ez alatt azt figyelik, hogy a pulzusod milyen gyorsan áll helyre.

 

Kiértékelés

A TD legértékesebb része a szakember, aki kiértékeli a jegyzőkönyvedet. Részletesen elmagyarázza a kapott értékek jelentését és a köztük lévő összefüggést, valamint arra is javaslatot tesz, hogy milyen típusú edzéseket érdemes végezned ahhoz, hogy fejlődj. Így nem csak egy PDF doksit kapsz a kezedbe érthetetlen grafikonokkal, hanem nagyon értékes információt.