Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 dolog, amire érdemes figyelni, ha gyaloglással szeretnél fogyni

Istock | Ha nem szeretsz futni, vagy egyéb okok miatt nem futhatsz, a gyaloglás még mindig egy lehetőség. Nem is hinnéd, hogy milyen kemény sport!

Sétálj hatékonyan!

Ha még nem tudsz – vagy egyáltalán nem is szeretnél – futni, de a rendszeres testmozgás és a fogyás érdekében szívesen végeznél gyaloglóedzéseket, akkor az alábbi tényezőket érdemes szem előtt tartanod.

Ahogy a kutatások is bizonyítják, napi 10 ezer lépés rendkívül pozitív hatást gyakorol mind a fizikai, mind a mentális állapotunkra. Ahhoz azonban, hogy a gyaloglóedzések a fogyás szempontjából is hatékonyak legyenek, ajánlott odafigyelni az alábbiakra.

 

 1. Használj lépésszámlálót!

  Ha most kezded a gyaloglóedzéseket, nincs szükséged még komolyabb sportórára vagy más hiper-szuper technikai felszerelésre. Egy lépésszámláló vagy egy lépésszámláló alkalmazás teljesen megfelelő. Először is mérd le, hogy hány lépésnél tartasz most egy átlagos, tipikus napon. Aztán tűzd ki magad elé azt a célt, hogy minden nap 2000 lépéssel emeled a tétet. Napközben rendszeresen csekkold az alkalmazást, és ha le lennél maradva a kitűzött céltól, keresd azokat az helyzeteket, ahol lehetőséged van lépéseket gyűjteni.
  Ne feledd, hogy a napi 10 ezer lépés csak egy irányszám. Ha már eddig is megtettél nagyjából ennyit, akkor a cél (azaz a fogyás) érdekében emeld néhány alkalmanként 2000-rel a lépésszámot.


 2. Győzd le a kifogásokat!

  Ezernyi kifogást lehet találni, hogy az adott napon miért hagyjuk ki a gyaloglást vagy úgy általában a testmozgást. Ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, le kell győznöd azokat a kifogásokat, amelyek eddig az utadban álltak, hogy aktívabb életet élj.
  Vezess edzésnaplót (jelen esetben gyaloglásnaplót), és minden nap jegyezd fel – őszintén! –, hogy mennyi testmozgást végeztél. Ez segíthet abban, hogy tisztában lásd, mely napokon milyen kifogás zavart be a rendszerbe, így tudatosabban fel tudod venni ellene a harcot.


 3. Ne használd arra a sétát, hogy többet ehess!

  A gyaloglóedzéssel fogyhatsz, zsírt égethetsz, de a súlyvesztés akkor fog beindulni, ha a táplálkozásodat is a megreformálod. Azaz hiába gyalogolsz naponta 10 ezer lépést vagy még többet, ha utána a testmozgásra hivatkozva „bűnözöl”, és a gyaloglásra hivatkozva, „Mert megérdemlem!” felkiáltással a kelleténél magasabb kalóriabevitelt eszközölsz. Ahogy az edzéseidről, úgy a táplálkozásodról is érdemes naplót vezetned, és az egészséges, tartós fogyás érdekében, a személyre szabott étrend összeállításához érdemes dietetikushoz, táplálkozástudományi szakemberhez fordulnod.

 4. Nem baj, ha lihegsz!

  Sőt! A tempós gyaloglás fejlesztheti az állóképességet. Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk: az élénk gyaloglás végrehajtása közben a pulzus megemelkedik közepes zónába, ami a maximális pulzus 70%-80%-át jelenti. Ebben a tempóban tudsz még beszélni, de nem egész mondatokban. Azaz kicsit sem baj, ha lihegsz, ez csak azt mutatja, hogy az adott szakaszon magasabb az intenzitás, ezáltal fejlődik az állóképességed.

 5. Legyen változatos a gyalogló-edzésterved!

  Ha minden egyes napon ugyanolyan tempóban, ugyanannyit gyalogolsz, állandóan síkon, egy idő után nem fogsz fejlődni. Váltogasd az intenzitást, a szintet; legyenek kimerítőbb gyaloglások, könnyebb gyaloglások. Ehhez a fent említett cikkünkben, valamint a gyalogló programunkban is találsz egy kis útmutatást.


 6. Jöhetnek a szintek!

  A lépcsők, a dombok, az emelkedős-lejtős utcák mind-mind a javadat szolgálják, hiszen, ahogy már írtuk is, az emelkedők teljesítése során megemelkedik a pulzusszám, változik az intenzitás, ezáltal pedig fejlődik az állóképességed. Persze egy meredekebb utcát vagy dombot megmászni nem könnyű, de lebegjen szemed előtt a célod! Valamit valamiért, ugye.

 7. Állj fel!

  Ha ülőmunkát végzel, függetlenül a gyaloglóedzéseidtől, a hétköznapokban ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy rendszeres időközönként felállj, átmozgasd a tagjaidat. Ha ez csak egy 10 perces séta ebédszünetben az épület körül, vagy óránként 5 perc könnyű nyújtás, esetleg némi gimnasztika, az is szuper – csak az a lényeg, hogy mozogj egy kicsit! Az inaktív, ülő életmódnak sajnos nagyon sok negatív hatása van a szervezetre nézve (a kutatások szerint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és persze az elhízás kialakulásához), éppen ezért fontos törekedni arra, hogy amikor csak alkalmunk nyílik rá, felálljunk a székből.

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: verywellfit.com