Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Távról távra: mi az átlagos futósebesség?

jacoblund | Léteznek olyan tudományos elméletek, melyek szerint az emberi test kár 50-65 km/órás végsebességre is képes lenne

Futás a számok tükrében.

Te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon milyen gyorsan képes futni az ember? Nem vagy egyedül! Főleg akkor kezdünk el morfondírozni az emberi teljesítőképesség határain, amikor szembe jön velünk például Usain Bolt elképesztő 9,58 másodperces rekordja 100 méteren vagy Eliud Kipchoge fantasztikus 2:01:39-es világcsúcsa (meg a nem hivatalos 1:59:40-es ideje) a maratoni távon.

Ezek a teljesítmények persze közel sem átlagosak. Egy olimpikon talán képes arra, hogy 32 km/órás sebességgel repesszen, de mi a helyzet velünk, hétköznapi halandókkal, akik nem rendelkeznek egy bajnok képességeivel, edzésmennyiségével és genetikai adottságaival?

 

Átlagsebesség távról távra

Az átlagos emberi futósebesség talán meglepetésként fog hatni. Az biztos, hogy egészen pontos adatok nincsenek, több különféle statisztikából lehet kiindulni, hogy megbecsülhessük egy-egy távra az átlagos időeredményeket, és ez alapján az átlagos sebességet. A RunRepeatnek van egy gigantikus méretű adatbázisa, amely több mint 34 millió versenyeredményen alapszik. Ez alapján meg lehet határozni, hogy átlagosan mennyi idő alatt teljesítik az adott távot, és ez tempóban meg sebességben mit jelent.

5 km: 35 perc

(tempó: 7:00, sebesség: 8,57 km/óra)

10 km: 1 óra 2 perc

(tempó: 6:12, sebesség: 9,68 km/óra)

Félmaraton: 2 óra 14 perc

(tempó: 6:21, sebesség: 9,45 km/óra)

Maraton: 4 óra 26 perc

(tempó: 6:18, sebesség: 9,52 km/óra)

Egy másik, tízezer versenyeredményen alapuló adatsor szerint 5 km-en az átlagtempó 7:19. Ez azt jelenti, hogy a teljes táv ebben az átlagtempóban 36 perc 35 másodperc alatt tehető meg, amely közelít az előbb említett, RunRepeat-es számhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a fent említett adatok versenyeredményekből származnak, és csak azért, mert egy futó versenyen fut, még nem biztos, hogy olyan gyorsan fut, ahogy csak tud. Talán örömfutásként éli meg, talán egy barátját támogatja és az ő tempójában halad, vagy egyszerűen edzőversenyként tekint az adott megmérettetésre, és nem az a célja, hogy mindent kifusson magából. Mindezt azért lényeges kihangsúlyozni, hogy lássuk: erősen becsült értékekről van szó.

 

Mire lehet képes az ember?

Nos, ez megint egy olyan terület, ahol csak a tudósok által felállított elméletekre építkezhetünk. Ezek tehát spekulációk. Ha Usain Bolt eredményéből indulunk ki, akkor kimondható, hogy jelen állás szerint az ő 44,72 km/órás végsebessége a leggyorsabb sebesség, amivel az ember futni tud (és ha már ismét megemlítjük a 100 méteres síkfutás világcsúcsát, a jamaicai futó átlagsebessége a teljes távon 37,58 km/óra volt).

Vannak tudósok, akik úgy gondolják, hogy az ember képes lenne akár 50-65 km/órás sebességre is – legalábbis egy számítógépes modellezés alapján (ezt a tanulmányt ide kattintva olvashatja el, akit mélyebben érdekel a téma). Ezek a modellek viszont teljes mértékben elméleti jellegűek, úgyhogy egyelőre maradjunk Bolt majdnem 45 km/órás végsebességénél, ami – lássuk be – iszonyúan gyors.

És a lezárásképp a slusszpoén: japán tudósok a vizsgálataik alapján úgy vélik, hogy az ember a lehető leggyorsabb sebességét négykézláb való futással tudná elérni a jövőben.

Tudjuk, ez tudomány, és nem illik megmosolyogni, de azért mi inkább maradnánk a „jó öreg” két lábon való futásnál...

 

Ha fejleszteni szeretnéd a futótempód, Jakus Béla futóedző szakértőnk cikkéből megismerheted a gyorsítóedzések különböző fajtáit:

 

A cikkhez felhasznált források: runrepeat.com, verywellfit.com