Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Meghökkentő statisztikák a London Marathonról

virginmoneylondonmarathon.com | Igaza van azoknak, akik azért kezdenek futni, mert szeretnek enni. Egy maraton teljesítője 10,2 darab hamburgernek megfelelő energiát éget el a 42,192 méter teljesítése alatt.

2340 kádnyi izzadtság?!

Futószámtan a szigetországból: Vajon mennyivel csökken – ideiglenesen – egy futó magassága, miközben teljesíti a maratont? És hány hamburgernek felel meg a verseny közben elégetett átlagos kalóriamennyiség? A BBC Sport Get Inspired érdekes, sőt furcsa eredményekkel járó számításokat végzett a vasárnapi London Marathon alkalmából.

 

Kalóriakörkép

Átlagban (!) egy futó annyi energiát éget el a 42 km során, mint amennyit 10,2 db gyorséttermi hamburger* tartalmaz: azaz összesen 2600 kcal-t!

 

Izzadtságban fürödve

A 2018-as London Marathon minden résztvevőjének a verseny alatt kiizzadt verejtékmennyiségének összessége teljesen megtöltene 2340 db kádat.

 

Energiafelhasználás

Egy maratonista annyi energiát éget el futás során, amennyi elég lenne egy okostelefon feltöltéséhez 1 éven keresztül!

Mintha kisebb lennél...

A maraton során egy futó átlagban 1,25 cm-t veszít a testmagasságából, mert a csigolyák közötti porckorongok a több órányi futásból adódó ritmusos becsapódások miatt kissé veszítenek térfogatukból. A tavalyi londoni maraton résztvevőinek teljes magasságvesztése annyi, mintha 4 db Big Bent egymás tetejére állítanánk! (A Westminster-palota legendás óratornyának magassága 96 méter.) Nem kell aggódni, a magasságvesztés csak ideiglenes, 24 óra múlva a porckorongok ismét megtelnek folyadékkal.

 

Sorozatmaraton

A 2018-as verseny indulóinak összideje: 194 713 óra – ezen idő alatt 2802-szer tudnád megnézni a Trónok harca összes epizódját. Arról nincs információnk, hogy a BBC Sport munkatársai beleszámolták-e a 8. évad első 2 részét is. Reméljük, igen!

 

Oda-vissza

Ha a tavalyi londoni maraton résztvevőinek a versenyen teljesített kilométereinek számát összeadjuk, a kapott eredmény annyi lenne, hogy a szigetország egymástól két legtávolabb eső lakott települése – Land's End és John O'Groats – közti távolságot 1296-szer tehetnénk meg.

 

Kiérdemelt pihenőnapok

Egy átlagos maratonista 50 000 lépést tesz meg a verseny során. Ennek következtében a megmérettetés után 5 teljes lépésmentes nap szabadságot adhatna a lábainak.

 

*Az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc sima hamburgere 254 kcal-t tartalmaz.

 

Forrás: BBC SPORT/Get Inspired