Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kathrine Switzer maratont futott Londonban

42. maratonját teljesítette az amerikai legenda.

A legendás bostoni eset óra, amikor Kathrine Switzert megpróbálták a maratoni pályáról futás közben kirángatni, tavaly, az eset 50 éves évfordulóján maraton futott Kathrine.

'67 Boston

Amikor 1967-ben Kathrine benevezett a maratonra, a nőknek tilos volt ilyen hosszú versenyen indulniuk. Az indoklás pedig az volt, hogy a nők szervezete gyenge, a 42,195 kilométeres maraton terhelését nem bírná el. Mivel Kathrine úgy gondolta, ez nem igaz, elhatározta, hogy ezt bebizonyítja a világnak és önmagának is. A teljes nevét nem megadva jelentkezett a versenyre, és jól is mentek a dolgok, ameddig egy szervező nem próbálta meg kirángatni őt a maratoni futópályáról. Kathrine nem adta fel, végigfutotta a maratont 4 óra 20 perces idővel. De a története nem ért véget, 1974-ben például megnyerte a New York Marathont, amivel szintén beírta magát a történelemkönyvekbe.

50 év után újra Bostonban

Tavaly jubilálásként Kathrine visszatért oda, ahol a női maratoni futás forradalmát elindította és 70 évesen lefutotta a Boston Marathont immár több ezer nő között, akik nélküle nem lehetnének ott. Hatalmas dolog volt, igazán megható és nagyon szép gesztus Kathrine-től, hogy 50 évvel később visszatért. Ő azonban nem az a „tipikus” 70 éves, mert továbbra is fut, idén a London marathonon ért célba.

 

A 2018-as év áprilisa és London azért különleges kapcsolatú, mert pontosan 1918 óta, vagyis 100 éve történi, hogy a brit parlament elfogadta azt a javaslatot, hogy a nők szavati jogot kaphassanak. 1984 óta pedig az olimpiai játékok részét képezi a női maratoni futás is, ami elképesztően közeli dátum, ’84 óta csupán 9 olimpiát rendeztek.

London kultikussága

„A londoni utcák igazán különleges fontosságúak a női futás történelmében, akárcsak a női jogokéban” – mondta Switzer célozva ezzel a kijelentésével arra tényre is, hogy a máig álló női maratoni világcsúcsot itt futotta Paula Radcliffe 2003-ban (2:15:25).

„Mindig is szerettem volna a Londoni Marathonon futni, de túl elfoglalt voltam hozzá. Most éppen itt az ideje.” – nyilatkozta a 71 éves futónő a verseny előtt. Ez meg is érthető, ha belegondolunk, hogy Kathrine eddig több mint 400 versenyen vett részt életében 27 különböző országban. 

A női futás és sport támogatásának céljából egy non-profit szervezetet is létrehozott Kathrine, a „261 Fearless". A 261-es volt Kathrine rajtszáma a Boston Marathonon 1967-ben A "261 esélyegyenlőség" pedig sokat tesz azért, hogy a nők ugyanolyan helyet kaphassanak a sportban, mint a férfiak.

 

A London Marathonon Switzer szintén megkapta a 261-es rajtszámot, ahol 4 óra 44 perces 49 másodperces idővel ért a célba. 

A verseny után Kathrine azt nyilatkozta „nagyon élveztem a versenyt, a jó öreg Anglia igazán gyönyörű”. A 42. maratonját teljesítő Switzer számára nagyon felemelő élményt adott, hogy a versenyre több nő regisztrált be, mint férfi. Szerinte a futás nem arról szól, hogy a nők küzdenek a férfiakkal azon, ki a gyorsabb, hanem hogy megosztjuk egymás között az utat. „Míg a szavazás a szociális és intellektuális egyenlőségről szól, a maratoni a fizikai tulajdonságok, a fizikai egyenlőség bizonyítéka.”

Forrás: bbc.comwikipedia