Egyszerűen csak futok Kiss Virág blogja
Írj nekünk

Fuss szabadon, intim kehellyel!

Sok-sok évnyi futás után is jókat mosolygok, amikor efféléket kérdeznek tőlem: És olyankor is futsz, amikor esik az eső? Meg a hó? Hidegben, gondolom azért nem futsz? És olyankor is futsz, amikor megvan?
Tulajdonképp, ha mindenféle időjárási és testi hátráltató tényezőt beengednék az életembe, akkor nem sokszor lenne alkalmam futni. Így praktikusabb, ha ezeket a futás természetes részeként kezelem.
Korábban már megkérdeztelek benneteket is, hogy mennyire zavaró a menstruáció a futásotok során, és hogy ki miként menedzseli a nehezebb napokat ilyenkor. Ebben a cikkben a ti tapasztalataitok is helyet kaptak, és sorra vettem, milyen higiéniai eszközök állnak rendelkezésünkre, ha futni szeretnénk.

Most viszont kifejezetten az intim kehelyről szeretnék nektek egy kis kedvcsinálót írni, mert amikor futásról esik szó, - rejtélyes módon - elsőként mindenki a tampont ajánlja. De vajon miért?
Szerintem ennek csak az az oka, hogy egyszerűen nem ismernek más alternatívát a sportolni vágyók.  A reklámokban, hirdetésekben mindenütt a tampon az egyedüli opció, ha a menstruáló nő sportolni szeretne, holott külföldön a legtöbb drogériában a menstruációs kehelytampont adják a kezedbe, ha intim higiéniai terméket keresel.

És mi a csuda ez az intim kehely?

Az intim kehely (vagy más néven menstruációs kehely/tölcsér) egy -többnyire- szilikonból készült eszköz, amelyet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell felhelyezned, és a menstruációs vért egy kis kehelybe gyűjti össze. Vagyis a tamponnal ellentétben nem felszívja a nedvességet, hanem tárolja a kehelyben.
A vérzésed erősségétől függően akár 10-12 órán is használhatod, amikor megtelt, akkor annyi a dolgod, hogy kiveszed, meleg vízzel elöblíted, és újra bevetésre kész.
 

Miért szeretem?

Egyrészt mert piszok olcsó. Egy menstruációs kelyhet kb. 4-5 doboznyi tampon árából megvásárolhatsz, és ezt követően 10 évig is használhatod. Ingyen. Nyugodtan végezz egy gyors fejszámolást, itt súlyos összegekről van szó,amit inkább költs futócipőre!
Másrészt a legkörnyezetbarátabb opció a menstruációs termékspalettán, hiszen nem juttatsz a környezetedbe semmiféle hulladékot.
És mert ez az egyetlen termék, ami a legtisztább, leghigiénikusabb érzést adja a menstruációm során. Nem kell a betét-tamponcserével bajlódnom, éjszaka felkelnem (a menstruációs intim tölcsér éjszaka is használható), átázástól, balesetektől tartanom. Nincs kellemetlen szag, fertőzésveszély, hiszen az orvosi szilikonon a bacik nem tudnak megtelepedni.
 

De mi a helyzet a futással?

A menstruációs kehellyel nemcsak futhatsz, de a segítségével bármilyen sporttevékenység előtt megnyílik előtted az út. Minden túlzás nélkül állíthatom: úgy menstruálsz, hogy szinte észre sem veszed.
Ha a számodra megfelelő kelyhet választottad ki, akkor nem kell attól tartanod, hogy mozgás közben kicsúszik, átázik vagy szivárog. Tökéletes biztonságban leszel még akkor is,a mikor úszol vagy épp egy ultrafutó versenyen veszel részt. Egy jól felhelyezett intim kehely jelenlétét nem fogod érezni.
Nekem például rettenetes érzést okozott pár órányi futás után a tampon. Kifejezetten fájdalmas volt a használata, hiszen a tampon mindenféle nedvességet felszív a hüvelyben, így egy idő után kiszáríthatja azt. Nálam ez futáskor sajnos hatványozottan jelentkezett. Egy szilikon kehely segítségével ennek a problémának is búcsút inthetsz!

 

Ne ugorj fejest!

Fontos hangsúlyozni, hogy rengetegféle kehely van már a piacon, és nagyon nem mindegy, melyik mellett teszed le a voksod.
Amikor kelyhet választasz ismerned kell a méhnyakad állását, a hüvelyed feszességét, de egy sor egyéb tényező is befolyásolja, hogy milyen keménységű és formájú kelyhet kell választanod. A teljesség igénye nélkül:
  • Hány éves vagy?
  • Volt-e e hüvelyi szülésed?
  • Milyen a vérzésed erőssége?
  • Milyen életmódot folytatsz?
  • Volt-e nőgyógyászati beavatkozásod?

Látni fogod, hogy léteznek V-alakú, harang -és gömbalakú termékek is, kisebbek és nagyobbak, szárral és szár nélkül, színesek és színtelenek, kemények és puhábbak, léglyukakkal és léglyukak nélkül. Szóval, könnyen el lehet veszni a kínálat tengerében.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes olyan Facebook csoportokban tájékozódni, ahol a legfontosabb kérdésekre választ kaphatsz, és ezek segítségével jó eséllyel találod meg a számodra ideális kelyhet.

Jó futásokat!

Ha szeretnéd követni írásaimat, szeretettel várlak Facebook oldalamon!