A meghűléses betegségek időszakában, valamint a koronavírus miatt a futók is keresik a módszereket, hogy fenntarthassák az immunrendszerük megfelelő működését. Ha továbbra is aktívak maradunk, betartjuk a szabályokat, eleget pihenünk, valamint kiegyensúlyozottan és megfelelően táplálkozunk, máris sokat tettünk azért, hogy a szervezet védekezőképességét megerősítsük.
Kellenek a tápanyagok!
Nem most van itt az ideje a szigorú fogyókúrának, ezért törekedjünk az elégetett kalóriák visszatöltésére. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik drasztikusan lecsökkentik a bevitt kalóriamennyiséget, sokkal gyakrabban kapnak el betegségeket. Elizabeth Gardner, a Michigani Egyetem immunológia professzora szerint megfázás és influenza esetén fontos a megfelelő táplálkozás. A kutató vizsgálatai alapján az elegendő tápanyaghoz jutó szervezet gyorsabban felépül a betegségekből, és kevesebb szövődmény lép fel azokhoz képest, akik csökkentett kalóriabevitelű diétát követnek.
Miért nem ajánlott a túl alacsony energiabevitel?
A Journal of Sports Sciences élvonalbeli, állóképességi sportolókon elvégzett vizsgálatainak alapján a megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása fontos szerepet játszik az edzés által kiváltott stresszhatás mérséklésében. Ennek az a magyarázata, hogy a szénhidrát csökkenti a testmozgás által kiváltott stresszhormon-választ, ugyanakkor fontos energiaforrás az immunsejtek számára. A tanulmányban egy másik kutatás eredményeire is utalnak, amely során az ausztrál olimpiai csapat tizenegy sportágának képviselőit vizsgálták. A kutatás szignifikáns kapcsolatot mutatott ki az alacsony kalóriabevitel és a megbetegedések száma között.
Csökkentsd az egyszerű szénhidrátok bevitelét, fogyaszd az összetetteket
A szénhidrát bármelyik fajtája ajánlott a futóknak, de fontos, hogy tisztában legyünk az elfogyasztott élelmiszerek glikémiás indexével (GI), amely megmutatja az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét. Jellemzően 50-100 közötti GI értékkel rendelkeznek az alapanyagok, a magasabb glikémiás indexű élelmiszerek gyorsabban felszívódnak a szervezetben, a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik. Gyors felszívódású például a fehér kenyér, a rizs, a burgonya, a perec és a édességek is. Közepes gyorsaságú a felszívódása a teljes kiőrlésű lisztnek, a mazsolának, az aszalt szilvának, a banánnak. Míg jó példa az alacsony GI-s élelmiszerekre a bab, az apró szemű magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a legtöbb zöldségféle; ezek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és hosszabb ideig tartó teltségérzést biztosítanak.
Futásról Nőknek receptajánló:
5 házi gyorsétel nem csak gyors futóknak
Csicseriborsós-paradicsomos egytál
Kedvencünk: a pesztós zöld tészta