Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

8 jógapóz derékfájdalomra

Ezek a gyakorlatok is segíthetnek megszüntetni a derekadban érezhető feszültséget. Próbáld ki!

A derékfájdalom sokakat érint, és többféle kiváltó oka is lehet. A fiatal nők gyakran a terhesség alatt szembesülnek először ilyen típusú fájdalommal, de az ülőmunka és a megerőltető sport is okozhat tüneteket. Ugye milyen jólesik megnyújtózni néha a számítógép előtt? Egy kis átmozgatás után szinte felfrissül a derék tájéka. A most következő 8 jóga gyakorlat biztosan jól fog esni!

Fontos! Ha bármelyik gyakorlat közben fájdalmat érzel, hagyd abba, mert a fájdalommal a tested jelzi, hogy nem jó neki, amit csinálsz. Mindig alaposan olvasd el a gyakorlatok leírását, mert lehet, hogy a helytelen gyakorlat-végrehajtás okozza a fájdalmat. Ha bizonytalan vagy, keress fel inkább egy jógaoktatót, aki megmutatja neked, hogy mire kell figyelni a gyakorlatok kivitelezésekor. Hosszabb ideje tartó deréktáji fájdalom esetén fordulj orvoshoz vagy gyógytornászhoz. A legjobb mindig az egyénre szabott gyakorlatsor, hiszen a derékfájdalomnak sokféle oka lehet. Bármilyen mozgásszervi probléma esetén konzultálj szakemberrel, hogy tudd, milyen jellegű gyakorlatokat nem végezhetsz el vagy csak módosítással.
 

CSECSEMŐPÓZ

Ez a kellemes testhelyzet egy könnyű nyújtás is egyben, hosszú futások vagy bringa után kifejezetten jóleső.

Így csináld: A jógamatracra helyezkedj el sarokülésben. Nyújtózkodj a plafon felé mind a két kezeddel és a fejtetőddel, miközben a vállaidat húzd lefelé, és zárd a lapockádat.

Egy nagy levegőt véve, kifújásnál óvatosan közelítsd a törzseddel a combok felé, majd hasalj is rá a combokra, a kezekkel támaszkodj meg a talajon és csúsztasd előre a tenyeredet a szőnyegen annyira, hogy ki tudd nyújtani a könyököket. A térdeket szétnyithatod, hogy kényelmesebb legyen a melleidnek ez a pozíció. Figyelj arra, hogy a vállakat ne húzd fel mindeközben. A kezeidet helyezd a matracra, a tenyereket told a talajba. 

Ha nem ér le a feneked a sarkadra, tegyél párnát vagy takarót a kettő közé (ez hiányzik a fotón). Ha a homlokodat úgy tudod a talajra tenni, hogy megtörik a nyaki gerincszakasz természetes vonala, akkor tegyél alátámasztást a homlokod alá.

Maradj a pózban 1-3 percig. 

 

MACSKAPÓZ

Klasszikus gyakorlatsor, ami átmozgatja a gerincet, nyújtja a hát, a nyak és a hasizmokat, oldja a gerincben lévő feszültséget.

 

Így csináld: Kezdő pozícióként helyezkedj  térdelőtámaszba a jógamatracon, a kezek a vállak vonalában, a lábak csípőszélességben legyenek, a csukló a váll alatt, a comb merőleges a talajra.

Vegyél egy levegőt, majd kifújásnál a derekadtól indítva kezdd el csigolyáról csigolyára a plafon felé gördíteni a gerinced.

A fejedet a mozdulatsor végén engedd le a karjaid közé.  Egy híd alakot kell képezned, aminek a csúcspontja a gerinced közepe.

Belégzéssel ismét a csípődből indítva kezdd el csigolyáról csigolyára gördíteni a gerincedet, utoljára emeld vissza a fejedet. A deréktáji gerincszakaszt csak kissé hajlítsd, inkább a mellkasoddal nyújtózz felfelé és zárd a lapockákat, távolítsd a vállakat a fültől.  Vigyázz, ne feszítsd nagyon a gerinced, csak amennyire jólesik, fájdalmat  nem szabad érezned.

Végezd a mozdulatsort lassan, de folyamatosan 1-3 percig.

 

LEFELÉ NÉZŐ KUTYA

Nagyon népszerű jógapóz, sok gyakorlat kiindulóhelyezete, mindezzel együtt az egyik legkomplikáltabb is, hiszen nagyon sok mindenre kell figyelni a végrehajtása közben. Ha nem vagy jártas a jógában, érdemes ezt a gyakorlatot egy jógaoktató segítségével végrehajtani, mert sok helyen el lehet rontani. A gyakorlat nyújtja a futás során amúgy is gyakran rövidülő vádlit, a comb hátsó részét, erősíti a hátat, lazítja a nyakat valamint a gerinc hosszanti irányú nyújtása is jótékony hatásai közé sorolható, több más mellett. 

Így csináld: Többféle kiindulóhelyeztből lehet indítani ezt a gyakorlatot. Helyezkedj el négykézláb pozícióba, majd kilégzés közben, a tenyereken és lábujjaidon támaszkodva a térdek kinyújtásával told a fenekedet a plafon felé.

A felsőtestedet tartsd egyenesen, a tenyereidet told a talajba, a vállakat húzd le a nyakadból és zárd közben a lapockákat. A nyakad legyen laza, a gerinc alsó szakaszával nyújtózkodj a plafon felé. A sarkadat próbáld meg közelíteni a matrachoz, de ha nem megy, nem gond, nyugodtan maradj lábujjhegyen, de csak amennyire szükséges. A térdek ideálisan nyújtva vannak, de ha ez nem valósítható meg a lábak merevsége miatt, úgy a térdeidet behajlíthatod.

Végezheted dinamikusan: kilégzéssel emelkedj lefelé néző kutya pozícióba, és belégzéssel ereszkedj vissza a térdeidre, vagy tartsd ki a pózt 1-3 percig, de ha még csak most tanulod ezt a gyakorlatot, nem kell erőltetned a több percet, pár másodperces kitartással is tökéletes. Inkább csináld jól kevesebb ideig, mint rosszul hosszabban!

 

ELŐRE HAJLÁS

Ez a gyakorlat nemcsak a derékfájdalmadat enyhíti, de remek nyújtógyakorlat is. Nyújtja a combhajlító izmokat, a farizmokat. A hajlító amúgy is megrövidülésre hajlamos izom, így futóknak, bringásoknak különösen ajánlott. 

Így csináld: Lépj előre lefelé néző kutyapózból, miközben a talajon támaszkodsz. Ha megy, akkor lassan próbáld meg kiegyenesíteni a térdeket úgy, hogy a tenyeredet nem emeled fel a matracról. A súlypontod a lábujjaid alatt legyenek, a fenekedet ne told a sarok vonala mögé. A térdedet lassan próbáld meg kiegyenesíteni, de ha nem megy, ne erőltesd. Annyira nyújtsd a lábaidat, hogy a has és a comb összeérjen, így a deréktáji gerincszakasz súlyát a lábak viselik, nem terheled túl a porckorongokat.

Hagyd lógni a felsőtested, csak a gravitáció hasson rá, ne rugózz bele. Az álladat engedd a mellkasodra, a vállaidat lazítsd el.

Maradj benne a pózban 1-3 percig.

 

SZFINX

Ez a póz nagyon jól ellazítja a derék környékét, miközben erősíti a hátizmokat és nyitja a mellkast. Ha sokszor fáj a hátad, ne feszítsd, inkább csak a könyökökre támaszkodva gyakorold a pózt, de a vállaidat szorítsd le.

Így csináld: Helyezkedj el hasonfekvésben, a lábaidat tartsd csípőszélességben. Told a lábfejeket a talajba úgy, hogy a térd felemelkedik. Feszítsd meg a farizmokat, hogy megnyújtsd a deréktájat.

Az alkarokat helyezd vállszélességben a mellkasod mellé a talajon.

Óvatosan emeld a felsőtested, miközben a csípődet a földön tartod. A vállaidat tartsd lazán, zárd a lapockákat, a mellkasoddal nyújtózz előre. Végig tartsd a lábak és farizom aktivitását.

Tarsd meg a pózt 1-3 percig.

 

GÖRDÜLÉS A HÁTON

Igazán nyugtató valamint a derekat, gerincet kellemesen átmasszírozó gyakorlat.

 

Így csináld: Feküdj a hátadra, a térdeidet pedig emeld a mellkasodhoz, keresztezd a lábakat. Fogd meg a lábfejeket, és  kezdj el hintázni jobbra-balra és masszírozd meg a deréktájat, majd hintázz előre hátra, a gerinc mentén, de nem rajta, hanem a gerinc mellett futó izmokon gördülve, miközben a lábad nem engeded el.

Folytasd a gyakorlatot 1-3 percen keresztül.

 

TŰ ÉS CÉRNA

Egy igazán szuper pózt mutatunk, ami a derékfájdalom csökkentése mellett a nyújtja a csípőt, a farizmokat és a körteképű izmot, ami futóknál gyakran kerül gyulladásba.

Így csináld: Feküdj a hátadra, a térdeidet behajlítva helyezd a talpaidat a talajra.

A bal lábadat emeld fel és a külső bokádat helyezd a jobb térdedre.

Óvatosan húzd a jobb lábadat a combodat átölelve a mellkasod felé.

Ha kellemesnek érzed a pózt, sehol sem húzódnak a tagjaid kellemetlenül, maradj a benne 1-3 percig.

Ismételd meg a másik oldalon is a gyakorlatot.

 

GERINCCSAVARÁS

Ezzel a gyakorlattal teljes mértékben át tudod mozgatni a derekad és a gerinced. Néhány embernél azonban fájdalmat válthat ki a gyakorlat, mert a mozgástartománya túl szűk ehhez a pózhoz. Ha fájdalmat, érzékenységet vagy kellemetlenséget érzékelsz, azonnal hagyd abba.

Így csináld: Legjobb fekvésben végezni a gerinccsavarást, hogy a törzsed egyenes maradjon a gyakorlat végrehajtása során. Feküdj a hátadra, húzd fel a térdeket legalább derékszögben. Finoman engedd le a lábakat, az egyik oldalra, és engedd, hogy ránehezedjenek a talajra.

A ellentétes oldali válladat figyeld és próbáld meg végig a földön tartani. Használj alátámasztást a térded alatt, ha nem tudod a talajra tenni, hogy ellazulhass a pózban.

Tartsd meg a pózt, majd ismételd meg a másik oldalon. Átfordulásnál lassan válts helyzetet. Emeld meg először a felül lévő lábadat, majd az alul lévő lábadat, végül a törzseddel is fordul vissza hanyatt fekvésbe.