FutóBaráth Baráth Krisztina blogja
Írj nekünk

Ha aszfaltos maraton, akkor Francia Riviéra

Francia Riviéra, Nizza 2015 | Esténként a Promenade des Anglais-n és kikötő környékén futottam.

Szép számmal akadnak a Földön varázslatos helyek, és a mi öreg Európánk vállát igazán meg lehet veregetni szépség szempontjából. A kultúrák sokasága közül nálam Franciaország az egyik befutó.

Diákkoromban egy strasbourg-i, majd később egy párizsi városlátogatás után jött egy korzikai nyaralás, és 2015-ben jutottunk el ismét francia földre, a Cote d’Azur-re.
Nem kell magyaráznom, nagyon vonzódom az országhoz, a megannyi látnivalóhoz.

Nizzában, a belvárosban és a Promenade des Anglais sétányon futottam esténként sokad magammal, mert rengeteg ott a futó. Ráadásul pont akkor rendezték a városban az Ironman-t, így még inkább fel volt pezsdülve az élet a sétányon és a kikötő környékén.

Nizza, Paromenade des Anglais 2015
|
Az "Angol sétányon" állították fel az Ironman pavilonját.

 

 

Kezdő futóként (akkor még csak 2 éve szippantott be), minden újként hatott. Figyeltem a futókat nemzetközi környezetben: ki milyen cuccban van, hogy frissítenek a melegben, milyen sebességgel futnak, milyen útvonalon mozognak. Egyszóval volt mire rácsodálkoznom. Kémleltem az Ironman sátor körüli sürgölődést, a méregdrága versenybicajokat és a sok arányos és szálkás, profi és amatőr sportolót. Nem kellett sokat kutakodnom a neten, hogy rátaláljak, Nizzában is van maraton. De még milyen?

 

A Francia Riviéra maraton Nizza és Cannes között ma a világ egyik legnagyobb maratonja. Hihetetlenül gyönyörű tengerparti útjáról ismert (végig a part mentén fut a verseny) és rengeteg futót vonz ez a csodálatos környezet: közel 60 nemzet és több mint 13. 000 futó nevez minden évben mindegyik távra (maraton, 2x21 km-es váltó, 20 km Nizza-Villeneuve-Loubet között).

A verseny a nizzai Promenade des Anglais-tól indul és a cannes-i Boulvard de la Croisette-ben végződik, közel a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál helyszínéhez.

Kell ennél bámulatosabb környezet?

Nizza
|
A híres sétány, ahonnan a maraton indul. A képen az Ironman sátor is látható a promenád mentén.

A versenyt késő ősszel, novemberben szokták rendezni, mikor a hőmérséklet is ideális a félmaratoni, maratoni futáshoz. Mint mindenhol, itt is előfordulhat, hogy végig szakadó esőben kell futni, vagy ideális, 10-14 fokos hőmérsékleten kell megtenni a távot a tengerpart, a pálmafák között, rápillantva az akár hóval borított, partmenti hegyekre. Ebben a mesés környezetben még a rengeteg embertől is eltekintenék (elszoktam az utcai futóversenyektől), no és az aszfalttól. Régen futottam már aszfaltos maratont, de az idei évre beterveztem.

A 2015-ös nyaralásunk óta próbálom összehozni, hogy eljuthassak a versenyre. Azóta megszületett kislányom és két gyerekes családos anyaként nyilván nem az az első, hogy novemberben a kinézett maratonon legyek Nizzában, felkészülten, nyugodt lelkiállapotban.

Augusztus 14-én döntött úgy a szervezőbizottság, hogy a Covid-19 miatt törlik idén a versenyt.

Nevezésem nem volt, utolsó pillanatban szerettem volna jelentkezni. Nos, ez a hajó most nagyon elúszott.
A felkészülésem viszont nem, mert konkrétan nem maratonra készülök, hanem a Piros 85-re.
A maraton amolyan felmérő lett volna, hogy az eltelt évek után tudok-e egy jó maratont futni. Nem meghalva és kiéhezve, hanem felkészülten és kiélvezve.

 

Úgy tűnik most is várat magára, de nem adom fel, fogok én még Nizzában maratont futni!

Cote d'Azur tengerpart
|
A Francia Riviérán ilyen mesés strandokat találni.