Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Sífutás mint keresztedzés

Ismerkedj meg a sífutással, Csere Gáspár olimpikon maratoni futó segítségével.

Csere Gáspár olimpikon maratoni futónk nem a 42 km-es távval kezdt pályafutását. Gyerekként a duathlonnal is sikereket ért el, miközben igazi örökmozgóként a családjával síelni is megtanult. Habár a sérülésveszély miatt kevesebbet tölt lesiklással, telente szívesen hódol a sífutás szeretetének. Sőt, akár futóedzését is kiváltja vele, ha az idójárási, és útviszonyok nem engedik a futást. 

Mi kell ahhoz, hogy valaki belevágjon a sífutásba?

Remélem nem hagy alább a lelkesedés hogy ezt mondom, de a sítudás elég fontos alapja a sífutásnak. A mozgás elsajátításában nagyobb szerepe van a technikának (pl egyensúly, koordinációs képességek), mint az erőnléti tényezőknek. Tehát ha valaki tud lesiklani vagy korábban találkozott közelebbről korcsolyával, rollerrel, gördeszkával, akkor nem lesz problémája. Akinél ez hiányzik, annak sajnos először sielni kell megtanulnia, de sportembereknél rendszerint ez is hamar megy.

Többféle sífutást láthatunk a közvetített versenyeken. Melyik a hatékonyabb futók részére?

A sífutásnak 2 típusa ismeretes. A futómozgásra jobban hasonlító technika a diagonál, ami kezdetektől fogva jelen volt, ezért klasszikus stílusnak is nevezik. Egy előre lefektetett párhuzamos nyomvonalban kell haladni, váltott kar-láb koordinációval, de páros botozás és egyéb stíluselemek is vannak még benne. Ennél a típusnál fontosak a technikai részletek (pl rövidebb bot kell hozzá, különleges wax a visszacsúcsás ellen..), ezért ez manapság kevésbé népszerű a sífutók körében. Kivétel lehet, ha teljesen kezdő sífutóról van szó, mert ennek első lépése a  "sícsoszogás", ami könnyen elsajátítható. Továbbá ha olyan terepre megyünk, ahol nincs ratrakolt pálya (Hazai hegyek nagy része), akkor is inkább a klasszikus stílus játszik, hiszen nyomvonalat mi magunk is tudunk fektetni, raktrakolni már kevésbé.

A másik stílus a skating, vagy más néven szabadstílus. Ahogy a neve is jelzi, a korcsolyázó mozgásból ered, a biatlon (sílövészet) is ezt a mozgást alkalmazza. Ez a mozgás lendületesebb, látványosabb és sokak szerint izgalmasabb is. Ennél fogva népszerűbb is manapság. Ehhez sí- mellett korcsolya tudás is szüksegeltetik. Többféle botozási technika is létezik, amit a hatékony haladás érdekében érdemes oktatótól megtanulni. Skatingben valamivel könnyebben elérhető a haladó szint, ezért én is inkább ezt ajánlom, igaz a futómozgástól pedig távolább áll.

Ez videó, amin Gazsi éppen szabad technikával sífut. Forrása a sportolói oldala, ahova követheted az edzéseit.

Milyen eszközökre van feltétlenül szükségünk a sífutáshoz?

Egy sífutó felszerelés az alábbi kötelező elemekből áll: egy pár léc (természetesen kötéssel), sífutó cipő, bot, sífutó kesztyű (erre tényleg nincs más opció). A ruházat lehet futó ruházat is, de ennek összeállításánál figyelembe kell venni a nagyobb menetszelet, az esetleg havazást, egyéb csapadékot. Emiatt előfordulhat, hogy jobban fel kell öltözni, kivéve ha napos "meleg" idő van, vagy kifejezetten intenzív edzésre készülünk. A kölcsönzés nem drága, eleinte érdemes így próbálgatni az új sportágat. Aztán ha úgy alakul, hogy tudjuk, évente 2 alkalommal mindenképp szeretnék lécre állni, akkor már érdemes saját szerelésre beruházni, mert az ilyen terhelés mellett sok évig ki fog tartani. Használtan is lehet venni, persze körültekintően. Ez esetben 50e Ft már elegendő lehet egy teljes szettre. Új szerelés esetén ez legalább másfél, de inkább 2x ekkora összeg. Itthon sajnos kevés szaküzlet van, sportáruházak pedig nem megbízhatóak (kicsi választék, változó árak, nem elég hozzáértő eladók).

Hol lehet kipróbálni ezt a sportot?

Hazánkban jelenleg nincs megbízható pálya, eseti jelleggel lehet csak sífutni a bizonytalan hóhelyzet, valamint a megfelelő infrastruktúra és szolgáltatás hiánya miatt. Pályákat Galyatetőn, Normafán, Lókúton és Bükkszentkereszten szoktak csinálni, de ezek helyzetéről mindig aktuálisan érdeklődni kell (Dobogokőn is készül jelenleg pálya). Ausztria, Szlovákia, Szlovénia első magasabb hegyvonulatai már nagyon jó körülményeket biztosítanak, amelyek bő 3 óra alatt már autóval elérhetőek (pl. St. Jakob im walde, Skalka, Rogla). Tökéletes apropója lehet egy hétvégi kiruccanásnak.

Egy futó számára miért jó egy sífutó edzés?

A sífutó edzések nagyszerű keresztedzésként szolgálhatnak futók számára, mert hasonlóságok és kiegészítő tulajdonságok is megtalálhatóak benne. Hasonlóság a keringés magasszintű igénybevétele, így állóképesség fejlesztésre ideális edzésforma. Keringésileg hasonló a terepfutáshoz, hiszen jellemzően itt is le és felfelé szakaszok váltogatják egymást. A terhelés mégis inkább egy kerékpár edzésre hasonlít, mivel a sí csúszása némileg tehermentesít és ez lejtő esetében hatványozottan érződik. Emiatt valamivel hosszabb távot kell teljesítenünk, mint síkfutásnál, ha egy adott terhelést szeretnénk elérni. Persze ez is sok mindentől függ, mert léteznek olyan túra útvonalak, ahol több száz méter szintemelkedést kell egyfolytaban teljesíteni - ilyenkor persze nem kell a km-eket hajszolni.

A sífutás más izomcsoportokat is jelentősen megterhel a futáshoz képest, ami a mozgást szemlélve egyértelműen látszik is. Gyakorlatilag a sífutás erősítő edzésként is felfogható: tetőtől talpig igénybe veszi az izomokat (kutatások mutatták, hogy ez a sportág erősíti a legsokoldalúbban a testet). A láb esetében a négyfejű combizmok és a stabilitásért felelős apró izmok dolgoznak a legkeményebben, ugyanis a lécen maradás folyamatos egyensúlyozást, korrekciót igényel. A farizmok és a törzsizmok is folyamatos, egyenletes terhelést kapnak. A felsőtest és a kar izmai azonban a botozás révén drasztikus terhelést jelentenek egy futó számára. Így már néhány sífutó edzés erősödést garantál számunkra. Itt kiemelendő a széles hátizom, a váll, a tricepsz és az alkar. Természetesen lehet úgy koordinálni a sífutásunkat, hogy a karmunka mérsékelt legyen és inkább a láb és a törzs végezze a fő munkát. Kezdőknek ajánlatos a fokozatosság, mert a keringést és a felsőtestet tenyleg drasztikusan meg tudja terhelni a sífutást. Érdemes egyébként túra jelleggel is sífutni, vagyis pl 15 percenként meg lehet kicsit állni, nézelődni, nyújtani.. Amíg bizonytalan a technikai tudás, a meredek szakaszokat kerüljük!