Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Grete Waitz, egy legendás maratonista nyomában

Soha többet nem csinálok ilyen butaságot - nyilatkozta első maratonja után Grete Waitz. Ezt követően még nyolc alkalommal nyert New Yorkban.

„Egy bámulatos bajnok, és még bámulatosabb ember” – nyilatkozta Grete Waitzről Paula Radcliffe maratoni világcsúcs-tartó futó. A norvég Grete pedig valóban az volt. Ő is egyike volt azoknak az elszánt hölgyeknek az 1970-es évek végétől, akik elhitték, tudták, hogy a nők is képesek a hosszútávfutásra. A norvég futónő kilencszer nyerte meg a NY Maratont, pályaversenyzőként és maratoni futóként is többszörös világcsúcstartó lett több futószámban. Hazájában Norvégiában, nemzeti hősként tisztelik, eredményei és személyisége alapján, mindeni idők egyik legsikeresebb és legkedveltebb hosszútávfutónőjeként emlékeznek rá. Grete Waitz 57 évesen rákban hunyt el. Munkássága a mai napig jelen van a futók életében, hisz a NY Road Runners (NY Maraton szervezői, a világ legnagyobb futóközössége) a mai napig megszervezi a Grete's Great Gallop 10 km-es versenyt, az Oslo Maratonon a "10 for Grete" 10 km-es verseny, állandó betétszám.

 Norvég hosszútávfutó, maratonista, a női futás egyik úttörője.

Az első nő, aki 2 óra 30 percen belül futotta a maratont (1979 NY Marathon)

Ötszörös mezei futó világbajnok.

Legjobb eredményei:

1500 m - 4:00,55 (1978)

3000 m - 8:30,74 (1979)

15 km - 47:52 (1984)

maraton - 2:24:54 (1986 London) 

Maraton – 2:24:54 (1986 London Marathon)

1967-ben Kathrine Switzer amerikai maratoni futónő abban az időben indult el a Boston maratonon, amikor egyáltalán nem nézték jó szemmel, ha a nők hosszútávokat futnak. Bár Grete fiatalabb Kathrine-nél, ám a nők hosszútávfutását még az 1970-es években sem támogatták. Ugyan 1971-től hivatalosan is indulhattak nők a maratoni versenyeken, de Grete számára sem volt egyszerű az út, mert szembe kellett néznie a diszkriminációval, és azzal, hogy sokan azt mondták, nőként képtelenség ennyit futni. Grete azonban nem csupán a távot futotta le, de négy alkalommal világcsúcstartója is lett a számnak, és első nőként teljesítette 2 óra 30 percen belül az ikonikus 42,195 kilométert.  

Ki is Grete Waitz?

Tehetsége és érdeklődése már korán megmutatkozott az atlétika iránt, 17 évesen megdöntötte a junior Európa-rekordot 1500 méteres síkfutásban. 22 évesen pedig 3000 méteren lett világcsúcstartó, 5000 méteren pedig fél másodperccel maradt el a Mary Slaney világcsúcsától, amit Grete futása előtt három héttel állított fel a brit futónő. Grete Waitz nagysága, hogy egyszerre volt sikeres pályaversenyző és mezei futó (5x lett mezei futó világbajnok, 2x pedig bronzérmes 1978 és 1984 között), mindamellett pedig elképesztő maratoni versenyző volt. Mindezeket pedig akkor érte el, amikor a maratoni futás hátteréről még közel sem tudtak annyit, mint amennyit ma, akár egy amatőr futó tudhat. 

New York-i győzelmei

Kilenc alkalommal tudott győzni a New York maratonon 1978 és 1988 között. Élete első maratonján 2 perccel megjavította az addigi világcsúcsot, és 2:32:29-es idővel győzedelmeskedett New Yorkban. Ezután Grete még három alkalommal döntötte meg a maratoni világcsúcsot, 1978-ban és 1980-ban szintén a New York maratonon - ami nem egy könnyű pálya - , 1983-ban pedig Londonban, ahol a jelenleg Paula Radcliffe által érvényben lévő női maratoni világrekord (2:15:25) is született.

Csak az olimpiai arany hiányzott

Ötszörös mezei futó világbajnok és 1983-ban megszerezte maratoni futásban is a világbajnoki címet, olimpiai bajnok sosem lett. Az 1972-es müncheni olimpián csupán 17 éves volt, és csak az előfutamokig jutott 1500 méteren. Montreálban 4 évvel később már az elődöntőig menetelt, de ott kiesett a versenyből. 1984-ig az 1500 méteres síkfutás volt a leghosszabb olimpiai szám, amin nők indulhattak, hiába volt világcsúcstartó maratoni futásban, ő sem indulhatott 1500 méternél hosszabb versenyszámban. 1980-ban a norvég válogatott bojkottálta a moszkvai játékokat, így Grete sem vett részt az eseményen. Los Angelesben, az 1984-es olimpián, az első maratoni távú olimpai futamon 86 másodperccel maradt el az amerikai Joan Benoittól. 1988-ban újra esélyt kapott, hogy olimpiai bajnok legyen, de sajnálatos módon a térde miatt 18 mérföldnél (29 km) fel kellett adnia a versenyt.  

Rákellenes alapítványa

Az Adidas és az amatőr sportolók annyira szerették és tisztelték személyiségét, hogy a cég Grete Waitz nevével ellátott sportcipőket hozott forgalomba. 

Az ACTIVE Against Cancer (aktívan a rák ellen) nemű alapítványát a szintén norvég Helle Aanesennel közösen alapították 2007-ben, két évvel az után, hogy Grete betegségét elkezdték kezelni. Ars poeticájuk, hogy a mozgás jó hatással van a betegekre a kezelés ideje alatt és a gyógyulást követően. Az alapítványhoz 2009-ben betársult Grete régi szponzora, az Adidas is, aki "Modern Classic" kollekciója összes bevételének 5%-át felajánlotta az alapítvány részre. Ez éves szinten körülbelül 61 millió dollárnyi támogatást jelentett. A pénzből 15 kezelőközpontot hoztak létre Norvégiában, majd Grete halálát követően, 2014-ben az Egyesül Államokba, New Yorkba települt az alapítvány, ahonnan ma is üzemel, és ahol Grete kilenc alkalommal tudott maratont nyerni. 

Utolsó maratonja

1992 november 1-jén egy barátjával, Fred Lebow-val, a New York Marathon egykori igazgatójával még utoljára lefutotta a versenyt a férfi 60. születésnapján, akinél a verseny előtt 2 évvel agydaganatot diagnosztizáltak. 5 óra 32 percre és 35 másodpercre volt szükségük a célba érkezéshez, de Grete azt nyilatkozta, érzelmileg nagyon sokat adott neki a közös futás, bár megjegyezte, hogy nehéz volt ilyen lassú tempóban teljesíteni a maratont.

Grete Waitz 2011-ben hunyt el rákban. Életútjával viszont példát mutatott, bebizonyította, hogy ha valamiben hiszünk, és minden nap teszünk érte, elérhetjük (még akkor is, ha azt mások lehetetlennek gondolják)! Grete hitt abban, hogy a futásba fektetett munka megtérül.

„Sokkal jobban szeretek télen edzeni, amikor mindenki más az ágyban marad, és ki sem dugja az orrát a fagyos időben. A napsütéses, meleg nyári napokon bárki képes elindulni futni.”